Let the music guide you…

Mijn eerste echte festivals waren Trance Energy en Sensation. En met een kleine crush op Tiësto was het trance gevoel destijds voor mij compleet. Waar ik een ander muziekpad heb bewandeld, is de trancescene keihard doorgedenderd met afgelopen zaterdag het jaarlijkse ASOT, oftwel: a state of trance!

950, road to 1000

Vanaf maart 2011 maakt Armin van Buuren wekelijks het radioprogramma a state of trance, te luisteren elke vrijdag op radio538. ASOT 950, de 950 is een verwijzing naar het aantal programma’s die al gemaakt zijn. De 950 wekelijkse shows, die wereldwijd beluisterd worden door miljoenen fans zijn immens populair. Daarnaast biedt Armin met zijn label Armada jonge talenten de mogelijkheid zich hier in de kijker te spelen. De lijst gecontracteerde artiesten wordt alleen maar groter. Ben Gold, te zien in de Festivallovers vlog, is hier ook een van.

 

 

In een uitverkochte Jaarbeurs Utrecht konden 35.000 mensen uit alle uithoeken van Europa genieten van de beste trance dj’s. Verdeeld over 6 stages en de daarbij horende drukte is het verstandig van te voren goed te weten wat je wilt zien. Helaas was de mainstage al vrij snel te vol en werdt deze afgesloten. Armin van Buuren geeft daar zijn set en als hoofdact van ASOT wil iedereen dat zien. Wij besluiten naar de “PSY” stage te gaan waar we Captain Hook zien, een voor mij onbekende dj. En wat was dit al meteen een welkome verrassing. Divers en stevige trance. En divers is hij zeker, want deze dj begeeft zich naast de trance scene ook in techno en dat was duidelijk te horen tijdens zijn set. Zijn stevige beats, compleet met een goede lichtshow maakt dat het publiek uit z’n dak gaat.

Who’s afraid of 138?!

Om Armin niet nog een keer te missen besluiten we al op tijd naar deze stage te gaan. Daar aangekomen zien we Skypatrol en Key4050. Beiden zijn samenwerkingen tussen verschillende dj’s, namelijk Standerwick en Reoder voor Skypatrol. En in Key4050 zijn Bryan Kearney en John ‘o Calaghan de mannen achter de draaitafels. Deze zogenaamde B2B’s zijn erg afwisselend en houden het publiek scherp. Het geluid is overal goed te noemen. En dat is hierbij zeer fijn aangezien de melodieën flink wisselen.

Armin van Buuren

Daarna is het de beurt aan de host van a state of trance, mister ASOT himself: Armin. De hal is ramvol als hij begint aan zijn set. Ik ben zelf meer gecharmeerd van deze sets i.p.v. de (in mijn optiek) meer commerciëlere sets die hij vooral draait op de mainstage. Hier laat Armin zien dat hij een echte meester is. Bekende tracks worden in een stevig jasje gegoten, maar ook redelijk onbekende tracks zoals Mr. Brightside in het filmpje hieronder met een Armin sausje doet het nummer zeer veel goeds. Daarnaast is het leuk om te horen dat hij zijn label trouw blijft door 5 tracks te draaien van Allen Watts, ook een Nederlander.

See you next year!

Als afsluiter gaan we naar de mainstage. Hier mag Giuseppe Ottaviani zijn liveset prijsgeven. In het interview met Festivallovers verteld hij dat hij het liefst live speelt omdat hij “in the moment” wil bepalen welke kant hij op gaat. Met geen vertrouwen in zijn dj skills door zijn eerdere baas besluit hij zijn dromen achterna te gaan. En dit blijft hij doen, want de fans, en hierbij alle verschillende culturen door elkaar geven hem continu inspiratie om door te gaan.

 

Mijn “trancehart” heeft weer een boost gekregen. Het zien van zoveel mensen bij elkaar die allemaal dezelfde passie hebben voor deze muziek scene geeft kippenvel. Dat het niet alleen gaat om muziek is te merken aan de maatschappelijke commercials tussen de sets door die je bijvoorbeeld stimuleren je plastic bekertje niet op de grond te gooien. In ruil hiervoor kan je bijvoorbeeld een meet and greet winnen met Armin. Bewustwording dus. Helaas werden we ook bewust van het feit dat veiligheid heel erg belangrijk is. Zakkenrollers met pepperspray vonden het nodig dit mooie event voor een aantal compleet te verpesten, wat zonde! Hopelijk kan de beveiliging hier wat mee door volgend jaar al deze muziekliefhebbers de avond van hun leven te bezorgen. Dan maar wat langer in de rij voor de tassencontrole, veiligeid voorop.

Op het YouTube kanaal van Festivallovers is de vlog van ASOT te bekijken met daarin de interviews met Ben Gold en Giuseppe Ottaviani gemaakt door mede Festivallover Alennah.