Het voelde eerst haast onwerkelijk, maar nu de eerste lente festivals plaats gevonden hebben durven we vol enthousiasme uit te kijken naar een spetterend festival seizoen! Twee jaar lang hield corona de evenementen industrie in een ferme houdgreep, maar populaire festivals zoals The Monastery, Amsterdam Open Air, en Pleinvrees zijn weer in aantocht. 

The Gardens of Babylon komt zelfs met een nieuw concept; een één-daags festival genaamd Butterflies in Babylon, waar artiesten zoals Blond:ish, Stavroz, en Robag Whrume hun opwachting maken. 

Maar, na zo’n lange festival stop – illegale tunnelraves en huisfeestjes daargelaten– strompelen sommigen wat onwennig het festival terrein op. Festivallen, hoe deed je dat ook alweer? No worries! Zoals je weer op je fiets springt, verleert je het nooit. Wat toch handig zou zijn, is een snelle opfris-cursus over wat je vooral NIET moet doen op een festival. Daar gaan we dan!

1. Helemaal vooraan staan met je rug naar de DJ

Wat je vooral niet moet doen als je met een groepje vrienden vooraan bij een stage staat, is tegenover elkaar staan, waardoor sommigen met hun rug naar de DJ staan. Wees gewoon geen lul man. Met zijn allen gericht naar de stage, creeër je samen een energie die voor de DJ voelbaar is. Hij/zij verdient meer respect dan een rijtje mensen die met hun rug naar de booth gekeerd staan.

2. In discussie gaan met security

Tim (37) werkt bij een bekend beveiligingsbedrijf, an kan dit beamen:”Mensen die kalm en vriendelijk blijven wanneer we bijvoorbeeld bij de ingang verboden middelen van ze innemen laten we vaak nog wel binnen. Maar als je in discussie gaat, verwacht ik dat je je binnen ook eerder zal misdragen.”

Gelukkig zijn er wel bepaalde feesten waar hij merkt dat men uitzonderlijk chill is. Tim:”Bijvoorbeeld events van The Gardens of Babylon. Mensen komen daar echt voor de muziek en het community gevoel, waardoor wij ook minder op scherp hoeven te staan. We kijken vaak ook onze ogen uit omdat iedereen zo creatief gekleed is”

Butterflies in Babylon - Amsterdam Festival

3. De verkeerde schoenen dragen 

Bij die illegale feestjes in het bos dacht je niet zoveel na over of je schoenen nou bij je outfit past en, en bij huisfeestjes gingen ze meestal uit. Nu je je festival look weer zorgvuldig wilt afstemmen, kun je je beter twee keer bedenken of je het op die schoenen lang gaat volhouden. Het is toch een hele dag en avond, zo’n festival. Weet je nog?   

4. Op de DJ booth klimmen om te dansen  

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor punt 1, het is niet erg respectvol naar de DJ toe om recht voor hem/haar op de booth te klimmen en te dansen. Je blokkeert de DJ, en richt de aandacht van het publiek helemaal op jou in plaats van de artiest waarvoor iedereen komt. Not cool. Maar waarschijnlijk komt security je vanzelf wel om veiligheidsredenen eraf halen.

5. Te ver van het padje af gaan..

Know your limits! We mogen weer lekker, laten we het dus vooral gezellig houden. Jouw vrienden zijn ook weer blij dat ze kunnen feesten, en hebben dus geen zin om steeds voor je te zorgen omdat je totaal laveloos bent door de drank en/of andere middelen. Als je de helft van de tijd aan de kant zit omdat je té hard gaat mis je zelf ook het hele festival. Zorg er dus vooral voor dat je niet helemaal het padje af gaat.