Drift (om te dansen!!) is al sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit de technohoofdstad van Nederland (buiten de randstad) genaamd Nijmegen. Want met legio feesten in alle soorten en maten is Nijmegen, onomstotelijk de plek waar het gebeurt. De stad aan de Waal, heeft bijvoorbeeld de Brebl, het Honigcomplex, Vasim en nog veel meer briljante locaties met magistrale feesten en vooruitstrevende feestorganisaties. Nijmegen hoeft dat zelf niet te roepen, de oudste stad van Nederland heeft het gewoon. Aldus het oordeel van Festival Lovers. En wil je de unieke Nijmeegse sfeer zelf proeven, dan ga je naar Drift, niet weg te denken uit de technoscene in Nimma. Het (zomer) festival van Drift was wederom uitverkocht…Nuff said.

Deze sfeer is puur en Drift vaart een eigen(wijze) koers

Wij van Festival Lovers, komen op festivals en plekken door heel het land en daarbuiten. Zo komt Festival Lover Ewart regelmatig in Berlijn, waar het gebeurt, maar waar toch ook goed wordt gekeken naar 50% man / 50% vrouw verhouding ‘om een goeie sfeer te creëren’. Wat bij Drift opvalt is dat die verhouding er van nature is. Veel gezellige, sociale en vrije mensen uit Nijmegen, maar ook van ver daarbuiten. Want het mag dan wel een Nijmeegse feestje zijn, mensen uit heel het land en ook over de grenzen hebben het unieke concept inmiddels ontdekt. Deze populariteit heeft eigenlijk de sfeer niet slechter gedaan. Soms zie je, net als bij Netflix series, dat verder op in de seizoenen het niveau wat veranderd. Dat is bij Drift niet het geval. Drift is nog steeds Drift. Eigenwijs programmeren van gedurfde en maffe liveacts, aanstormend muziektalent versus net die Dj uit het Midden-Amerika die niemand durfde te boeken. Zo’n artiest die geniale muziek maakt, maar een risico kan zijn om te boeken. Dat is Drift. Ongedwongen, nuchter, alternatief en haar eigen koers varend.

“Voor Drift zijn bezoekers en artiesten gelijk, dus staan ze letterlijk op dezelfde hoogte.”

Het festival zelf. Wat direct opvalt is de ontspannen sfeer, de ons kent ons mentaliteit, maar wel met een open handreiking naar zij die voor het eerst kennis maken met het festival. Er zijn te gekke liveacts zoals Juju en Jordash die met hun synthesizers, drumcomputer(s) en geluidssystemen de ene naar de andere elektronische track de stage afgooien. Ik zeg de stage, maar het mooie van Drift is dat een stage bewust op bijna dezelfde hoogte staat als het publiek. “Voor drift zijn de bezoekers en artiesten gelijk”. Aldus Diede één van de organisatoren. Je staat dus altijd nauw in contact met de artiest, misschien wel jouw held, die jou in vervoering brengt. Iedereen is gelijk, iedereen is Drift.

Secret Stage, geheim is spannend en leuker.

Wat een leuke verrassing was deze editie, was een klein geheim podium (stage). Daar stonden de hele dag een aantal (on)bekende dj’s, zonder dat deze bekend waren gemaakt op de line-up. Hier kwam je alleen binnen met een bandje. Deze bandjes kon je verkrijgen onder het mom van wie het eerst komt, wie het eerst haalt. En we hadden geluk! We stonden bij één van de unieke optredens van Red D op een mini, maar ooh zoo gezellige stage. Top….hard idee.

Red D breekt de tent af !

Hoogtepunten Festival op muziekgebied

De Vasim (binnen) is altijd een hoogtepunt op zich. Daar waar de temperatuur altijd oploopt tot standje bak ‘the floor is’ lava, gutst het energieke housezweet de ganse dag door de oude Cultuurspinnerij. Een unieke belevenis, ook tijdens de set van Colin Benders is het weer zover. Elektronische muziek, gemoedelijk temperatuurtje, biertje, technovrienden en dansen maar. Techno in optima forma. Zoals je het in de eind jaren tachtig/begin negentig voor het eerst in de Amsterdamse Mazzo, Roxy of het Rotterdamse Parkzicht zag. Nijmegen heeft het en had het toen misschien ook al wel, maar Drift en Nimma lopen er niet zo mee te koop. Sympathiek en puur dat is Drift en dat past uitstekend bij Nijmegen.

De afsluiter op de NYMA stage is Optima (Espacio), een Schots duo dat met een partij Acid house op de proppen komt dat het publiek zeer welkom verrast. Dit is genieten, house om lekker op te dansen en om in op te gaan. Het publiek in Nijmegen danst haar laatste voeten eraf, wat een sfeertje.

Juju en Jordash werden al even aangehaald, een heerlijk liveact op het juiste moment van de dag. De Israëlische mannen uit Amsterdam maken van muziek en bliepjes een feest en dat werkt op de ELEKTRABEL stage.

Voor hen die ook wat Reggae willen meepakken is er overigens ook de stage van Boomshakalak Soundsystem, een graag geziene (gast)host op het festival. Hun stijl past ook naadloos in de Driftsfeer van het alternatieve Nijmegen. En het sympathieke aan dit concept is dat culturele verbond nog jaren mee kan door zichzelf te blijven.

Duurzame drift naar puur

Na een rondleiding, die ik kreeg was ik erg overtuigd van de goede en groene bedoelingen van de organisatie. Zij doen veel meer dan perse nodig is, ze willen ook wat terug doen en echt een duurzaam festival neerzetten met heerlijke vegetarische gerechten (die ook de hele week werden gekookt voor alle mensen die in aanloop naar Drift hebben geholpen om het festival mogelijk te maken). En al sinds jaar en dag worden er originele stages en aankleding gemaakt van materiaal dat is hergebruikt. Al eerder kon je zelfs oude spullen inleveren op Drift Festival en werd er daarvan een Drift logo gemaakt achter het hoofdpodium. Kortom niet alles hoeft nieuw nieuw te zijn, er is ook oog voor natuur, mens en milieu. Drift is eerlijk, open en toont duurzame ballen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en goed voelt.

Met dank aan gast-festival reporter Ewart van der Putten

Einde van een mooie zomerfestival dag en zwoele driftavond. Geniet nog even na en tijdens de Nijmeegse vierdaagse is er weer een Drift op de boot