Ruim 20 jaar geleden vond de eerste editie van Free Your Mind festival plaats in Arnhem. Op een unieke groene en waterlocatie, rondom de Stadsblokken aan de Rijn, konden ook in weekend van 3 en 4 juni ruim 40.000 bezoekers los gaan op de beste (deep)house en techno. Wat maakt het succes van Free Your Mind festival in Arnhem nu, en in de toekomst? 

Doorontwikkeling van het techno festival Free Your Mind

In Nederland worden er per jaar tienduizenden festivals georganiseerd. Free Your Mind is ontstaan in 2004, een tijdperk dat het festivalseizoen een duidelijk begin en einde had, namelijk van juni tot september. Er is veel veranderd! Wat er niet is veranderd is dat Free Your Mind zich ontwikkelt als festival! Dit betekent dat het festival ook tijdens de editie van 2023 weer wist te verrassen.

ontwikkeling free your mind festival

De ontwikkeling zie je bijvoorbeeld terug in de line-up, die zeer gevarieerd en goed georganiseerd is. Dat laatste zie je terug in de grote labels die maar wat graag een podium willen hosten op een van de twee dagen tijdens Free Your Mind festival. Zo hoste de bekendste house producer ter wereld ‘ Claptone’ een fraai buitenpodium op zaterdag, en hoste lands bekendste fitness influencer ‘ Joel Beukers’ onder zijn drankmerk Gold Dry Vodka op zondag een stage. Free Your Mind staat anno 2023 voor slimme samenwerkingen die leidden tot een prachtige line-up, met onder meer Reinier Zonneveld, Adam Beyer (Zwe), Hot Since 82 (ENG) en Duitse Stella Bossi op het affiche. 

techno festival free your mind

Persoonlijke hoogtepunten techno festival 

Ik ga sinds eind jaren negentig naar festivals. Dus ik kijk met  belangstellende ogen naar wat mij nog kan gaan verrassen. Joella Jackson op ‘The Masquerade stage van Clapton’ was een van die aangename muzikale verrassingen. De Amsterdamse weet het publiek op prettige wijze te bespelen met heerlijke funky house met een vleugje soul. De opbouw in haar set vond ik erg sterk, iets waar je met een aangename 25 graden en strak blauwe hemel alleen maar op hoopt.

Joella Jackson in Arnhem

Even naar de hard techno stage om de sfeer te peilen en artiesten te bekijken.

De sfeer zat er gedurende de dag heel goed in. Wie mij vooral positief opviel was een Duitse dj genaamd Clara Cuve. In een tijd van USB-sticks, en veel mensen die dj willen worden voor de fame, zie je het talent en de techniek afspatten bij deze dame. Met speels gemak mixt zij haarscherp, de ene na de andere beuk techno plaat aan elkaar. Heerlijk om te zien! Daarnaast gold dat ook voor Lee Ann Roberts, een Zuid-Afrikaanse woonachtig in Nederland die met haar energie en dansmoves het publiek wist op te zwepen van begin tot eind. 

hard techno Lee Ann Roberts

Knallers aan einde van technofestival Free Your Mind dag 1

Wie me verder opviel waren Claptone en Marcel Dettmann B2B Ben Klock. Vooraf ben ik altijd benieuwd hoe een house grootheid als Claptone, die je kunt kennen van zijn hit ‘ Liquid spirit’ met Gregory Porter, zal gaan draaien. Draait hij zijn eigen hits, hoe zijn ze skills en gewoon ook heel menselijk; hoe gaat hij om met de druk als headliner en host van het podium? Het antwoord: de man met een masker mixte oude en nieuwe house classics vakkundig aan elkaar. Van begin tot eind pakte hij het publiek – in Arnhem – in en liet de menigte dansen, stralen en joelen. 

claptone free your mind festival

Ik ben fan van Ben Klock. Dat gaat al terug toen ik hem rond het ontstaan van Free Your Mind festival in 2004, voor het eerst zag performen in de Ostgut. Voor wie de naam Ostgut niets zegt, beter bekend als de Berghain, in Berlijn. Het duo Dettmann en Klock is al decennialang onafscheidelijk en staat altijd garant voor een portie rauwe techno. Laat dat nu uitstekend passen aan het einde van een perfecte dag op Free Your Mind festival. Dansen tot het einde. 

De toekomst van techno festival Free Your Mind festival in Arnhem

Hoewel het festival bijna uit haar voegen barst, moet ik er niet aan denken dat we ook volgend jaar niet meer kunnen genieten van FYM in Arnhem. Dit festival is cultureel erfgoed in de stad langs de Rijn! Zeg je Arnhem dan zeg je: de Rijn, modestad en Free Your Mind.
Veertigduizend liefhebbers van house en techno uit Arnhem en omgeving en genieten jaarlijks van dit prachtige evenement.
Tot volgend jaar, op Free Your Mind festival 2024. Scoor hier alvast je ticket voor 2024.

techno festival free your mind in Arnhem