Arnhem is een stad die vol in ontwikkeling is. In een weekend met Justin Timberlake op vrijdag en Imagine Dragons op zondag, was de zaterdag nog vrij. Vrij voor een super interessant event genaamd ASM festival. Voor de eerste keer werd er een grootschalig popfestival in Arnhem georganiseerd in de fraaie natuurzone van Stadsblokken-Meinerswijk tussen de twee zo kenmerkende Arnhemse bruggen. De line-up loog er niet om; Kensington, BLØF, Fedde Le Grand, De Jeugd van Tegenwoordig, Jacqueline Govaert en Suzan & Freek. Een programmering met veel lef en daarom hulde (vooraf al) voor de gewaagde diversiteit aan namen. Het festival kon van start (host Eric Corton neemt je ook nog even mee in de sfeer van het festival).

Pop festival

Als bezoeker van verschillende events en inwoner van Arnhem, heb ik me altijd al afgevraagd wanneer er iemand het lef zou hebben om een pop- of jazzevenement te organiseren. In de stad langs de Rijn gebeurt er een heleboel op gebied van food, gezondheid, dance en mode. Maar een evenement met popartiesten ontbrak er nog en daar is gewoon ruimte voor, zo bleek. Want met 10.000 verkochte kaarten was ASM festival een daverend succes.

Achterhoek start in Arnhem

Waar we afgelopen 3 maanden gewend waren aan woestijnzand en droogte als festivalondergrond, moesten we het op zaterdag 24 augustus doen met een hele wisselvallige zomerdag. Door de vele regen lieten de bezoekers en fans van de genoemde artiesten zich niet uit het veld slaan. Samen met de organisatie was aan alles gedacht; met poncho’s, een stel goede schoenen en een vrolijke ‘ik heb er zin in lach’ werden de Achterhoekse Suzan & Freek ontvangen. Dit muzikale duo covert liedjes uit vrijwel elk genre op een volledig eigen wijze, in een akoestische setting. Dat slaan aan! Ondanks het genoemde wisselvallig weer, pakken de Achterhoekers hun podium en krijgen ze het publiek (dat nog even op gang moet komen) mee. Suzan en Freek stonden dit jaar al op Paaspop Schijndel, Concert at Sea, Breda Live en o.a. Bierpop. Van deze artiesten (zei de oorspronkelijk Achterhoeker) ga je nog veel zien en horen.

BLØF had ik graag gezien, maar heb ik helaas moeten missen door omstandigheden. Die omstandigheden bestonden deels uit het feit, dat ik de Silent Disco wilde leren kennen, die als tweede area was geposteerd op het terrein. Erg grappig, vermakelijk en een welkome verrassing op het festival. BLØF is een topband en goed voor menige hit. Zoals gezegd heb ik ze zelf niet gehoord, maar mijn bronnen vertelde me dat het vooral voelde als een warme en comfortabele jacuzzi aan liedjes die het brein prikkelde. Hieronder een impressie van het optreden uit het publiek opgenomen.

Watskeburt Jacqueline

Na het talentvolle duo is het tijd voor voormalig Krezip frontvrouw Jacqueline Govaert. De Brabantse ging haar eigen weg na een aantal succesvolle jaren met de Tilburgse band Krezip. Ik was eerlijk gezegd benieuwd wat we van haar gingen zien. Jacqueline is al een tijdje solo bezig, maar ik ben geen kenner van al haar uitgebrachte werk, maar vond haar wel altijd een pracht van een stem hebben (en zeer talentvol). En ja, ze kan het nog. Ze kan het nog steeds! Wat een heerlijk enthousiasme brengt zij op de bühne. Hier zie je jaren ervaring op het overig prachtige hoofdpodium van ASM terugkomen. Dit podium is overigens zo prachtig, omdat artiesten en bands hier volledig de ruimte hebben, het goed in elkaar steekt en je tegelijkertijd in de lichte regen een waanzinnige regenboog over de skyline van Arnhem ziet gaan. Die pot met goud staat vandaag op Stadsblokken-Meinerswijk hoor. Met wat klassiekers van Krezip, sluit Jacqueline haar optreden waardig af.

Middelvinger naar de regen

Dan is het voor mij tijd om even wat te eten. Ik loop over het terrein naar het persgedeelte, waar ik merk dat zaken zeer goed geregeld zijn. Niet alleen zijn de mensen uiterst vriendelijk, er is een lekkere maaltijd en ruimte voor het maken van de zojuist genoemde content. Top geregeld organisatie. Ik haast me snel weer terug naar het hoofdpodium, want ‘De Jeugd’ van Tegenwoordig gaat zo haar optreden beginnen. Ik heb er zin in, ondanks de donkere wolken die Arnhem lijken te veranderen in ‘Mordor’ (Lord of the Rings). Het deert noch de organisatie noch de bezoekers en mij ook niet eigenlijk. Dikke middelvinger naar de regen namens Willy Wartaal , Vjezze Fur, Faberyayo, Bas Bron en mijzelf.

Het publiek vermaakt zich bij De Jeugd en de sfeer zit er goed in. Dit had het festival even nodig, die middelvinger en lekker samen dansen en springen. Vorige week nog op Lowlands (waar ik ook de eer had om bij te mogen zijn) en deze week in mijn Arnhemse achtertuin. De Jeugd van Tegenwoordig is een gekke bende, een feest, topact. Na de 2e plaat gaat de fles wodka rond in het publiek. Dat wat De Jeugd doet, deelt het met verve en liefde. Én dan doel ik niet alleen op de drank.

Populairste band Nederland in actie

Als voormalig Achterhoeker, ondersteun ik jaarlijks het pop festival Huntenpop. Nu is dit een ander festival hoor ik je denken, maar de volgende band met internationale allure uit Utrecht heb ik hier twee keer mogen zien en horen. En dat was overtuigend. Misschien wel Nederlands populairste band van dit moment is altijd goed voor lekkere meezingers en een schare aan fans. Daarnaast scoort de band al jarenlang hit na hit en zijn ze een graag geziene gast op festivals. Kensington vermaakt het publiek zichtbaar en de match Arnhem en Utrecht is een zeer goeie en welkome. “We’re running all over..” is best wel van toepassing voor het optreden van Kensington in de Modestad van Nederland.

Put your hands ‘Fedde’ up

Ik sprak al even over het lef dat de organisatie toonde met haar programmering. Dit lef en diversiteit kwam met de acts van De Jeugd, BLØF en Jacqueline Govaert al even aan bod, maar wordt nog verder versterkt met één van Neerlands grootste EDM acts ter Wereld: Fedde Le Grand. Vanaf minuut 1 is het aan als Fedde Le Grand de Arnhemse stage betreedt en het publiek vermaakt zich kostelijk. De ene na de andere klapper komt voorbij en dansen kan iedereen. Jong, oud, man, vrouw (of genderneutraal) het gaat hier los (ook getuige de mooie video die we kregen van de organisatie). Fedde Le Grand is een waardig afsluiter van een festival dat zich echt volwassen en met flair heeft neergezet. Want ga ‘er maar aanstaan’ een dag vol regen, wind en de eerste keer, dat is nog niet zomaar gedaan. Daarom vind ik dat de organisatie een grote pluim heeft verdiend en hoop ik dat het publiek volgend jaar ook weer haar weg vindt richting het ASM festival. Bedankt, grote blij.

ASM staat oorspronkelijk voor Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij. Dit was ooit de grootste opdrachtgever van Arnhem, gevestigd op de Stadsblokken (de locatie van het ASM Festival). Wij hebben de afkorting ASM in een nieuw jasje gestoken en omgedoopt tot Arnhem Stadsblokken Muziek Festival.