Awakenings festival 2018 – Hoeksteen van de techno familie

Zaterdag was het zover Awakenings festival stond op het programma. Twee dagen vol met de beste techno, een vleugje deephouse en electro tijdens een zonovergoten weekend. Zaterdag was mijn dag, de dag van technovrienden uit de Achterhoek grotendeels uitgewaaid over Haarlem, Utrecht en Arnhem. Stuk voor stuk liefhebbers en ‘dus al snel verslaafd’ aan Awakenings. Wat kon ons gebeuren, wat zou ons verrassen en waarom zou je naar zoveel jaar nog steeds naar Awakenings (festival) gaan? Hier volgt het antwoord.

Een stukje Awakenings geschiedenis

Terwijl ik dit schrijf vraag je je als lezer misschien wel af: Wat is nou Awakenings ? Awakenings ontstond midden jaren negentig en werd fameus in de Westergasfabriek. Awakenings is gegroeid van een indoor feest en festival waar 5.000 mensen naar toe gingen op 1 dag, naar inmiddels 80.000 mensen verspreid over 2 dagen. En het leuke voor mij is dat ik ook het begin heb meegemaakt, dus kan vertellen over de veranderingen dat dit concept heeft doorgemaakt

Lef en grensverleggend hard werken

Rocco Veenboer (Monumental Productions B.V.)  oprichter van het bekendste techno concept van Nederland en inmiddels ver daarbuiten is zo groot geworden met Awakenings, omdat hij constant de grenzen bleef (en blijft!) opzoeken. Awakenings is Awakenings en staat bekend om haar toonaangevende lichtshows (die maar beter blijven worden) en de fantastische line-ups. Die line-ups zijn op technogebied ongeëvenaard, met ook tijdens deze editie bijvoorbeeld een Drumcode en Intec Digital stage met de meest ‘dikke namen’ op het affiche.

Nuchtere Awakenings principes

Dit gaat gepaard met lef en hard werken. Awakenings is een familiebedrijf, dat uitgaat van bepaalde principes. Zo word je als artiest niet geboekt voor een dikke fee, maar ‘moet’ het vooral een eer zijn om op Awakenings in de Westergasfabriek of het festival te draaien. Mooie, maar ook hele heldere uitgangspunten, die zijn voortgekomen uit de liefde voor muziek en organiseren, gepaard met wat Amsterdamse bravoure.

Mijn eigen Awakenings festivalervaringen vanaf 2002

In de afgelopen jaren heb ik Awakenings bezocht vanaf een festival waar er 5.000/6.000 mensen rondliepen. Daar waar het altijd mega gezellig was en waar ik uren (zelfs alleen) kon genieten van de beste technoacts. Dat waren toen al acts die je verder in Nederland eigenlijk niet of nauwelijks kon zien schitteren. Ik herinner me nog de eerste ontmoeting op Awakenings festival 2002 met één van mijn grote helden Cari Lekebusch, waarna ik Derrick May zag toveren om vervolgens Ken Ishi te zien schitteren.

Van Zweden, Amerika naar Japan op 1 open stage en 3 sfeervolle, maar toch intieme tenten. Dat was het festival toen, met indoorfeesten en een historie in de Westergas, Now & Wow en NDSM-werf daaraan voorafgaand. Monumental gaat dit jaar richting de 250 feesten sinds haar oprichting in de jaren negentig en ze worden nog steeds beter en beter.

Het festival dit jaar

Wat me in de laatste jaren Awakenings festival opvalt, is de toename van het aantal niet-Nederlanders. Een prima ontwikkeling dat het festival kleur en geur geeft. Zo stonden we in de rij naar de pendelbussen gezellig te ouwehoeren met 4 Spaanse vrienden uit Malaga en kregen we bij de ingang een warm welkom van een groep Italianen. Awakenings wordt internationaal voor een grote jongen aangezien, terecht en dat blijkt zeker uit de diversiteit aan bezoekers.

Open stages

Awakenings festival had dit jaar meerdere open stages dan voorheen, dankzij het heerlijke weer was dit een welkome verrassing. In de afgelopen jaren werden we al verrast met 2 unieke mainstages in elkaars verlengde en een open stage aan de Noord-kant. Nu kwam daar nog een open stage (ook aan de Noord-kant) en een geheime mini stage in het midden bij. Stages met lekker veel ruimte, voldoende toiletten en drankgelegenheden om tijdens de tropische techno temperaturen voldoende water of wat anders te kunnen drinken.

Artiesten

Voor mij persoonlijk vielen overdag Raresh, Dubfire op én kon ik vreselijk losgaan op de beats van Oscar Mulero. Loco Dice heb ik ook van genoten, waarna één van de voor mij hoogtepunten van de dag Maceo Plex, de ene naar de andere dikke plaat tijdens het vallen van de avond liet horen. Wat is deze man toch iedere keer als ik hem hoor weer magnifiek.

Kiezen, afsluiten en weer terug

Tijdens de afsluitende set(s) heb ik een beetje gependeld tussen Joris Voorn & Kölsch en Ben Klock. Klock behoort al jaren tot één van mijn favorieten. Op technovlak is de Duitser al jaren degene die nooit teleurstelt. En ook vanavond voelde je weer de finesse en de platenkeuze waar ik van ging watertanden en mijn (laatste)voetjes eraf danste. Joris Voorn & Kölsch hadden het buitenvoordeel, dus ik moest en zou hier mijn laatste danspassen van de dag zetten bij al die technovrienden.

Vriendschappen op Awakenings

Deze vrienden heb in in de loop der jaren, mede dankzij Awakenings leren kennen. Awakenings is voor mij daarom een hele mooie glimmende hoeksteen in mijn leven en de technoscene. Op dit mooie feest kwam ik die prachtige mensen tegen, waarmee je danst tot en met de artiesten en de show die je pakken en verslaafd maken aan een gevoel, het Awakeningsgevoel waar je ieder jaar zo hard naar toe leeft. We mogen weer naar Awakenings festival!!

Logistiek perfect geregeld

Zoals gezegd vond ik het zeer te prijzen dat er voldoende waterpunten aanwezig waren en drankpunten. Bij Awakenings hoef je eigenlijk ‘nooit’ te wachten voor een toilet of drankje en dat heb ik geen andere festival ooit zo strak georganiseerd meegemaakt. Dat vergt discipline, teamwork en ook de focus op kleine dingen die goed moeten zijn. Is het alleen maar hosana ? Nee, ik vond de eetmogelijkheden dit jaar teleurstellend. Behalve wat friet, spring Rolls en pizza was er bar weining te vinden zowel in variatie als in het aantal kraampjes. Dat kan beter. Pendelbussen naar het terrein zitten vol en ja het was warm, maar wat is ook deze organisatie strak geregeld. Hoewel je een minuut of 5 a 10 verwijderd bent van het terrein als je zo’n bus uitstapt, je bent er zo, je hebt geen last van druktes bij de ingang en het gaat enorm goed gestroomlijnd. Al met al krijgt Awakenings van mij weer een hele dikke 9+. Het is een ongeëvenaard (techno) festival in Nederland en wat mij betreft tot wel ver daarbuiten zelfs.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial