AWAKENINGS, de Gashouder.

Er zijn een paar punten waar een verwende raver over zou kunnen struikelen. De barren kunnen de drukte soms amper verwerken, de akoestiek is niet geweldig en de toiletten vereisen voor met name de dames een grote blaas.

Ikzelf weet mijn eerste bezoekjes aan de Gas nog, ruim voor de verbouwing. Dit was in de tijd dat de vloer nog van klinkers was en de toiletten steenkoud. Elk miniem kritiek puntje valt in het niet bij de grootsheid van dit pand. De geschiedenis, de locatie, de rauwheid, het indrukwekkende plafond. Het wordt niet voor niets dé Technotempel genoemd.

Zaterdag Awakenings

In hun 26e bestaansjaar werden voor dit paasweekend, als gebruikelijk, alle registers weer opengetrokken. 4 zeer diverse en uiteenlopende programmeringen, voor diverse doelgroepen, in dezelfde locatie in slechts 3 dagen. Melodische techno, peak time, wat rauwere techno en de tegenwoordige geëxplodeerde hardtechno, aan alle liefhebbers was gedacht.
De vrijdag was mij persoonlijk iets te lief, en de artiesten die zaterdag nacht en zondag overdag geprogrammeerd stonden heb ik allen meermalen gezien vorig jaar. Hoe tof ik die namen ook vind, koos ik voor de dag rave op zaterdag.
Carmen Lisa had ik nog nooit gezien, en een dansje op de muziek van de anderen op de line up was ook al weer een poos geleden.

De reis ging voorspoedig, het was schitterend weer en de wandeling van de laatste bushalte naar de Gas blijft tof.
Een fantastisch mooi gebied, met karakteristieke gebouwen en heel veel talentvolle, creatieve bezigheden op het gehele terrein gedurende het jaar. Als je dan tussen al het lieflijke groen, slootjes en bloemenperken opeens de Gas ziet opduiken krijg ik altijd weer kippenvel. Ik heb 30+ edities van Awakenings mogen beleven, verdeeld over 5 locaties maar de Gashouder blijft ongeëvenaard.

Binnen bij Awakenings

Zoals altijd was ik er vroeg, ik denk te schatten onder de eerste 200 personen. Vind het prettig zonder rijen binnen 5 minuten binnen te zijn, kluisje en munten geregeld en al. Ook hou ervan de openingsact te zien, in mijn ogen de meest ondergewaardeerde maar tegelijkertijd belangrijkste act van een feest. Prime time geprogrammeerde artiesten weten toch wel, net als de laatste act, dat het publiek losgaat. De opening verzorgt de warming up, zet de sfeer. Ik blijf het magisch vinden een area langzaam te zien volstromen, vol verwachting en de sfeer te zien stijgen.

Forever Ravers

Carmen Lisa draaide een heerlijke binnenkomer, niet te stevig nog, heerlijk dansbaar. Ze werd opgevolgd door Anfisa, die ontvangen werd met groot gejuich. De Gas was ondertussen volgestroomd en ze liet de rollende basslijnen lekker denderen. Peak techno, psy invloed, een D&B break van een paar minuten. Ze liet een geweldig scala aan diversiteit en talent horen. Genieten!
De Braziliaanse Anna volgde haar op. Ik zag haar backstage en heb zelden zo’n kleine verschijning gezien. Klein van stuk, groots in daden. Het publiek , zeer gemengd van nationaliteit en gemiddeld wat ouder, ging los en toen ze haar collab met Kittin ‘Forever Ravers’ inzette ging het dak er echt af. Wat een beestachtig goede plaat is dat.

Len Faki, nog zo’n grootheid, draaide een hypnotiserende set. Iets langzamer als ik gewend ben van hem maar ik kon het erg waarderen. Zijn opvolger Enrico Sangiuliano ben ik op een Techno feest niet zo’n hele grote liefhebber van, maar ik laat me graag verassen. Zijn optreden was wat trancy, de opbouwen waren aangrijpend en de drops explosief wat het tot een zeer vermakelijk optreden maakte.

Pan Pot stond geprogrammeerd om de lampjes uit te doen. Een stevige mix van house en techno lieten ze horen. Experimenteel en redelijk hoog in de BPM. Waar de hele line-up zich liet kenmerken door een logische invulling was dit een perfecte afsluiter van een perfecte dag.

Absoluut het enige wat ik een soort van ‘gemist’ heb is de iconische discobal. Maar dat deed de pret niet drukken want de stage en lasers waren zoals altijd van een hoog niveau. Het publiek tof, gemengd en gaande. Al met al weer een heerlijke dag mogen beleven!

Geinig vond ik nog het moment dat ik in een ooghoek hele specifieke dansbewegingen zag. Mensen die hem wel eens gezien hebben weten welke bewegingen ik bedoel. Het ging namelijk om house opa Johan. Wat een genot deze man. Zeer open minded en haalt oprecht plezier uit dansen en de omgang met veel jongere mensen. Mijn grote voorbeeld en aangezien ik over de helft ben heb ik mezelf gebombardeerd tot zijn opvolging 😀

Het slot

Het is aan mij niet besteed, maar de liefhebber kon zich weer laten masseren en zoals altijd weer verbaasde ik me erover dat alle massage tafels de hele dag bezet waren. Er was de bekende cocktailbar, aan de inwendige mens was gedacht middels een veganistische ‘snackhoek/fruitbar’ en een ijsverkoop. Verder er waren 2 stands met een behoorlijk uitgebreid assortiment aan merchandise.

Al met al blijft Awakenings op een zeldzaam hoog niveau, de productie is echt ongekend. Zeker als je bedenkt dat het feest waar ik was om 22.00 eindigde, de vloer 22.20 pas leeg was en 23.00 de nachteditie stond te beginnen in een zaal alsof er die dag niets gebeurd was.

Awakenings, ik heb genoten en tot over 4 weken! AWAKEFEST!

Foto’s Facebook Awakenings.

Eerder dit jaar waren wij in Eindhoven voor een mooi Awakenings report!