Al ruim 2 weken zag en hoorde ik veel over de audiovisuele kunstinstallatie SKALAR van Kangding Ray (muzikant) en Christopher Bauder (lichtartiest). Dit in samenwerking met Audio Obscura maakt een bijzondere combinatie: Audio Obscura X SKALAR.

Vele mooie plaatjes kwamen voorbij op social media en men raakte niet uitgesproken over de bewegende spiegels en lichtstralen die als een soort van meditatie inspelen op de menselijke perceptie. Ik hoorde mensen spreken over zintuiglijke en emotionele reacties, en na wat onderzoek bleek dat dit precies is wat de kunstenaars wilden beoogen met hun kunstwerk. Een reis door menselijke emoties met als slotstuk Peggy Gou die haar melodieuze electronische muziek in real time tot leven brengt in combi met het licht.
Mijn nieuwsgierigheid naar Audio Obscura X SKALAR was gewekt.

Audio Obscura X SKALAR

De samenwerking van Audio Obscura x SKALAR is een bijzondere. Audio Obscura staat garant voor dikke parties op bijzondere plekken, zoals het Amsterdams treinstation of het Muziekgebouw aan ‘t IJ. SKALAR staat garant voor een kunstwerk dat met de effecten van licht en geluid inspeelt op de menselijke perceptie, waarbij de makers een verhaal vertellen door middel van lichtstralen, bewegende spiegels en surround sound die op elkaar reageren. Daarnaast wordt het ook nog eens in de Westergas georganiseerd wat sowieso al een venue is waar je u tegen zegt. Gegarandeerde combi voor succes zeg ik zo!

Audio Obscura X Skalar

Peggy Gou

Peggy Gou is een Zuid-Koreaanse dame wie ondertussen alweer een tijdje in Berlijn woont, de bakermat van de techno. Een zeer energieke dame die verschillende stijlen door elkaar heen mixt waar je ontzettend blij van wordt.
Peggy is niet alleen energiek, ze is ook altijd super stijlvol gekleed en ziet er op en top uit. Daarnaast is haar interactie met het publiek een feestje om naar te kijken… 

Twilight Zone

De verwachtingen waren dan ook hoog en we waren vroeg binnen, om alles vanaf het begin te kunnen aanschouwen. De Westergas had een dj booth in het midden die 360 graden ronddraaide. Zo kon je vanuit elke hoek het spektakel aanschouwen. Wat ook direct opviel waren natuurlijk de beruchte spiegels. Het hele pand hing hier vol mee waardoor je je in een soort van twilight zone begaf; het leek alsof je zweefde in de ruimte met allerlei ufo’s om je heen. Mensen lagen op de grond om de spiegels te aanschouwen en weer anderen dansten zwevend en bounchend op de melodie.

Audio Obscura X Skalar

Het was in eerste instantie goed donker in de Westergas. Er was voornamelijk blauw licht, wat langzaam aan geïntensiveerd werd. Rond 02.00 uur werd de muziek dieper en intenser. De spiegels en lichten kregen steeds meer interactie met de muziek. De artiesten stonden nu zelf achter de draaitafel en in de Front Of House (waar het licht geregeld wordt) en begonnen de show met een reis door de acht basisemoties. Langzaamaan werd je op reis meegenomen in kleur, geluid en licht. Van blauw naar rood naar geel, waarbij geel het middelpunt leek te zijn. Hierdoor leek het alsof er een felle zon je met warmte tegemoet scheen. De kleuren waren intens en het gevoel wat het opriep idem. Overal om mij heen stond men met een glimlach op zijn gezicht.

Lichtvisuals & Muziek

Het was heel bijzonder om te zien hoe het publiek hierop reageerde en er was een ontzettend goede sfeer. 
Geleidelijk werd de hypnotiserende lichtshow verder opgebouwd door de technoset van Kangding Ray, tot je al aan de schreeuwende menigte hoorde dat het tijd was voor Peggy Gou. Onder veel gejuich werd zij binnengehaald, en startte haar set met funky muziek die we van haar kennen van eerdere sets op o.a. Dekmantel.

PEGGY GOU

Op het hoogtepunt waren de lichtvisuals gewoonweg ziek te noemen in combinatie met de muziek. Het was intens op een goede manier.
Je voelde je happy door de muziek, de sfeer en de lichtshow.

Iets voor het einde besloot ik op het hoogtepunt te gaan om dit feestje met een glimlach op mijn gezicht af te sluiten…

Volgend jaar hopelijk een nieuwe SKALAR show waar ik na deze ervaring bij Audio Obscura x SKALAR zeker naar uitkijk!

Skalar