Dit jaar is ook Festivallovers bij de 2023 editie van Best Kept Secret geweest. Voor mij was dit de tweede keer en kan ik vast verklappen dat je het eigenlijk niet had willen missen. Wat een feestje is dit festival toch. Rauw, prikkelend, verrassend en uiteraard vol met goede muziek. Maar naast muziek is er ook een groot en lekker food en drink aanbod. Ben ik dan al klaar in deze notendop van Best Kept Secret 2023? Nee! Want ook kunst en beleving zijn onderdeel van dit toffe event. In dit report neem ik jullie mee vanuit verschillende perspectieven en probeer ik het festival in woord en beeld te vangen. Kleine tip: de 2024 editie is een jubileum editie van 10 jaar BKS, een pre-sale start snel.

[ux_image id=”79270″]

De locatie van Best Kept Secret 2023

Ik ga mijn report verdelen in de verschillende elementen die dit festival rijk is en ik begin met de locatie. Dat is namelijk bij Beekse Bergen, dichtbij Tilburg. Het festivalterrein is bereikbaar met de fiets, auto en pendelbus. Vanaf Tilburg centraal rijden regelmatig pendelbussen heen en weer. Ook tot laat in de nacht. Je koopt online een retourticket per dag. Ben je bijtijds dan betaal je hier 12,50 voor en op de dag zelf betaal je 17,50. Met bijtijds moet je ruim een dag van te voren deze kopen maar ik zou nog wat eerder zijn. Op zaterdag kon ik bijvoorbeeld niet mijn ticket voor zondag kopen. De pendeldienst is vanuit een andere partij dan die van Best Kept Secret 2023. Mijn ervaring is positief hiermee.

Vanaf de parkeerplaats en bushalte is het even een stukje lopen. Je gaat de loopbrug over en wandelt zo een bos in. Hier begint de magie eigenlijk al. Het voelt aan alsof je naar een geheime locatie gaat. Dan stap je uit de bossen en kom je bij een gigantische groene tent, de hoofdingang. Yes je bent er! Soort van, want na een check kom je weer in een stukje bos. Naar rechts ga je richting camping en links naar het festivalterrein. En ook hier ligt weer een verrassing te wachten. Namelijk die in de vorm van een verkoelend panoramisch meer! Aan de overkant zie je het campingstrand en draai je weer een beetje dan kan je bijna de dieren van de Beekse Bergen zien struinen. En dan eindelijk bereik je de hoofdingang van Best Kept Sercret 2023. Het lijkt op vorig jaar maar is toch weer fris en anders.

[ux_image id=”79267″]

Verkoelend en chillen

Het weekend van Best Kept Secret 2023 was heet. En dan echt heet met temperaturen van 30 graden. Dankzij de ligging aan het meer was er een aangenaam verkoelend briesje. Ook is door de ligging, bij een bos, voldoende natuurlijke schaduw aanwezig. De organisatie zorgt ook voor genoeg schaduwplekken en je mag een flesje meenemen die je kan vullen bij de waterpunten. Ook zijn er zonnebrandpunten aanwezig zodat je voldoende kan insmeren.

Best Kept Secret 2023 is een festival om te wanderen en dwalen. Er zijn veel diverse hoekjes en plekken die een ieder zullen aanspreken. Ik kan geen favoriet kiezen, dat wisselde mee met mijn bui. Het pleintje met de Kiloknaller winkel is tof en kleurrijk. Deze Kiloknaller voorziet je van hippe festivaloutfits voor een klein prijsje. In de avond tovert deze ruimte zich om tot een skatedisco. Skaters doen kunstjes op heerlijke muziek en het publiek is echt een onderdeel van deze belevenis. Later kan je hier ook de nacht in dansen.

Er is echt heel veel te ontdekken en dankzij de diverse plekken met zon en schaduw, actief en chillen, druk en rustig is Best Kept Secret 2023 een festival wat een divers publiek aantrekt.

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”79266,79268,79260,79240,79224,79247,79246,79244″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Foods en drinks

Yes! Food en drinks lekker als tweede puntje in deze report. Want dat is ook wel echt belangrijk als je ultiem wilt genieten. En ook op dit punt schiet Best Kept Secret 2023 op een positieve manier hoog de lucht in. Want wauw, wat een aanbod! Er zijn zoveel foodtrucks en ze staan nog gezellig ook. Overal heb je aparte hoekjes en weer andere dingen. Voor ieder is er wel wat wils, de prijs is zoals overal niet goedkoop maar wat je krijgt is wel echt lekker en met liefde en plezier bereid. Ik heb zelf alleen maar lekker gegeten en gedronken. En iedereen die ik zag eten en drinken, en die ik sprak, was ook echt enthousiast.

Wat kan je verwachten? Nou een kleine greep: vlees, vis, vegan, vegetarisch, groente, fruit, zoet en hartig. Indiaas, Libanees, Chinees, Japans, Nederlands. Patatje stoof, loaded frietjes, nachos, Karma kebab, gevulde pita’s, pizza, pasta, burgers, mosselen, wafels crêpes, ijs en nog meer dus. Best Kept Secret 2023 is eigenlijk ook gewoon het foodfestival van je dromen als je van lekker en divers eten houdt.

En ook het drinken, met en zonder alcohol. Wat een feestje. Van speciale bieren, tot wijn uit glazen naar de beste cider. Maar ook jonge Thaise kokosnoten, verse espresso martini, cocktails, cappuccino’s met plantaardige- of koemelk en ijskoude slushs. De drankjes waren allemaal ijskoud, biertjes werden goed getapt en het beker-recycle systeem werkt als een trein. Geen zooi op het terrein. Daarbij betaal je alles met pin. Halleluja voor geen onzinnige muntjes. Best Kept Secret 2023, een staande ovatie voor jullie food en drink aanbod.

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”79242,79248,79243,79253,79255,79227,79209,79262,79264,79258,79249″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Podia

We komen dichter bij waarvoor je eigenlijk misschien wel naar Best Kept Secret 2023 komt: de optredens! Al is het geheel van locatie, foods,drinks en art wel de kracht van dit festival. Maar nu spring ik al naar mijn eindconclusie terwijl ik nog helemaal niet klaar ben. De podia! De diversiteit van de podia is aangenaam verrassend. Elk podium heeft een eigen vibe. Zo zijn er twee tenten, The Secret en Two, waar optredens plaats vinden. In geval van regen is dit fijne beschutting en ook even uit de zon is welkom. Daarbij geeft zo’n tent een instant knus gevoel maar waar je nog wel kan ademen. De optredens kunnen met lichten werken en je bent echt even in de bubbel van een artiest.

Het hoofdpodium van Best Kept Secret 2023 is buiten naast het meer. Je kan kiezen om dicht vooraan te staan. Maar ook de plekken naar achter zijn prima. Overal is goed zicht. Rechts vooraan is een bar en in het midden ook. Zit je liever? Een duin in de schaduw loopt een heel stuk door langs dit podium en dit is een geliefde plek voor veel bezoekers. Lekker wat eten en drinken scoren, in de schaduw zitten met een aangenaam briesje en perfect beeld hebben van het optreden. Tip: plan je een langere zit? Probeer dan bovenop de duin een plekje te scoren, dan glij je minder naar benee.

Rauw en zweten

Hou je meer van rauw en zweten, dan is The Casbah your place. Deze loods is klein, warm, meer dan knus en eenmaal er in is er geen ontkomen meer aan. Je wordt meegesleurd door de genade (of niet) van de artiesten. Muziek lijkt hier meer te leven, zweet lijkt meer te vloeien en lichamelijk contact is een broederlijke gedeelde factor. Begrijp me niet verkeerd, het is niet ongepast of vervelend. Het festival zet zich actief in tegen ongewenste intimiteiten en is actief bezig om iedereen een veilig gevoel te geven. Maar in The Casbah sta je gewoon dicht tegen elkaar.

Is er nog meer? Jazeker! Er zijn nog meer dansplekken, ontdekplekken en dingen die niet een stempel dragen. Bezoek vooral ook: Welness/Nietes, Muziekgieterij, Wilder Wanderland, The Lodge, Playground Love, Coney Island en The Floor. Die laatste is een beetje het kloppende hart van Best Kept Secret. Een toegankelijke danstent waar altijd wel een feestje is. Maar je kan er ook chillen aan het water, op een schaduwduin en genieten van een hapje en drankje.

[ux_image id=”79238″]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”79261,79259,79256,79252,79237,79229,79203,79226,79214″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Optredens tijdens Best kept Secret 2023

Muzieka! Jongens (en meisjes en ieder ander) wat heb ik genoten. Ik kwam absoluut voor Goldband. Als Hagenees gaat mijn groen-gele hart altijd sneller kloppen van deze haagse matjes en hun aanstekelijke beats. Naast retegoede nummers zijn het ook gewoon goede muzikanten. Gitarist Wieger Hoogendorp rockte zijn gele rokje als een malle en de vlammen sloegen nog net niet uit zijn rode gitaar. Ook was er een nieuw bandlid op zijn gitaar, een opzwepende drummer en de vaste frontmannen natuurlijk. Als verrassing kwam Maan nog even Stiekem langs. Het hele veld ging op z’n hurken. Oud, jong, kreupel of fit: ieder kon niet anders dan meedoen en losgaan. Van mij had het optreden nog wel een uurtje langer mogen duren op Best Kept Secret 2023.

De Staat

Een ander hoogtepunt was De Staat tijdens Best Kept Secret 2023. En er was iets heel bijzonders, want de band brengt dit jaar een album uit in drie kleuren: geel, blauw en rood. Elke kleur staat voor een specifiek genre waarin ze muziek maken. De band zweeft en speelt nogal eens met genres. Ik heb geel op podium twee meegemaakt. En dit is meer de dance- en poprockkant. Met knallers als ‘Who’s Gonna Be The Goat’ en ‘Pikachu’ kwam de ene na de andere moshpit tot leven. Het publiek wilde los en deden dat ook.

De dag erna was het de tijd voor blauw, de meer melancholische muziek. Dit was in de kleinere tent van The Secret. Uniek was dat hier gewoon een tweede drummer op het podium bij was. De zondag, bij optreden rood, was het zweten geblazen in The Casbah. En wow wat was dit rauw, hard en gaaf. Mijn favoriete smaak van De Staat. Witch Doctor in een intieme kleinere setting maar dat nummer is zo groots, het valt me mee dat de muren er niet uit gebeukt zijn door publiek en snoeiharde rocknoten.

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”79231,79216,79228,79254,79233,79217,79234,79218,79230,79232″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Meer muziek

Uiteraard was er nog veel meer muziek. Ik had een trippy experience tijdens The Chemical Brothers, wat was dit een knaller van een show. Galvanize heb ik denk ik moeten missen, De Staat zou starten als ze klaar zouden zijn en ik wilde bijtijds hierbij aanwezig zijn. Keuzes tijdens een festival :). The Voidz had ik zin in,maar de zanger had duidelijk minder zin. Hij ging tekeer tegen het publiek wat wegliep. Misschien hoort dit bij zijn image, maar de muziek en zang was ook niet echt om over naar huis te schrijven. Dus ik besteed mijn regels in dit report liever aan andere bandjes, zoals The 1975! Veel fans, een goed optreden, niet per se mijn favoriet. Maar ik zat heerlijk in de zon met wat eten en drinken weg te dromen op deze muziek.

Personal Trainer was heerlijk fris en een goede start voor mij. Ohnee, mijn start was Job & Fred Band in Casbah! Ik heb hier twee nummers van meegepikt. Dit is een band met Fred Tratlehner, die je vast beter kent al Vieze Freddie van De Jeugd Van Tegenwoordig. Dit was weer zo’n lekker vies en rauw optreden. Die viezigheid spoelde Personal Trainer weer van me af, en dat was mijn vuurdoop van Best Kept Secret 2023.

Op zaterdag wist Stone me te verrassen. Deze jonge punkrockband uit Liverpool begon te laat. Het publiek mopperde wat, de zanger mopperde weer op het geluid. Want eigenlijk ging alles mis wat mis kon gaan. Maar wat gaf dat charme aan deze jonge muzikanten. En dat is precies ook wat een festival mag zijn. Jonge, fanatieke muzikanten die het beste willen laten zien. En ondanks alles hebben ze dat zeker gedaan. Wat een charisma heeft dit bandje.

Woestijnstormen en clowns

Tinariwen was ook zo’n verrassende act op Best Kept Secret 2023. Ik zat weer heerlijk in de schaduw met een hapje en drankje en deze mannen uit Mali, met hun volksmuziek gehuld in sluiers lieten mij echt even naar andere sferen gaan. Met hun opzwepende woestijnmuziek lieten ze de wind aanzwengelen en daarmee ook het zand van de vlakte hoger opstuiven dan bij menig ander bandje op het hoofdpodium. Alle elementen kwamen perfect samen in dat moment en ik zag iedereen genieten van dit optreden.

Bumble B. Boy is ook nog het vernoemen waard. Vervreemding, absurdheid, clowns (I hate them maar het paste wel in de act), goede knallende muziek en dat allemaal op de perfecte locatie hiervoor in The Casbah. In het publiek stonden ook clowns met hate borden. Waar De Staat echt uitmuntend performancewerk heeft geleverd met hun diversiteit en unieke optredens, zo een intrigerende act wist ook Bumle B. Boy te leveren. Ik hou van artiesten die buiten hokjes en kaders gaan en deze artiest kent geeneens het begrip van een kader. Heel tof en verrassend.

Ik moet keuzes maken, en ik noem geeneens grote andere namen en goede kleinere namen. De dj’s draaiden ook het vuur uit hun plaatjes en ik kan alleen maar zeggen: kom dat zelf beleven volgend jaar.

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”79241,79204,79245,79257,79206,79239,79250,79263″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Kunst en perfomances

Nog iets wat ik graag wil belichten is de art en performances die er nog extra zijn. Er is een bijzonder tl-bos van kunstenaar Jop Vissers Vorstenbosch. De waterfontein toont in de avond de meest prachtige en psychedelische printjes en er is zoveel meer nog te ontdekken. Het Wanderbos is prachtig met zoveel te wanderen en ontdekken. Tot een stukje speciaal voor de medemens die nakend wil genieten. De kunst en optredens buiten de bands en dj’s worden je niet opgedrongen maar zijn echt allemaal een beleving waar je invalt als je er klaar voor bent. Zeker in de avond is Best Kept Secret 2023 magisch.

Zo liep ik te dromen door alle secuur geplaatste lichten om vervolgens toegezwaaid te worden door twee mannen met mat, en opgepimpte grasmaaiers. Onder luid gejuich van de bezoekers liepen deze mannen hun wagens te showen. Geniaal. Ik hou van dit soort spontane reacties en wisselwerking tussen organisatie en publiek. Dat is wat een festivalkleur geeft. Best Kept Secret 2023 blijft je verrassen en geeft je voeding op zoveel manieren.

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”79236,79223,79211,79210,79201,79251″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Hoe was Best Kept Secret 2023?

Geweldig, prikkelend, wonderlijk, heet, verkoelend, zwevend, vervreemdend, broederlijk, eigen en zoals de naam al zegt… het voelt als een geheim die je met andere liefhebbers deelt. Echt opvallend voor dit festival is de liefde vanuit de organisatie. Iedereen die er werkt lacht, is blij doet dit met zoveel enthousiasme. Het festival draait op die goede energie. Ook achter de bar, achter de foodtrucks en zelfs op de (redelijke schone!) wc’s. Iedereen die er werkt en bezoekt stralen happy vibes uit. Best Kept Secret 2023 was een ultiem festivalfeestje.

Wij hebben namens Festivallovers drie dagen lang genoten. We hebben ons ondergedompeld in het festivalleven, sprongen mee in de diverse moshpits, stonden vooraan in de fotopit voor de beste foto’s, hebben diverse foods en drinks geproefd en bijgedragen aan de vele liters zweet die zijn gevallen op de woeste zandvloer van Best kept Secret 2023. We hebben blaren, schoenen in de prullenbak, onze sportsokken uit de kast getrokken (want kennelijk hip), en onze stem was een paar dagen weg. Kortom, genoten!

[ux_image id=”79208″]

Best Kept Secret 2023 in het kort

Ja echt kort van stof ben ik niet maar dat kan ook niet met Best Kept Secret 2023. Dit festival is zo rijk aan beleving. Maar wil je liever een korter overzicht met de belangrijkste punten? I got you. Hieronder een kort verslag.

 • Best Kept Secret 2023 was geweldig
 • De pendelbus vanaf Tilburg station is een prima verbinding. Tip: koop je tickets online van te voren
 • Wat te doen op het festival: muziek, art, food,drinks, perfomances
 • Locatie: aan een verkoelend meer, er zijn open vlaktes, is een strandje en er is een bos
 • Dagbezoek of verblijf op camping
 • Genoeg schaduw en beschutting
 • Waterfles mag mee en kan je gratis vullen
 • Publiek is divers: oud, jong, kind, stelletjes, vriendengroepen, alleenigen, hip, stoffig, nakend, gekleed, dress to impress, 3 dagen lang hetzelfde aan, stille genieters en uitbundige stampers
 • Veel geziene mode: sportsokken, mannen met baarden en glitters, rokjes voor man en vrouw, harembroeken, bikini, Goldband looks en sneakers
 • Voor minder validen zijn er hele fijne plekken zodat de optredens goed te zien zijn
 • In de witte toiletten zijn hangertjes aan de deuren, fijn voor de rugzak en andere tassen dragers
 • Food: vlees, vis, groente, vegan, vegetarisch en zeer divers
 • Drink: alcohol, alcoholvrij, warm,koud en gratis water
 • Website voor alle informatie
 • Lees meer over de editie van 2022

Voor de 2024 volgt een speciale pre-sale actie. Ze vieren dan hun 10-jarig jubileum en er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor de prijs van dit jaar!

Het start woensdag 14 juni 2023 en op = op! Pre-sale hier

Wij zijn er in ieder geval weer bij. Jullie ook? Laat vooral een reactie achter als je ook bent geweest of als je ook gaat.

[ux_image id=”79235″]