Het knallende festivalseizoen zit er alweer bijna op. Hoogste tijd om een analyse te maken over de verschillende betaalsystemen. Afgelopen festivalseizoen ben jij ongetwijfeld verschillende betaalsystemen tegengekomen. Het ene festival werkt met pinbetalingen, de andere met festivalmunten en weer andere festivals hebben betaalbandjes in het leven geroepen. Allemaal verschillende methodes om te kunnen betalen op een festival, maar wat komt er allemaal kijken bij de verschillende betaalsystemen? Lees snel verder en ontdek meer.

Bezoekerservaring

Voor de bezoekerservaring voelt pinnen als de standaard, de meeste mensen doen het dagelijks en kunnen het met hun telefoon. Echter kan dit ook afdoen aan het festival gevoel, je wilt je vaak toch juist even op een andere plek voelen. De festivalmunt is wat dat betreft wel een bekende partner, waarbij het samen drankjes halen ook eenvoudig is. Een polsbandje systeem zit hier tussenin en heeft veel van de voordelen van pinnen zoals het niet in de rij hoeven staan, maar zorgt toch voor een unieke ervaring.

Betrouwbaarheid van Betaalsystemen

Allereerst vinden wij het enorm belangrijk dat de betalingssystemen betrouwbaar zijn. Bij grote festivals wil de organisatie kunnen vertrouwen op het betaalsysteem. Wanneer er bijvoorbeeld een internetverbinding wegvalt, kan er niks meer worden verkocht met het QR-code en pinsysteem. Aangezien er bij een pinsysteem veel kassa’s draaien op dezelfde internetverbinding, moet de verbinding enorm sterk zijn. Gelukkig worden deze verbindingen steeds verder doorontwikkeld, waardoor de pinsystemen in de toekomst ongetwijfeld een hogere betrouwbaarheid zullen krijgen. Closed-loop cashless betaalsystemen met polsbandjes of festivalmunten zijn het meest betrouwbaar wanneer we kijken naar internetverbindingen.

Snelheid van betalen

Op festivals is het vaak erg druk. Iedereen wil voorzien worden van een hapje en een drankje. Bij de bars waar drank kan worden gehaald is het vaak de hele dag door druk. Bij de etenstentjes zijn er vaak piekuren, waarbij iedereen zin heeft in eten. Iedereen komt tegelijk en wil het eten zo snel mogelijk. Het is hierbij belangrijk dat het betalingssysteem meewerkt om de snelheid te kunnen waarborgen.

De festivalmunten zijn gemakkelijk te tellen door het barpersoneel, waardoor de klant snel geholpen kan worden. Een pintransactie neemt meer tijd in beslag. Eerst moet het personeel de prijs van de bestelling optellen en vervolgens moet de pintransactie nog plaatsvinden. Daarnaast kan het voorkomen dat er meer personeel dan pinautomaten aanwezig zijn, waardoor het personeel op elkaar moet wachten voordat er een betaling kan worden uitgevoerd. Dit is ook een reden waarom bij grote festivals wordt gekozen voor het oude en vertrouwde muntensysteem.

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt tegenwoordig een grote rol in ons leven. Overal zie je acties terugkomen voor een duurzamere wereld, zo ook op de festivals. Afgelopen festivalseizoen ben je ongetwijfeld het recyclesysteem van de plastic bekers tegengekomen, lekker makkelijk krijg je een munt terug bij het inleveren van een beker, maar hoe werkt dit met de betalingssystemen?


Bij een pin systeem zie je vaak dat je moet betalen voor een beker als je er geen hebt bij het moment van aanschaf. Echter is het inleveren van een beker lastiger, hier krijg je dan vaak geen geld voor terug, maar een beker munt. Het effect is vaak dat het terrein niet wordt schoongemaakt door mensen die een gratis biertje willen scoren. Bij closed-loop systemen met polsbandjes heb je meer flexibiliteit, een beker kopen kost bijvoorbeeld €0,25 en als je een beker (of meerdere) inlevert krijg je dat tegoed zo weer op je bandje terug!

Op dit moment zit er weinig verschil in duurzaamheid omtrent een cashless betaalsysteem, pin-only of de festivalmunt. De festivalmunten worden op dit moment gemaakt van recyclebaar plastic. Dit houdt in dat de munten na gebruik gerecycled kunnen worden tot nieuwe festivalmunten of andere producten. De cashless systemen en pinapparaten lijken op het eerste oog beter voor de duurzaamheid. Dit valt echter een beetje tegen, want ze werken op stroom. Het stroom is afkomstig uit dieselgeneratoren en dat zorgt voor uitstoot. Bij een overweging van een betalingssysteem is het goed om stil te staan bij de duurzaamheid. Festivals kunnen meer impact maken door over te stappen op stads-stroom of bijvoorbeeld vegetarische opties aan te bevelen.

Betaalsystemen

De toekomst

De horeca blijft voor de organisatie een belangrijke inkomstenstroom. Om even terug te koppelen naar de betrouwbaarheid: een pin-only festival wordt door vele organisaties nog niet als betrouwbaar gezien. Wanneer een systeem niet werkt, ontstaat er paniek, want het is de belangrijkste inkomstenstroom op dat moment. In de toekomst wordt er vast en zeker overgegaan op cashless, maar hiervoor moeten de technieken verder worden doorontwikkeld. Wanneer aan de festivalorganisatie de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd, wordt er in de toekomst meer gebruik gemaakt van cashless betaalsystemen. Of het hierbij gaat om een cashless of pin-only weten we niet. We gaan zien wat de toekomst ons brengt!