Het is alweer anderhalf week geleden, maar nog steeds gaan de posts, foto’s en filmpjes op social media rond. DOMINATOR, sinds 2005 bekend als het grootste internationale Hardcore festival ter wereld, heeft ook dit jaar weer voor mooie herinneringen gezorgd tijdens het festivalseizoen.

Als jullie Festival Lover, blog-ster ⭐ en vlog-ster ⭐ was ik er natuurlijk weer bij om dit prachtige festival mee te maken! Als hardere stijlen liefhebber weet ik hoe erg er naar dit festival wordt toegeleefd elk jaar, want ook ik keek er al vanaf begin van het jaar naar uit! Van begin tot eind vond ik Dominator zoals gewoonlijk helemaal het einde. De line-up, de prachtig mooie stages, de locatie, de sets en natuurlijk het prachtige weer! In een aantal woorden: GE-WEL-DIG! 😍

Dominator Facts

Voor degenen die nog nooit op het Dominator Festival zijn geweest, heb ik tien fun-facts op een rijtje gezegd. You’re welcome 😉

  1. Dominator heeft niet altijd op het E3-strand in Eerssel plaatsgevonden. Pas vanaf 2009 werd het E3-strand de vaste stek waar Dominator zich heeft “gevestigd”. De allereerste edities hebben overigens plaatsgevonden in Enschede, Groningen en Leidschendam.
  2. De achterliggende organisaties van Dominator zijn tegenwoordig Art of Dance en Q-Dance.
  3. Vanaf 2011 is Dominator Festival elk jaar opnieuw uitverkocht geweest.
  4. Dit jaar was er weer een recordaantal van welgeteld 50.000 bezoekers aanwezig!
  5. Sinds zijn start in 2005 heeft Dominator meer dan 400.000 bezoekers geherbergd; dat is bijna genoeg om een hele stad mee te vullen.
  6. DJ Neophyte heeft dit jaar het inmiddels 16e anthem voor Dominator gemaakt, genaamd: Wrath of Warlords. Gek, want Dominator bestaat toch pas sinds 2005? De allereerste editie had namelijk 4 Dominator Anthems 😉 Daarbij vierde DJ Neophyte zijn 25-jarig jubileum met een knallende set aan het eind.
  7. De prachtige mainstage van dit jaar was 28 meter hoog! In de stage bevond zich een lift waardoor de DJ’s naar beneden werden getild om op de mainstage te komen! Prachtige entree zo, toch? 🤩
  8. De voorbereiding voor het Dominator Festival begint al vanaf drie maanden voordat het festival plaatsvindt. Echter, de stages en de attracties – de playground – worden in een schrikbarend korte tijd van ongeveer vijftien dagen opgebouwd! 😲 Verder werden er – vanwege de hitte – verspreid over het hele festivalterrein waterpunten neergezet, waar mensen hun flesjes water konden vullen. (Erg prettig – helaas waren halverwege de dag alle kraantjes stuk.. 🙁 )
  9. Wat tech-facts. Op Dominator ligt 100 kilometer aan kabels voor elektriciteit, licht, geluid en video. Verder verlichten 2432 lichten het terrein. Het aantal vloerplaten dat aangelegd is op het festivalterrein is genoeg om 33.5 voetbalvelden te kunnen vullen en heeft het totale gewicht van 150 Aziatische olifanten; dat is 810.000 kilo! 🐘 Bovendien zijn er op elk Dominator Festival ook figuranten aanwezig, die de sfeer voor het thema moeten zetten.
  10. De prachtige “kustlijn” van het E3-strand waarover het Dominator Festival zich uitstrekt, is een imposante 1435 meter lang.

Dominator – Wrath of Warlords

Bij het moment van binnenkomst voelde je de vibe al; iedereen was in partymodus! Daarbij was het ook nog eens 25 graden met volop zon ☀️ – al moet ik eerlijk zeggen dat het op het terrein eerder voelde als 40 graden! 😱 De prachtige mainstage torende boven de menigte uit en de dreunende bassen bliezen je al tegemoet vanaf de ingang. So, let’s get this party started!! 🎉

 

 

 

 

 

Gedurende de sets in de middag kwamen uiteraard alle grote namen voorbij: DJ Furyan, D-Fence, en daarna volgde – wie kent hem niet? – de legende Paul Elstak met keiharde hardcore beats met zowel oldskool tintjes als nieuwe keiharde hardcore. Daaropvolgend draaide Destructive Tendencies een heerlijke (veel te korte) set van een halfuur met als klap op de vuurpijl hun afsluiter: Sound Becomes Two. Wat heb ik mijn benen uit mijn lijf staan stampen en oh wat had ik het heet!

Maar dit nummer, daar krijg ik kippenvel van, elke keer dat ik het hoor! Het nummer is als opvolger van de eerste versie Sound Becomes One geschreven, in samenwerking met de legendarische DJ Partyraiser. Hier moest ik natuurlijk even een Destructive momentje voor nemen!

Na mijn “rustmomentje” heb ik weer heerlijk kunnen doorknallen op Nosferatu vs, DJ tha Playa. Hakken tot we door onze benen zakken, dat is het motto! En dat deed ik! 💓

Dominator-Dilemma!

Zoals bij elk groot festival draaien er weleens meerdere goede DJ’s tegelijk. Dan heb je de keus: of rennen van de ene naar de andere stage, of toch maar tegen je wil in iemand overslaan. Onze groep stond al de hele middag bij de mainstage. Maar anders dan vorig jaar, wilden we dit keer ook graag langs de andere stages.. 😈 Vreselijk! Om 18.00 uur was er dan: mijn Dominator Dilemma! Op de mainstage draaide namelijk DJ Korsakoff feat. Evil Activities, op de Hardcore II stage draaide Re-style, op de Extreme Hardcore Stage draaide Deadly Guns, op de Raw stage draaide D-sturb en op de Frenchcore stage draaide de jonge legende Sefa!

Na een momentje keuzestress besloten we met de groep om naar Sefa te wandelen. Om half 6 zagen we de stofwolken en de drammende menigte ons al tegemoet komen.. De keuze werd voor ons gemaakt; de Frenchcore tent was zo stampens vol dat we er niet eens meer toegelaten zouden worden. We hoorden later dat er buiten de tent, die al tot aan de nok toe vol zat en uit zijn voegen barstte van de mensen, namelijk beveiliging stond om de plotseling stortvloed aan Sefa-fans tegen te houden uit veiligheidsoverwegingen.

  

Sefa is geweldig en ik ben zeker fan van deze jonge prodigy. Maar gezien de hitte en de overweldigende massa, besloten we toch een iets “rustiger” plekje op te zoeken bij een andere stage. Mij lijkt het duidelijk: volgende keer moet Sefa op de main!

Raw Kicks

Uiteindelijk hebben we ons prima vermaakt bij de Raw stage, waar Sub Sonik zijn afsluitende set aan het draaien was. Daar knalden wij ook nog even keihard op mee! Vervolgens draaide D-sturb een geweldige set met gruwelijke Raw kicks, waaronder Conlfict Override, Open your eyes en Let the Games begin. Man, man, man, niet normaal; wat heb ik mijn benen uit mijn lijf staan hakken daar!

Wat overigens erg prettig was, is dat een gedeelte van de Raw stage overschaduwd werd door de omliggende bomen; daardoor was deze stage koeler dan de andere stages. Ook kon je de “verkoeling” van het lauwe water opzoeken waar nodig, gezien de stage in het water gebouwd was. Wat een heerlijke stage en een geweldige vibe gaf dit publiek ook af! Al met al heb ik me er prima vermaakt!

  

Back to the Main!

De line-up was aan een stuk door ZO goed, dat ik niet eens de tijd heb genomen om genoeg te eten! Bizar! Ik, als Aziaat, niet eten?! 😂😂 Daar moet vast een goede reden voor zijn.. En dat was er, want na ons rauwe uurtje, zijn we weer teruggewaggeld naar de mainstage. Want daar draaiden mijn absolute favoriete Hardcore koppel: DJ Bulletproof en DJ Partyraiser! Met knallers als Monster, Ode to the Godfather, Ik hou van Holland, Legends Never Die en wederom Sound Becomes Two, moest ik me als ukkie-Aziaat wel even naar voren wurmen om de set van dit powerkoppel van dichtbij mee te maken! Hieronder vind je een korte vlog van de partyraiser set, maar door de drukte en het keiharde geluid was het niet de ideale vlog setting.. Zie het maar als een korte sfeer-impressie 😍

Uiteraard was het geweld na de set van Partyraiser en Bulletproof nog niet over, want toen volgden Frenchcore held Dr. Peacock en achtereenvolgens mijn hardcore held en heldin: Angerfist feat. Miss K8. (En, even een side note: normaliter beginnen mensen met luisteren naar hardstyle, gaan dan over naar Rawstyle en vervolgens pas naar hardcore. Ik ben eigenlijk meteen bij de hardcore begonnen. Miss K8 is de eerste artieste waar ik naar luisterde en door haar ben ik Hardcore gaan luisteren. Je snapt dus waarom ik nostalgisch gelukkig werd, toen zij haar set met Angerfist draaide). Vervolgens probeerde ik een beetje op adem te komen, maar ook N-Vitral draaide ons helemaal kapot!

Ik weet het zeker: 💓 I AM HARDCORE 💓 – mijn hartje tikt 160 BPM en hoger! Hier een klein bewijsje dat ik wel een beetje kan hakken:

Ik weet het zeker: 💓 I AM HARDCORE 💓

Neophyte – 25 years of Neophyte Hardcore

Zoals ik al eerder vermeldde was DJ Neophyte de eregast van de avond; hij draaide namelijk de eindset en had voor deze editie de Anthem geproduceerd. Tijdens zijn eindset vierde hij tevens zijn 25-jarig jubileum: 25 years of Neophyte hardcore. Neophyte zegt zelf dat hij zich nogal uitgedaagd voelde om de Anthem voor dit jaar te maken, aldus Neophyte.

“De druk en de verwachtingen zijn hoog en ik streef vooral naar perfectie; ik moet toegeven dat ik er een beetje zenuwachtig van werd. Maar uiteindelijk wilde ik iets produceren wat alle elementen van mijn gehele carrière bevatte; dat was nogal een uitdaging en het proces was enorm intens! Ik wilde het nummer zelf vanaf scratch schrijven van de orchestrale delen, geen sampling dus. Het nummer bevat: mainstream hardcore, Frenchcore en Early rave elementen. Daarbij kwam er ook nog een complexe videoclip recording kijken.”

Neophyte vierde op dit festival zijn 25-jarig jubileum met een gruwelijke eindset, waarbij licht, geluid, stage en dikke kicks laten zien wat een held hij is. Volgens eigen zeggen is dit omdat hij door de jaren heen altijd dicht bij zichzelf is gebleven. Hij ging nooit mee met de massa en de trends maar bleef vooral zijn eigen ding doen. Chapeau, Neophyte! Cheers naar nog 25 jaar! 🥂

Eindshow

Helaas mocht er – vanwege de maandenlange droogte en bijgaand brandgevaar – geen vuurwerk worden afgestoken tijdens de eindshow! Dat was ENORM balen, want dat hoort in mijn optiek gewoon bij de eindshow van Dominator. Maar, niet getreurd; de lasershows, vuurkolommen en zelfs waterfonteinen hebben het meer dan goedgemaakt! Tot slot, voor de liefhebbers bevindt zich hieronder dus de eindshow recap van Neophyte waarop wij met zijn allen onze laatste beetjes energie eruit hebben mogen knallen.

Voor mij was dit weer eentje voor in de boeken! Dominator, see you in 2019!


Willen jullie ook met mij hakken op een hardere stijlen feest/festival of hebben jullie vragen over mijn liefde voor hardere stijlen? Of zijn jullie benieuwd hoe ik mijn partylife combineer met mijn fitlife?

Voeg mij dan gerust toe op Instagram: @ginnyabbink of spreek me aan! (Mijn volgend festival is Airforce Festival in Enschede.)

Festival Love,💓
Ginny Abbink
Blog-ster⭐/Vlog-ster⭐ voor 💓 Festival Lovers💓