Tijden veranderen en zo ook Awakenings. Wat moet het een uitdaging zijn om de inmiddels jaarlijks 80.000 mensen over 2 dagen de dag van hun leven te geven. Monumental gaf ons de kans om de 19e Awakenings editie op unieke wijze te verslaan. Over hoe het toonaangevende techno festival 2019 is verlopen ga ik je nu alles over vertellen.

Awakenings festival 2019
Artiesten+Publiek genieten = Awakenings Festival

Hogere sferen

Om een goed beeld te krijgen van Awakenings 2019 gingen Mattijs en ikzelf ruim op tijd – zoals we dat eigenlijk jaarlijks als 2 gelukkige kinderen doen – weg. Dit betekent om 12.00 uur vanaf Arnhem, via Utrecht, naar Spaarnwoude. Al meteen viel de drukkende warmte op en dat gepaard met een middag baco. Poeh..als dat maar goed gaat. In hogere sferen, op volle toeren en gaan met die technotrein.

We zijn binnen

Het is een hele organisatie 40.000 man – dagelijks – vanaf Sloterdijk met fietsen, taxi’s en lopend begeleiden naar het terrein. Wij gingen met de pendelbus. Hoewel het snikheet in de bussen was, waren we binnen no- time in de bus en er weer uit. Strak geregeld. Een stevig stuk lopen naar het terrein zijn we inmiddels gewend. Daar staan we dan bij de persingang, netjes naast 1 van de hoofdpodia in de schaduw (sorry dit was niet jaloersmakend) met koude drankjes in de hand.

1 van de 4 (main)openstages. Wat Awakenings doet is uniek!

Mainstage x 4

Dankzij Awakenings kunnen we jaarlijks op minimaal 4 buitenpodia genieten. Mensen dat is echt uniek! Ik kom het zelf nergens tegen in ieder geval. Het grappige is Awakenings loopt er niet eens mee te koop. Ik durf te stellen dat zij eigenlijk met 4 mainstages werken en zo’n productie neerzetten is lef hebben. Neem daarbij 5(!) ziek grote tenten, 100+ artiesten uit 80 landen en je hebt 9 stages die on fire staan. Dit is de reden waarom Awakenings nog immer hét technofestival van Nederland is.

Persoonlijke hoogtepunten

Met ruim 100 artiesten heeft iedereen zijn of haar favorieten en minstens zo tof er worden veel favorieten geboren. Als Awake ganger van het eerste uur zag ik hier ooit artiesten als Oscar Mulero en Cari Lekebusch voor het eerst. Die waren er nu niet. Wie maakten op mij indruk tijdens deze editie?

De menigte gaat los bij technokoning Sven Väth

Maceo Plex is 1 van de mensen die voor mij persoonlijk al enkele jaren in de top van techno staat. Ook vandaag wist de Latino uit Amerika het publiek in vervoering te brengen met zijn eigen koers. Ietwat ik als muziekliefhebber erg kan waarderen, verras en neem je publiek mee op jouw reis.

Er waren een paar verrassingen naast Plex. Richie Hawtin verraste me met een stevige ‘ouderwets lekkere’ technoset. De Canadees liet weer even zijn klasse en variatie zien, waar ik hem op Lowlands nog een liveset heb zien doen die weer op een ander level zat dan deze set. Knap en erg tof!

Awakenings staat bekend om haar spectaculaire lichtshow en stages

Ook Joseph Capriati bracht mij in beweging met een funky set. Het leuke is dat ben ik niet van hem gewend en het toegestroomde publiek kon dit enorm waarderen. De stage waar Capriati draaide, 1 van de open stages, lag bijna dromerig in de schaduw. Dat zorgde voor verkoeling en veel losgaande mensen. Het ritme, de plek en de set het klopte allemaal.

Vuurwerk op awakenings festival 2019
En vuurwerk..want Awakenings Festival 2019 zonder vuurwerk dat kan niet.

Backstage verhalen

Wat me opviel bij Awakenings dat alles strak geregeld is qua aanvoer van artiesten, eten, drinken enzovoorts. Op een dag zoals zaterdag is het belangrijk dat mensen optimaal kunnen drinken, eten en de artiesten ook niet oververhit raken. Wat erg sterk is, is dat organisatie Monumental kiest voor meerdere eet/drink/toiletpunten en dat hiermee de echte druk – die je bij veel andere festivals wel ziet – van de ketel wordt gehaald.

Awakenings 2019 = interactie of inter course. Niks is lekker dan… techno!

Hiermee dit gezegd is dat de artiesten toegankelijk waren voor ons. Eenmaal aan hun set begonnen, kregen ze de ruimte. Op Awake zijn zij dan echt alleen degene die op het podium mogen staan. Iets wat op andere festivals tot mijn verbazing nog wel eens anders zie. Voor mij persoonlijk vind ik het raar; 1 artiest treed op en 50 man op het podium er omheen of achter. Misschien komt het omdat ik van de ‘oudere stempel’ ben 🙂

Sexy, kwaliteit en inhoud = the (girl)power of techno

Afsluitend met een lach

Voor de afsluiter pendelden we een beetje tussen Capriati en Pan-Pot. We kozen er ook nog even voor om een proteïne shake te halen, om zo de verzuring een volgende dag tegen te gaan (niet helemaal gelukt). En tijdens de laatste slokken van de shake en Capriati zijn funky beats kozen we onze weg richting uitgang Zuid. De pendelbus bracht ons keurig op tijd voor de trein terug. Met een zeer voldaan gevoel vertrokken we richting thuis.

Organisatie Monumental en Awakenings festival 2019 bedankt voor een heerlijke dag. Tot volgend jaar!

Awakenings festival 2019 achter de schernen
Insta-Awakenings. Het festival staat altijd garant voor mooie beelden.