De afgelopen 4 jaar ben ik, Iris, aan het einde van de maand mei steeds aanwezig geweest op 909 Festival in het Amsterdamse Bos. Traditiegetrouw kwam ik er dit jaar ook weer, aangezien het op fietsafstand van mijn huis ligt. De 3 voorafgaande jaren was het festivalterrein steeds hetzelfde ingedeeld, maar dit jaar was 909 Festival klaar voor wat vernieuwing!

909 Festival

Om te beginnen zal ik even toelichten waar de naam 909 vandaan komt: het festival is namelijk vernoemt naar de Roland TR-909 drumcomputer. Ik weet niet of ze precies deze drumcomputer nog gebruiken, maar traditiegetrouw wordt er altijd LIVE afgesloten met een setje vanaf de drumcomputer op de mainstage! Dit jaar (2019) vond alweer de 8ste editie van dit intieme techno festival plaats. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers op 909 Festival ligt meestal rond de 35, wat ik persoonlijk erg fijn vind. De sfeer was super goed, iedereen praat met elkaar of doet lekker zijn eigen ding. Dit jaar waren er ook tickets te winnen via I’m In, dus de bofkonten onder ons waren gratis aanwezig! Ook leuk om te weten: op het festival kon je ook waterpijp roken!

Het Amsterdamse bos

Het Amsterdamse Bos licht voor veel mensen op fietsafstand, want vanaf Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen en Amsterdam kom je met de fiets gemakkelijk bij het bos. De fietsenstalling bij het festival is daarom ook enorm. De mensen die verder weg woonden konden het feest bereiken met de auto, maar er zijn helaas weinig parkeerplaatsen in het bos en moest de rijdende bezoeker daarom een stukje lopen. Ook kon het terrein met een pendelbus bereikt worden, maar deze moest helaas een stukje omrijden vanwege een ongeluk op de snelweg. Voor zo’n mooie locatie als het Amsterdamse Bos, moet je het ook wel overhebben! Ook dit jaar zag het terrein en super mooi uit, het gras was vers en bijna zonde om overheen te lopen. 909 Festival heeft altijd twee delen van het Amsterdamse Bos ter beschikking: het eerste deel waar je binnenkomt is op een groot grasveld en het tweede deel is via een paadje het bos in.

Vernieuwt!?

De eerste drie jaren dat ik op het festival ben geweest, was het terrein eigenlijk altijd op dezelfde manier ingedeeld. Bij binnenkomst had je rechts voor je de mainstage, of je kon rechts het bos in naar de andere stage in het bos en naar de eettentjes. Ik werd blij verrast toen ik dit jaar een derde stage tegenkwam in het bos! Het terrein was hierdoor een beetje anders ingedeeld, maar deze vernieuwing maakte het juist weer spannend. Het is altijd fijn als een festival je verwachtingen weet te overtreffen! Ook deed 909 Festival dit jaar aan het recyclen van bekers, om vervuiling tegen te gaan. Dat verliep nog niet helemaal soepel, omdat aan het eind van het feest de bekers alsnog allemaal op de grond lagen, maar het initiatief was genomen. Ik vind het een goede zet van 909 en hopelijk zal er volgend jaar nog minder vuil op de grond terecht komen.

De techno muziek

Toen ik binnenkwam stond de muziek nog niet heel hard. Het waren vooral chille techno beats, passend bij het relaxte zonnige weer. Om 15.00 uur was het nog niet heel druk, maar dat veranderde snel. Om 17.00 uur zat het terrein bijna helemaal vol. Maar niet te vol, de rijen waren overal super goed te doen! Hoe later het werd, hoe harder de muziek ging. Rond een uur of 21.00 was het alleen nog maar keiharde techno tot het einde van de avond. De tweede stage was mijn favoriet in de middag uurtjes, maar tegen het einde stond ik toch liever bij de mainstage. Als een kind zo blij toen Speedy J de afsluiter LIVE draaide op de drumcomputer. Puur, zuiver een snoeiharde techno! Tot volgend jaar!

Dj’s zoals Speedy J, Âme en RØDHÅD draaide in 2019 op 909 Festival. De volledige line-up vind je terug op de website van 909 of via Facebook.