Festivalbranche roept jongeren op voor protestmars: ‘Unmute Us’

Festival Protest

Op 21 augustus wordt in diverse steden de protestmars ‘Unmute Us’ gelopen. Een vreedzame demonstratie waarin 300 partijen uit de evenementenbranche samen met festivalbezoekers hun gevoelens van onbegrip uiten over het willekeurige kabinetsbeleid.

Tijdens de recente persconferenties kregen festivals wederom geen groen licht. Ondanks de eerdere belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dat moment is nu, maar helaas wordt die niet nagekomen. Na vele  inspanningen vanuit de evenementensector om te voldoen aan de wensen van de overheid, kan worden geconcludeerd dat de intenties eenzijdig waren.
Bij organisatoren en bezoekers maakt teleurstelling plaats voor boosheid en onbegrip. Na de beloftes als: ‘Dansen met Janssen’ tot ‘The Summer of Love’, wordt er aan de inzet en solidariteit van jongeren geen gehoor gegeven.
Ze worden letterlijk op ‘mute’ gehouden door dit kabinet.

Wél ruimte geboden voor volle voetbalstadions en kermissen, maar veilig georganiseerde evenementen krijgen geen ruimte. Met de boodschap dat de Formule 1 in Zandvoort (met een capaciteit van tweederde van 105.000 bezoekers per dag) wél door mag gaan steekt. “Unmute us” spreekt “van een totale ondermijning en miskenning van iedereen die cultuur en het uitgaansleven een warm hart toedraagt”.

Gebrek aan evenementen

Het gebrek aan evenementen heeft inmiddels een grote (vanuit de overheid niet erkende) impact op bezoekers.
Een derde van de jongeren meldt een toename van psychische klachten. Studenten stellen dat de crisis een (zeer) negatieve invloed op hun studie en productiviteit heeft en het aantal klachten over jeugdoverlast is gegroeid. De evenementenbranche staat voor deze doelgroep. Al jaren bieden zij hen een uitlaatklep in een veilige omgeving.

Veilig evenementen organiseren kan.

De overheid zelf heeft samen met Fieldlab maandenlang onderzoek gedaan naar de vraag of festivals veilig georganiseerd kunnen worden. Vele testevenementen later was ‘ja’ de conclusie.
Praktijkresultaten in het buitenland onderstrepen dat inmiddels: het Amerikaanse megafestival Lollapalooza noteerde slechts 203 besmettingen op 385.000 bezoekers (0,05%), het Servische EXIT kende 1 besmetting op 20.000 internationale bezoekers.
Veilig evenementen organiseren kan.

unmute us

Unmute Us 

Met de ‘Unmute Us’ maken we een vuist. We geven een duidelijk signaal af richting Den Haag: zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren.
De sector vraagt om een duidelijk toekomstplan, met meetbare afspraken. Maar ook om erkenning voor de emotionele gesteldheid van de vele bezoekers en makers die zich niet gehoord voelen.
We willen elkaar weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken.

Festivalbezoekers, artiesten, creatieven, medewerkers en leveranciers. Laat van je horen.
Op
www.unmute-us.nl vind je waar en hoe laat je bij jou in de buurt aan kunt haken en meer relevante informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial