Zondag 28 mei, voor mij de aftrap van het festival-seizoen op 7TH Sunday Festival. Na een week de weersvoorspellingen checken of het nou wel of niet lekker weer zou zijn kon op zondag toch fijn de korte broek aan op weg naar Erp. Hier was ik, via Festivallovers, uitgenodigd door Verwonderd, die de stoute schoenen hadden aangetrokken door met een compleet nieuw genre namelijk hard techno op dit festival te verschijnen. Met een line up die niet zal misstaan op Verknipt of Rotterdam Rave kon dit alleen maar een succes worden.

Op de heenweg zat de sfeer er al goed in, ik was op weg samen met 3 vrienden. Omdat wij vanuit de Achterhoek moeten komen was het een uur reizen voor we aankwamen in Erp, maar dankzij de goede regeling van Par-t Events hadden wij weinig last van overdreven drukte op de weg. Wat knap is aangezien dit festival meer dan 40 duizend mensen trekt. Toen wij alles in de kluisjes hadden geknikkerd zijn we een rondje gaan lopen over het terrein, zeg maar gerust een gehele 4-daagse, want het terrein telde 16 stages waarbij elk genre vertegenwoordigd werd. Hier had ik ook Bjorn van Verwonderd een berichtje gedaan en hadden we afgesproken elkaar te ontmoeten bij de stage.

7th Sunday Festival

De Verwonderd stage

Eenmaal aangekomen bij de Verwonderd stage stond Bjorn ons al op te wachten. De eerste indruk van de stage was wat je verwacht van een goede techno bunker; lasers, veel led schermen en een donkere sfeer. Op dat moment was Bimbo Killer aan het draaien en de zaal stond, om 14:30, al voor bijna de helft gevuld. Bjorn vertelde dat ze bij Par-T hadden aangegeven dat ze hier wel een stage op wilden zetten, maar daar wel complete vrijheid wilden hebben. Dat maakte ook dat de stage van verwonderd ten opzichte van andere stages heel eigen was en daardoor een eigen rave binnen dit grote festival.

Verwonderd Stage op 7th Sunday Festival

Techno ontmaagding

Zelf ben ik gek van raw-hardstyle en ben ik nog nooit op een hard-techno feest geweest, terwijl ik dat zelf toch nog wel regelmatig luister. Dit festival was daarom een uitgelezen moment af te kunnen wisselen tussen beide. Nadat Bimbo Killer om 15:00 zijn set afrondde begon Theodoor Nabuurs met zijn set. Hem kende ik wel als Mental Theo, maar nog nooit had ik wat van zijn techno set gehoord. Tijdens zijn set liep de tent langzaam weer wat meer vol, en terecht. Wat deze man met happy hardcore doet, doet hij net zo goed, dan niet beter met techno. De hele tent kwam in beweging en het werd letterlijk en figuurlijk warm binnen.

Theo werd opgevolgd door Aligment, de eerste naam die ik zelf als techno-leek al wel kende. Hij pakte de sfeer die Theo had neergezet zonder moeite over en gooide hier halverwege zijn set nog een schepje bovenop. Bpm werd opgeschroefd en het publiek liet duidelijk merken dit te waarderen door nog harder mee te beuken. Ik merkte dat het verschil tussen raw en techno niet zo groot is als het lijkt, mensen eropaf om te genieten van de muziek en dat doet iedereen met elkaar. Door de opzet van de stage en de keuze van Verwonderd om dit te doen op een festival waar alle stijlen zijn vertegenwoordigd, werden mensen die normaal niet naar techno gaan naar binnen getrokken door de open fijne en warme sfeer om mee te feesten.

Faciliteiten

Na een stukje van Cloudy te hebben gezien en gehoord was het echt tijd om wat te eten te scoren. Het was ondertussen ook al 18:00. Op zoek gaan naar eten was nogal lastig. Niet omdat er niks was, er was juist bijna te veel. Par-T events heeft bewezen te weten hoe een festival aankleding moet krijgen aangezien je het niet zo gek kon verzinnen, het was er. Niet alleen qua eten, je kon een massage scoren, airbrush tattoo laten zetten, langs bij een xxl stand en ook je in laten smeren met zonnebrandcrème bijvoorbeeld. Na het eten gingen we nog even terug om het einde van Cloudy te zien en het begin van de set van CLTX. Wederom een goede keuze om deze elkaar af te laten wisselen, want ze wisten elkaar moeiteloos op te volgen zodat het publiek in dezelfde energie bleef en er hiervan niks verloren ging.

7th Sunday

Klein uitstapje

Ik kon het toch niet laten even langs te gaan bij hard nature om Sickmode te zien, een van mijn favoriete dj’s. Deze stelde natuurlijk niet teleur. Na hier een klein uur flink te hebben lopen stampen hadden vrienden van mij het geweldige plan om in de zweefmolen te gaan die op het terrein stond. Dit bleek een geweldig plan, vanuit deze hoogte kon je prachtig met de laaghangende zon het hele terrein overzien. Beide voeten kregen we niet meer op de grond want we moesten terug naar Verwonderd waar Anxhela al was begonnen met haar set.

Overtroffen

Voor mij was het de eerste keer dat ik wat van Anxhela hoorde of zag. Maar wat kan die vrouw draaien en wat heeft ze een stage presents. Wat ik vaak nogal lastig vind voor een dj om daadwerkelijk op het podium te staan, maar Anxela stond daar!! Dat ze goed stond te draaien bewees ook aan de tent die halverwege haar set al bijna helemaal vol stond. Aan het einde van haar set stond de tent ramvol, mede voor haar opvolger; Stan Christ. Vooraf hoorde ik al van veel vrienden dat hij live ontzettend goed is. De verwachtingen waren dus hoog, maar zelfs deze heeft hij overtroffen. Wat een set heeft hij neergezet. Nu het buiten donker werd was de tent zelf nog donkerder en kwamen de lichten en lasers nog meer tot hun recht.
Eigenlijk had ik mij voorgenomen nog een keer hard nature in te duiken omdat Vertile en Rebelion, 2 van mijn favoriete raw-style dj’s, opeenvolgend zouden draaien. Ik ben het compleet vergeten omdat ik zo stond te genieten van de sfeer die hing in de Verwonderd tent.

Verwonderd hardtechno op 7th Sunday Festival

Na Stan Christ draaide Oguz, waarbij ik hetzelfde verhaal kan vertellen als bij Stan Christ. Ik had een verwachting en die is compleet overtroffen. Hij zette de toon meteen met golden szn en bracht de mensen meteen in extase en heeft ze daarin 1,5 uur weten vast te houden.

Eindshow

Na Oguz, die eindigde om 00:30 ben ik snel naar de Main gelopen, die ik nu pas voor het eerst zag vandaag, om naar de eindshow te kijken. Hieraan ontbrak nik, lasers, vuurwerk, danseressen alles was aanwezig. Een geweldige afsluiting van deze dag.

23.09 Verwonderd Festival

Van tevoren vertelde Bjorn mij dat de aanwezigheid op dit festival mede was om ook reclame te maken voor het eigen Verwonderd Festival 23 september. Nu weet ik al dat ik daar zeker aanwezig zal zijn. Simpelweg omdat de sfeer die Verwonderd neerzet verbindt. Niet alleen omdat dat het doel was voor dit festival. Dit komt omdat, zoals Bjorn zelf zegt: ‘wij zijn een stel gekken met faciliteiten en een hart voor de zaak.’ Die openheid en warme sfeer die daarmee wordt neergezet vind ik heel belangrijk bij een festival. Daarnaast worden de faciliteiten daar geregeld door Par-T events die vandaag ook dit festival hebben opgezet. Met namen als Stan Christ, Theodoor Nabuurs, Anxhela op de line up, die overigens nog niet eens compleet is, belooft dit wederom een geweldige rave te worden.

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'VERW VERWONDERD NDERD amazed ANXHELA APHOTIC CLOUDY. DANIELLA DA SIL VA DE VERWONDERAAR. JSTN B2B XRTN. KVIN B2B AXSOL LENA LUCA AGNELLI LUCIID. SOFIE SAPUNA STAN CHRIST TANJA MIJU. THE HUNTERS (LIVE). THEODOR NABUURS MORE To BE ANNOUNCED SATURDAY 23 SEP EMBER 2023 INDHOVEN IHB LANDSARD BEACH'

Ik wil Bjorn en het hele team van Verwonderd Events bedanken voor de uitnodiging en de geweldige dag. Tot 23.09!!