Voor mij begon het festivalseizoen van 2022 wat laat, maar zeker niet met een minder gaaf festival: Dauwpop 2022 in Hellendoorn. Wat een feest! Dauwpop is een tweedaags festival met een camping. Dit jaar op 26 en 27 mei. En natuurlijk echt een dikke line-up met namen als Kensington, Di-rect, Rondé, S10, The Partysquad, De Staat, Antoon en Kris Kross Amsterdam.

Een paar dagen voor aanvang van het festival heb ik de Dauwpop-app geïnstalleerd op mijn telefoon. De Dauwpop app werkt perfect. In de app staat een actueel blokkenschema per dag en je kan een eigen tijdschema maken met de optredens waar je heen wil gaan. Ook staat er een duidelijke plattegrond in de app waarop snel te zien is waar de barretjes, eten, munten en de toiletten te vinden zijn. Uiteraard kan je in de app ook kaartjes kopen (maar die had ik al!) en de meest gestelde vragen lezen. En last but not least: de route naar de parkeerplaats! Want als je hier nog nooit eerder bent geweest, dan vraag je je onderweg echt af waar je terecht gaat komen. Over landweggetjes en door kleine dorpjes, waar je nog nooit eerder van hebt gehoord, volg je netjes de borden richting het parkeerveld. De borden staan al ver in de omliggende dorpen en daardoor was het parkeerterrein makkelijk te vinden. En dan! Staat daar ineens een enorm festivalterrein. Wauw. Een goede eerste indruk!

Naast de parkeerplaats was een enorm terrein afgezet voor de camping. En zo te zien stond deze ramvol! Een hoop tenten, klein en groot, campers en caravans. Zodat iedereen kon overnachten. Ik ging alleen op donderdag, dus een overnachting was voor mij niet nodig.

Dauwpop Camping

Eenmaal aangekomen bij de entree zag ik een enorme rij. Dat had ik even niet ingecalculeerd, want om half 4 begon het eerste optreden waar ik heen wilde gaan. Gelukkig had ik de eer om als press & guest-gast naar binnen te gaan. Heerlijk! Dat scheelde toch enorm veel tijd. Vervolgens nog wel even in de rij voor de 18+ stempel en door! Zo was ik toch nog op tijd voor de start van Kensington! Wat een gaaf optreden en het publiek zong en danste gezellig mee.

Ik heb natuurlijk ook hard meegezongen dus ik had wel dorst. Er stonden genoeg kassa’s voor munten op het terrein dus ik hoefde niet in de rij. Ook aan barretjes geen gebrek, dus een beker drinken was zo gehaald. Dat smaakte goed! Een ander pluspunt vond ik de toiletten. Buiten dat er genoeg waren, had je ook geen polsbandje of munten nodig. Dat vind ik toch altijd zo’n onzin. Gebruik van de toiletten was gewoon gratis, zoals het hoort als je het mij vraagt.

Dauwpop press

Halverwege het optreden van Kensington op mainstage ben ik gaan kijken bij de XITE Party Pit. Daar gaf op dat moment Outsiders een optreden. Een totaal ander genre, maar wat een sfeer! Druk. Iedereen uitbundig en knettergoede muziek. De pit zelf was vol, maar aan de rand was nog plek. Ik kon nog net even over het randje gluren hoe uitbundig iedereen aan het dansen was voor de DJ-booth. XITE Party Pit.

Op het moment dat Outsiders was afgelopen verliet ik de XITE Party Pit. Ik zag in de app dat S10 direct aansluitend begon op het naastgelegen podium. Ik ben geen liefhebber van het Songfestival, maar van deze gelegenheid moest ik toch even gebruik maken. Op naar het podium King King. Daar was het gelukkig niet overvol en kon ik een rustig plekje zoeken en meteen even wat te drinken halen.

Dauwpop

Van al die optredens had ik wel trek gekregen. Tijd om wat te eten te zoeken. Of nou ja, je hoefde er niet voor te zoeken wat de keuze was reuze. Van loempia’s, tot patat met snacks, broodje kebab, broodje falafel, Mexicaans, kibbeling, pizza, warmgerookte zalm, churros en zelfs sushi en een sapbar. Het was er allemaal. Ik ging voor een nachoschotel. Mijn lievelingssnack.

Dauwpop festivalfood

Omdat ik om kwart voor 8 graag The Partysquad in de XITE Party Pit wilde zien, en het in de middag zo druk was, ging ik wat eerder naar binnen. De mensen rond de pit werden gereguleerd. Er waren toegangspoortjes en daar stond beveiliging. Zij hielden in de gaten dat het niet té druk werd. En dat was wel nodig. Want om kwart over 7, voor The Partysquad, begon Antoon. En ook hier was het weer megadruk! Antoon liet de XITE Party Pit trillen! Complimenten voor de organisatie en beveiliging om het aantal mensen te reguleren. En tip voor volgend jaar: een grotere XITE Party Pit zodat er meer mensen op kunnen! Antoon en The Partysquad waren één groot feest. Te gek!

Typhoon speelde gelijktijdig met The Partysquad op mainstage en Typhoon sla ik eigenlijk nooit over. Dus halverwege het optreden gewisseld van podium. En ook Typhoon was gewoon weer ouderwets goed. Inmiddels begon de avond te vallen en helaas vielen er ook regendruppels. Dat was voor mij het moment om richting huis te gaan. Ik moest tenslotte ook nog een uur naar huis rijden.

Grootste pluspunten van het Dauwpop festival 2022 vond ik de fantastische locatie en daarbij de prachtige aankleding. Het kopen van munten, eten en drinken was meer dan prima geregeld. De leukste artiesten voor mij waren Antoon, The Partysquad, Kensington en Typhoon. Helaas heb ik Kris Kross Amsterdam op vrijdag niet kunnen zien. Volgend jaar een nieuwe kans en ga ik weer op pad voor Festival Lovers! Tot dan.