Afgelopen weekend ging ik naar Barcelona voor het techno festival: DGTL! Dit festival kende ik al, omdat ik ook naar de editie in Amsterdam was geweest. DGTL festival vindt in veel landen plaats: Spanje (twee keer zelfs), Nederland, Israël en India. Als je van techno houdt, is het daarom ook zeker een aanrader om een festival van DGTL aan je vakantie te plakken.

Sfeer op een buitenlands festival?

Ik was nog nooit eerder op een buitenlands festival geweest, dus DGTL Barcelona was mijn eerste keer. Ik was bang dat de sfeer anders zou zijn. Op Nederlandse festivals kan ik met iedereen kletsen, maar in Spanje gaat dat niet zo makkelijk, als je de taal niet spreekt. Ook weet ik dat Spanjaarden best wel temperamentvol kunnen zijn, dus ik was bang dat er meer ruzies zouden ontstaan. Dit was gelukkig helemaal niet het geval! De Spaanse mensen waren juist enorm lief, zeker het personeel. Nederlandse barmedewerkers zijn soms best emotieloos, terwijl de Spaanse echt hun best deden om je een leuke dag te bezorgen. Ze waren weliswaar niet supersnel, maar wel altijd heel vrolijk! Ook als iemand tegen je aanstootte, werd er snel genoeg sorry gezegd. De mensen herkenden al snel dat ik niet Spaans was, en begonnen dus al in gebrekkig Engels tegen me te praten. Wel waren er veel Nederlanders op het terrein, ook een paar werknemers, dus we waren niet de enige!

DGTL = duurzaam & techno!

DGTL festival staat in alle landen eigenlijk voor twee dingen: super goede techno met een industrieel tintje en duurzaamheid. Dit is goed terug te horen en zien op het festival. Het festival heeft in elk land dezelfde uitstraling: industrieel. Ik herkende een aantal dingen van de editie in Amsterdam. De techno is dan ook keihard, alsof je in een fabriek staat met harde werkers. De line-up van DGTL BCN 2019 was dan ook echt geweldig, met namen als: Charlotte de Witte, Jeff Mills, Pan-pot, Paula Temple, Chris Liebing en Len Faki. Van te voren kregen we van de organisatie bericht dat we met korting een fiets konden huren om daarmee naar het festival te gaan, veel beter voor het milieu. Ook gebruikt het festival hard-cups en mag je zelfs je eigen hard-cup van een ander feest meenemen! Dit betekent dat er maar weinig plastic-bekers geproduceerd hoeven te worden voor het feest en iedereen een leuk souvenirtje heeft. Ook alles op het festival was vegetarisch, omdat vlees produceren nou eenmaal niet duurzaam is. Niemand vond dat erg, het eten was overheerlijk! Wij aten pasta, nacho’s en een vega hotdog. Ook de wc’s zijn eco, want van jouw boodschapjes wordt bijvoorbeeld weer compost gemaakt voor de landbouw.

DGTL festival barcelona

Het verschil met DGTL Amsterdam

DGTL Barcelona vond natuurlijk in een warm land plaats, daardoor waren er wel een aantal verschillen, maar het concept was hetzelfde. De namen van stages leken op elkaar en de aankleding was bijna identiek. DGTL Barcelona wordt gegeven in een soort industrieel recreatiepark aan het water (Parc del Fòrum), terwijl DGTL Amsterdam op het industriële NDSM-werf plaatsvindt. Aangezien Nederland een heel plat land is, merk je wel dat er in Barcelona wat meer bergen zijn. In Barcelona begint het festival na de siësta, om 15.00 en gaat door tot 3.00 uur ‘s nachts. In Nederland duren de festivals meestal van 13.00 tot 23.00 uur. Het weer in Barcelona is bijna altijd warm (boven de 25 graden), dat verschilt nog wel eens met het weer in Nederland. Ook is het in Nederland verplicht om kraanwater te schenken, dat is in Spanje niet zo. Als je water nodig hebt, zal je dat dus gewoon moeten kopen (voor 4 euro). Naast het tijdstip van het festival en het feit dat er veel Spanjaarden rond liepen, waren er niet veel verschillen. Dus wil je eens graag naar DGTL? De editie in Amsterdam en Barcelona verschillen niet veel. Wel vond ik het een hele vette ervaring om eens een technofestival in het buitenland mee te maken en zou ik het iedereen ook zeker eens aanraden! Want plak je er een vakantie in Barcelona achteraan, dan kan je ook nog leuk uitgaan bij bijvoorbeeld Pacha en Opium, die ook nog wel eens technofeestjes geven (moet je wel even de app Xceed downloaden voor gratis kaartjes).

DGTL festival barcelona

Bekijk ook de vlog!

Ik heb ook een vlog gemaakt over DGTL Barcelona. Het festival vond 2 dagen plaats, waarvan wij er alleen de vrijdag waren. In de vlog kan je zien hoe het festival eruit zag en de muziek horen! Ook laat ik ons fietsritje daarheen zien, het eten wat we DGTL aten en de plastic bekers die we kregen. Wil je weten hoe ik DGTL Barcelona beoordeel, lees dan mijn blog op mijn eigen website.