Aan de rand van de Kralingse Plas en het Kralingse Bos genoten wij op 11 juni 2022 weer van de hardste beats en de beste soul tunes op de 10e editie van een van de grootste progressieve dance festivals van Rotterdam: Boothstock.

Tot 2015 werd het drie jaar lang gehouden in het Rotterdamse Zuiderpark, sindsdien is deze prachtplek in Kralingen de nieuwe locatie. Extra bijzonder, want op die ‘Holy Grounds’ vond in juni 1970 het beruchtste hippie-festival Holland Popfestival plaats. Dit was het Nederlandse antwoord op Woodstock en het eerste meerdaagse festival van Nederland.
Zo wordt dit prachtige Rotterdamse park jaarlijks voor 1 dag een soort ‘Woodstock met stampende beats’.

Diverse, kwalitatief hoogstaande en verrassende line-up

Wie Boothstock hoort weet dat het programma garant staat voor kwaliteit, omdat er alleen DJ’s geboekt worden die naast draaien ook zelf muziek kunnen produceren. Bij dit unieke festival ligt de focus dan ook duidelijk op meer dan alleen de muziek: de DJ cultuur en het vak en alles wat dat omhelst staan centraal. Dit blijkt duidelijk doordat de DJ’s er graag terugkeren en zichtbaar genieten tijdens hun set.

Je hoort er internationale pioniers, Rotterdamse helden zoals Michel de Hey, nationaal grootse namen zoals Pan Pot maar ook nieuw opkomende talenten.
Het festival richt zich op de dansbaarheid en technische kracht van techno, house en urban sounds maar ook op zwoele soul.

[ux_gallery ids=”75038,75031,75032,75033,75034,75035,75036,75037,75039,75030″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Stages

Het programma is deze editie verdeeld over maar liefst acht unieke stages met elk een uniek geluid.  Bij de Main Stage Bootstock knalde de Engelse Patrick Topping met zijn dynamische set en sloot het Berlijnse techno duo Pan Pot het festival af met een loeiharde show.

Op de knusse en sfeervol verlichte Botsbaan draaiden Roog, Alpha Zoo, Mr. Belt en Wezol, Brothers in the Booth VS Jasper Clash, Lucien Foort de sterren van de hemel.

Bij de Beach Arena die omgeven werd door een soort kasteelmuren waardoor de lichtshow nog beter tot zijn recht kwam draaiden o.a. Benny Rodrigues, MC Rosa, Prunk, de vrouwelijke DJ Noumé, Chris Stussy en Bushwacka!.

Bij the Boathouse/Irwan & Friends Stage werden de billen geschud met prachtig uitzicht op de Kralingse Plas op sets van Irwan & Rico Green, Rufus Riley, Vunzige Deuntjes Soundsystem en shows van The Partysquad, Gio, Biggi en de op afgelopen 18 mei opnieuw moeder geworden DJ Wef.
Op de Techno Stage draaiden de vrouwelijke DJ’s Indira Paganotta en Cynthia Spiering en Chris Liebing,

Bij de intieme Donna Stage kon je genieten van shows van diverse talentvolle Rotterdammers. We dansten op de sound van illustrator, kunstenaar plus DJ Franky Sticks, de jonge producer/DJ en singer-song-writer Sykes, Brickson, de deephous-techno sets van Deiny Neves, Stevie en Ferre.

Bij de overdekte House Stage ging men los op muziek van David Vunk, Bella, Jeremy Underground en Philou Louzolo. Bij de Soul Stage genoten mijn vrienden van Joya Mooi, Tera Kora, Leroy Rey, Anan Ya’ari, DJ Oha en DJ Kesh en HYM.

[ux_gallery ids=”75016,75012,75015,75014,75017,75013,75018,75019,75020,75023″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Hoogtepunten

Nu ik als Zeeuwse sinds een jaar vanuit Rotterdam-West naar het mooie Kralingen-Crooswijk verhuisde kon ik dit festival in mijn eigen achtertuin niet laten schieten. Over smaak valt niet te twisten maar mijn muzikale hoogtepunten op Boothstock waren de sets van Bella, Mr. Belt en Wezol, Tom Trago, Noumé en Pan Pot.

Eten, drinken en ‘area fun’ op Bootstock 2022: uitstekend!

Zoals één van de bezoekers het mooi verwoordde: Alles wat je wil is er!
Na de uitgestelde regenachtige overdekte editie van Bootstock in november 2021 was dansen in de warme zon met een frisse bries erbij een enorm verschil qua sfeer. De op het terrein te vinden verrassingen kwamen hierdoor ook veel beter tot hun recht.
Een circusdirecteur met zijn eigen rijdende sound system, een beachvolleybalveld, chillende festivalgangers op zitzakken, party gadgets verkoop, oud-Hollandse spelletjes in een modern jasje met in het knalgeel geklede Ketel1 badmeesters als scheidsrechters en een Ketel1 Cocktailbar.

Ook stuitte ik tijdens het dwalen opeens op een groepje chillende mensen in een verwarmd buitenbad! Warm badderen via een vuurtje, in een bad met de prachtige titel: ‘’Volksverwarming’’.    Geen zwemkleding mee? Geen probleem, ga in je ondergoed of gebruik een leenset. Deze worden daarna gedroogd aan een waslijn onder het vuur wat ook het bad verwarmt.

Het verkochte eten en drinken was lekker en divers en de wachtrijen waren kort op Boothstock. Je kocht er verse smoothies van Mellow Juices, maar ook suikerspinnen, Dynamic Ice ijsjes met Energy drink en ook burgers, friet of je zelf samengestelde falafel dish van Foodmaker. Bezoekers roemden dat het een cashless-festival is waardoor je geen muntjes meer hoeft te kopen en er minder plastic in de natuur belandt.

Als aandachtspunten voor volgend jaar tip ik de organisatie een duidelijkere bewegwijzering/plattegrond (zonder internet was digitale plattegrond niet te laden), meer verspreiding van de toiletten en nog meer vrouwelijke DJ’s in de line-up.

De ticketverkoop van de nieuwe editie van Bootstock in november 2022 is alweer gestart: Zet deze in je agenda!

Fotografie Brian Lubking en Tessa vC zelf.