Best Kept Secret festival viert in 2024 het 10 jarig jubileum. En de laatste 3 jaar heb ik dit festival mogen ontdekken. Ik ben zelf opgegroeid met Lowlands, Pinkpop en het gratis Parkpop in Den haag. En tig van kleinere festivals. En ik heb het daar prima naar mijn zin gehad. Maar inmiddels kan ik met volle overtuiging zeggen dat Best Kept Secret mijn absolute favoriet is. Waarom? Dat ga ik delen in deze blog. Lees mijn vorige reports voor alle concrete ervaringen en het festival in beeld, want die dingen zijn vrij constant. Elk jaar is het niveau hoog. In deze report neem ik jullie mee in de vraag: Best Kept Secret is…?

Best Kept Secret festival stage one beekse bergen optreden

Festival informatie

Okay ik kan me voorstellen dat je misschien nieuw bent en even wat feiten op een rijtje wil. Daar zorg ik natuurlijk voor. Hieronder even heel concreet wat belangrijke informatie van Best Kept Secret festival op een rij:

 • Locatie: Beekse Bergen, Hilvarenbeek
 • 3 dagen festival met mogelijkheid tot camping & glamping
 • Dagtickets, weekendtickets met of zonder overnachten
 • Early bird korting
 • Bereikbaar met eigen vervoer, pendelbus en fiets
 • Meerdere diverse podia met muziek
 • Mix van muziek, kunst, peformances, food, drinks
 • United Infinity: alles is oneindig verbonden met elkaar tijdens dit festival
 • Er zijn lockers en oplaadpunten (tegen betaling) aanwezig
 • Food: vlees, vis, groente, vega, vegan, nieuw en bekende gerechten
 • Drinks: fris, koud warm, met of zonder alcohol, in plastic of glas
 • Recycle munt systeem, krijg je bij inchecken
 • Pin only overal, geen muntjes (yes!), alles is pinnen
 • Waterfles mag mee en kan je daar gratis vullen
 • Er is gratis zonnebrand aanwezig
 • Toegankelijk voor rolstoelen en minder validen
 • Voldoende zitplekken & toiletten
 • Bij regen: je kan schuilen, bij zon: je kan in de schaduw
 • Terrein is rond een meer (je mag hier zwemmen)

Best Kept Secret Festival reports:

Best Kept Secret festival is…

… United Infinity

Alles is verbonden met elkaar tijdens Best Kept Secret festival. Het is een beleving voor alle zintuigen. Muziek, kunst, food en drinks wisselen elkaar af. Je geniet van het beste eten, terwijl je luistert naar heerlijke muziek. Je ogen zien een kleurenspel in de natuur, waar soms vreemde wezens opduiken (sommigen ingehuurd door het festival, sommigen verdwaalde festivalbezoekers). Het festival stopt nergens. En ook als je niet in een mensenmassa wil staan, is het vervolgens genieten. Podium one is weids aan het water. Je kan vanaf een dakterras kijken, vanaf een duin in de schaduw, vanuit het water of warm in het publiek. Podium two is knusser, in een tent, maar met genoeg plekken om te kiezen of je de massa induikt of niet.

De Casbah is rauw, warm en daarbinnen ben je als één lichaam met de rest. Rauwe tonen laten je bewegen, en ook als je niet beweegt kan je niet stilstaat. Als één organisch wezen beweeg, zweet, adem en geniet je. Met de artiest aan kop, maar vaak duikt deze nog dichter de massa in. Podium The Secret is op een eigen stuk en heeft weer een eigen sfeer. Afgelegen, desolaat, geen opsmuk: de sfeer wisselt met de optredens hier. Ben je aan het dwalen in het bosgebied van Best Kept Secret festival? Dan heb je kans om bij de Muziekgieterij uit te komen. Dichterbij een artiest kom je niet, en dat in de omarming van de natuur.

Op Best Kept Secret festival is naast de podia over food, drinks, toiletten met waterpunten, kunst, kleinkunst en het gaat non-stop door. United Infinity. Samen oneindig.

.. waar voor de bezoekers gezorgd wordt

Bij Best Kept Secret festival mag je niet blij zijn dat je er bent, nee daar is het festival blij dat je er bent. Als bezoeker wordt er hier goed voor je gezorgd. De eerste levensbehoeften zijn voorzien, gratis. Je mag een waterfles mee en die vervolgens vullen in oneindigheid. Heb je weinig geld dan kan je zo toch uitdroging voorkomen. En ook zonnebrandzuilen zijn gratis voor gebruik. Een gezonde huid voor iedereen. Er zijn voldoende toiletten, genoeg horeca, voldoende personeel (wat blij is), veel zit- en chillplekken, schaduw en vermaak buiten de optredens om. Er is zelfs een meer, ideaal als je even wilt opfrissen. En doordat het festival goed voor de bezoekers zorgt, zorgen ze ook voor elkaar en de omgeving. Niks wordt onnodig gesloopt, wel hier en daar een creatieve uitspatting die geheel op z’n plek is. Menig toilethokje had een positieve of humoristische leus voor mij.

Ben je slecht ter been? Ook dan ben je welkom en zijn er zelfs speciale plekken zodat je het podium goed kunt zien. Maar veel vaker nog zag ik dit jaar mensen op krukken of met rolstoel gewoon in het publiek. Dat ging heel goed samen. Want de mensen onderling zorgen ook voor elkaar bij Best Kept Secret festival.

Ik heb menig moshpit van de directe zijlijn meegemaakt (check de beelden op onze socials!). En bij elke valpartij staat er meteen een muur en wordt die persoon omhoog geholpen. Voor de mensen die om wat voor reden dan ook wel middenin het publiek willen maar niet kunnen of willen moshen, wordt ook rekening gehouden. Mensen zeggen sorry, helpen een ander en geven elkaar de ruimte om de beleving te hebben die ze willen. En dat kan gewoon prima naast elkaar.

True story

 • In de moshpit springt een meid eruit met in haar hand een bh bandje wat losgeschoten is en zegt sorry en help. Ik snapte meteen wat er moest gebeuren en binnen een paar seconden hadden 4 omstanders hun flits aangezet (licht!) zodat ik weer snel haar bh-bandje kon vasthaken. Na een knuffel en doei sprong ze weer terug in de moshpit.
 • Voor mij stond een ouder echtpaar bij Tramhaus. Ze stonden bij het hek. De massa ging losser dan los en ik kon niet voorkomen dat ik soms tegen ze aan knalde. Aan het einde verontschuldigde ik me, waarop die mevrouw zei:”Meid, het was me een genoegen om met je te dansen”. En die man heeft het hele optreden op mijn rugzak gepast. Alle vertrouwen en bedankt!
 • Crowdsurfen mag weer helemaal en als van nature zorgt het publiek dat de mensen veilig neerkomen en ook dat de grotere en sterkere mensen de surfer dragen boven de mensen die dit om wat voor reden niet kunnen.
 • Mensen praten met elkaar, zonder iets van een ander te willen. Mensen complimenteren elkaar om kledingkeuzes, wensen je eet smakelijk, vragen waar je eten vandaan komt en laten je voor.
 • Wc papier op? Tot nu was er altijd een buur, buurman of -vrouw die wc papier onder de deur door gaf.
 • Iedereen lacht! Van het personeel tot festivalganger.. ik heb nooit enige vorm van agressie meegemaakt op Best Kept Secret festival.
 • In het bos vangt menig mens je op of waarschuwt je voor kuilen en knoesten. Een bos blijft een bos, en daardoor ook een beleving. Zeker in het donker, na een dag feesten en met het nodige op.. ik ben geen enkele keer gevallen of gestruikeld (met pijnlijke afloop) omdat iemand me wel opving of waarschuwde.

… waar jij jezelf bent

En of jij jezelf bent of even iemand anders wilt zijn tijdens Best Kept Secret festival, dat is jouw keuze. Iedereen is welkom. Elke letter en kleur uit de LGBTIQA+ community is welkom. Er lopen mannen in vrouwenkleren, vrouwen in mannenkleren en alles wat er weer tussenin zit. En wat zijn tegenwoordig nou echt mannen- en vrouwenkleren. Mensen dossen zicht op met glitters en veren. Maar ook sandalen en sokken weten hun weg te vinden. Queer punkers dansen met de hetero huismussen. Je hebt de schreeuwers en de stille genieters. Introverts en outroverts, Nederlanders en andere nationaliteiten. Echt ik heb alles voorbij zien komen en het ging perfect samen.

Opeens zin om je looks aan te passen? Dat kan zomaar gebeuren. In het bos staan veel leuke tentjes en vergeet de Kilo Kilo tent niet. Scoor een nieuwe look, of ga voor de officiële merchandise. Ik werd dit jaar gelokt door een prachtig tentje waar ik een mooie Indiase wikkelblouse heb gescoord. En verderop een retro sjaaltje, dit omdat ik het koud had. Maar er is ook een kapper, tijdelijke tattoo’s, je eigen persoonlijke sieraad van een lepel laten maken en zoveel meer. Best Kept Secret festival is er voor iedereen en waar iedereen er voor elkaar is.

… waar natuur een grote rol speelt

De natuur maakt geen plaats voor Best Kept Secret festival, nee beide omarmen elkaar. Met wat er is speelt de organisatie op een geweldige manier. Natuurlijke schaduw, verkoeling in het water, bospaadjes om te ontdekken. Wat er is, daar maken ze gebruik van en versterken dit door geniaal gekozen attributen. Items die voor een tijdelijke vervreemding zorgen, maar wat eigenlijk ook perfect samensmelt. Een aantal bomen met oude koekoeksklokken en lampenkappen? Het gaat wonderwel samen. Deze huiskamer in de natuur is ook waar tevens bandjes kan ontdekken in de Muziekgieterij.

Maar kijk ook omhoog, neem eens een andere uitgang bij Casbah, bezoek plekken in licht en donker en sla vooral het spektakel bij de fontein niet over naast Coney Island. Dit jaar was er ook een ganzenfamilie van de partij. En elke keer werd deze familie voorgelaten door de bezoekers. Geen haast, alle ruimte voor de natuur. Er was zelfs een moment dat er een colonne festivalgangers achter mama-, papa- en kinderganzen aan hobbelde als een gelukkige samengestelde familie. Geen Scorch Trials voor het publiek bij zon, geen Titanic-onderkoeling bij kou. Met Best Kept Secret festival 2024 hebben we 4 seizoenen in een weekend gehad. Zon, beetje miezer en in de avond best wel frisse momenten. Maar er zijn altijd manieren om je aan te passen naar het weer. En het festival en de natuur helpen de bezoekers.

Wat kost een biertje op Best Kept Secret festival?

Wat kost een biertje op Best Kept Secret festival? Dat is het zoekwoord waar mensen het meeste naar zoeken. Ik check namelijk altijd wat jullie willen weten. Nou in 2024 kost een biertje hier 3.75. Dan heb je een smaakvol, goed getapt & ijskoud biertje. Je kan ook voor groot gaan en dan betaal je 7.50. Het festival is helemaal pin only. Geen gezeur met muntjes, gewoon vervolgens afrekenen wat je koopt. Drink je geen bier? Er is zoveel meer te krijgen. Er zijn zelfs heuse wijn- en ciderbarren waar je ook nog eens uit glas mag drinken. Neem het glas zelfs mee als je wat verderop gaat zitten, mensen brengen het toch wel netjes terug. Want wie vertrouwen krijgt, geeft dat vertrouwen ook terug.

Cocktails, mocktails, bevroren drankjes, diverse goede koffies… het is er allemaal. En ja ook Best Kept Secret festival 2024 is qua prijzen gestegen. Daar ontkomt niemand aan. Maar wat die pijn verzacht is dat het eten en drinken wel echt van goede kwaliteit is. En waar de ondernemers met plezier hun eten maken.

Wist je dat Best Kept Secret festival het enige festival is waar horeca ondernemers vrijheid krijgen van hun menukaart? Normaal op festivals moeten ondernemers snel een maaltijd kunnen klaarmaken en ook maken wat mensen kennen. Snel en binnen verwachtingen zou voor tevredenheid zorgen. Nou ik ben op veel festivals geweest en nergens is het aanbod in eten en drinken zo groot, zo boeiend en zo lekker als op dit festival. Ik probeer nieuwe gerechten, juist omdat ze er zijn. Van ijsburger tot okonomiyaki. En de chorizo burger… oelala. Nee ik hoop dat dit nooit gaat veranderen. Want menig foodfestival kan een voorbeeld aan dit aanbod en kwaliteit nemen.

Best Kept Secret festival 2024

Mijn report heeft een andere insteek, meer persoonlijk. Ik ben er grotendeels alleen als vrouw, loop ook op stukken in het donker die wat verlaten zijn, naar bijvoorbeeld de pendelbus. Maar op de wat opdringerige taxichauffers (na ‘nee dankje’ gaan ze gewoon weg hoor, ze doen ook maar hun werk) na is er nooit wat naars gebeurd. “Ben je okay” is ook een campagne die actief wordt gepromoot. En wederom zorgen de festivalgangers voor elkaar. Mensen sluiten aan met lopen op de minder drukke stukken. Natuurlijk is bovenstaande beleving geheel persoonlijk. Maar als ik zo om me heen kijk, en dat doe ik veel, zie ik niks dan blije gezichten. Geen agressie, geen negatieve sfeer. Ik hoop dat dit voor iedereen zo geldt.

Muziek Best Kept Secret 2024

En dan de muziek dit jaar! De namen die ik kende vielen me juist iets tegen. De namen waarmee ik minder of niet bekend was, waren juist daarentegen heel gaaf. Best Kept Secret festival is voor mij een festival waar ik vooral nieuwe muziek ontdek. En dat vind ik tof. In een notendop:

In Kashbah vond ik Vals Alarm echt grandioos. Misschien niet per se muziek wat ik aanzet op mijn Spotify, maar zo in die setting en life, echt geweldig. Merol rockte ook het podium en het publiek. Wat een vrouw. Tramhaus was wild. De zaal was hongerig voor deze Rotterdamse band, en ze wisten het publiek precies te voeren met waar het trek in had. La Femme precies de muziek die paste bij de ondergaande zon. En Cmat was een feestje om naar te kijken en luisteren. Etran De L’air nam me mee naar verre oorden, op de warme ritmische klanken werd ik even meegevoerd weg van het terrein. St. Paul & The Broken Bones speelde en zong tot mijn ziel Mannequin Pussy was heerlijk rauw en hard.

Best Kept Secret festival is mijn favoriete festival. Punt.

Extra

Dit jaar richten ik me met mijn report meer op socials dan ooit. De komende tijd zul je diverse posts, reels en tiktoks voorbij zien komen van Best Kept Secret festival 2024. Volg Festivallovers dus zeker ook op de socials! Er staan al 2 reels online van vrijdag en zaterdag, een overzicht in 1:30. (Bijna onmogelijk kan ik jullie vertellen, wat een beeldmateriaal heb ik). Net zoals de grandioze moshpit tijdens Tramhaus. Soon meer!

Ook liet ik me inspireren tot een heuse Festivallovers Bingo. Hoeveel kan jij afvinken?

festivallovers bingo