Festivals zijn er tegenwoordig in allerlei vormen en maten. Van rock tot dance en van jazz tot techno, voor elke muziekliefhebber is er wel een feestje te vinden. In de Benelux vind je natuurlijk al een aantal van de vetste festivals wereldwijd zoals Werchter, Tomorrowland en Pinkpop, maar ook buiten de Benelux is het festival aanbod ontzettend groot. Denk bijvoorbeeld aan Burning Man of Coachella in Amerika, en natuurlijk Sziget in Hongarije. Er zijn echter wel wat dingen waar je extra op moet letten wanneer je naar het buitenland gaat voor een festival. De belangrijkste: het aanvragen van een visum. Vandaag nemen we de leukste festivals in Amerika en Turkije onder de loep, en bespreken we de stappen die je moet ondernemen voor het aanvragen van een visum en welk visum je nou precies moet hebben om in het buitenland een festival te bezoeken.
Amerika
In Amerika vind je een aantal van de grootste festivals ter wereld. We benoemde eerder al Burning Man en Coachella, maar ook Ultra en Lollapalooza mogen zeker niet aan deze lijst ontbreken. Voor de die hard festivallover is het bezoeken van een van deze festivals een droom die uitkomt. Maar de weg ernaartoe is vaak wat lastiger. Naast het feit dat je veel geld moet neerleggen voor tickets en de reis er naartoe is het ook belangrijk om je visum op tijd aan te vragen. Maar welk visum heb je nou eigenlijk nodig en welke stappen moet je daarvoor ondernemen?
In principe heeft iedereen die niet de Amerikaanse nationaliteit heeft, maar toch naar de Verenigde Staten wil reizen, een visum of ESTA nodig. Een visum is een officiële toestemming om het land binnen te mogen en er te mogen verblijven. Door middel van het uitgeven van een visum heeft Amerika een overzicht van wie er het land binnenkomt en kunnen ze controle uitoefenen op wie er wel of niet het land in mag. Je hebt een visum nodig voor de volgende zaken:
- Wanneer je langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven;
- Wanneer je in Amerika wilt gaan werken’
- Wanneer je ontoelaatbaar bent op basis van de ‘immigration and Nationality Act (212)’;
- Wanneer je naar Amerika reist voor andere doeleinden dan toerisme of zaken;
- Wanneer je naar Amerika reist met een luchtvaartmaatschappij die niet aangesloten is bij het ‘Visa Waiver Programma’;
- Wanneer je sinds 2011 in Irak, Iran, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest, een van deze nationaliteiten hebt, of ooit hebt gehad.
Je hebt dus geen Visum nodig als je minder dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika verblijft. Als je minder dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven, bijvoorbeeld voor het bezoeken van een festival, dan heb je een ESTA nodig. ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. Het is geen fysiek document maar juist een elektronische reistoestemming waarmee je Amerika in kunt komen. ESTA is een veiligheidsmaatregel van de Amerikaanse Customs en Border Protection. Met behulp van de ESTA kunnen alle reizigers van tevoren gescand worden zodat de douane ongewenste personen kan weren. Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de verenigde staten die korter is dan 90 dagen heb je dus altijd een ESTA nodig. Heb je deze niet? Dan kun je geweigerd worden voor vluchten, veerdiensten of cruises naar Amerika. Ook minderjarige kinderen hebben een eigen ESTA nodig.
Wanneer je een ESTA toegekend krijgt dan is deze twee jaar geldig. Gedurende die twee jaar mag een onbeperkt aantal reizen naar Amerika gemaakt worden, zowel zakelijk als toeristisch. Elk van die verblijven mag maximaal 90 dagen duren. Een tussentijds of aansluitend bezoek aan Canada, Mexico of het Caribisch gebied wordt daarin meegeteld. Let op, ook voor een tussenstop in Amerika moet je een ESTA aanvragen. Een ESTA aanvragen kan online, je hoeft er dus niet voor naar het Amerikaanse consulaat. Hierdoor is een ESTA gemakkelijker en sneller te verkrijgen dan een visum en zijn de aanvraag kosten lager.
Turkije
Turkije is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je festivals in het buitenland wil gaan bezoeken, en toch is het zeker de moeite waard! Zo heb je bijvoorbeeld het Tree of Life Festival, een internationaal Psychedelisch muziek en kunst festival dat plaatsvind in een prachtig resort in Izmir, Turkije. Of neem een kijkje op Magic Break in Alanya, een drie-daags EDM, house en techno festival. Echter heb je ook voor het bezoeken voor deze festivals weer wat extras nodig dan alleen de festival essentials die je meeneemt naar Pinkpop of Tomorrowland.
In Turkije geldt een visumplicht, dit betekent dat je zowel met een Nederlandse als een Belgische nationaliteit (ook minderjarige) verplicht bent tot het hebben van een visum wanneer je Turkije in wil. Dit visum ontvang je tegenwoordig steeds vaker online, vandaar dat er ook vaak over een e-visum gesproken wordt. Net zoals bij een visum of ESTA voor Amerika, zijn er voor een Visum om naar Turkije te reizen ook een aantal voorwaarden:
- Je reis moet een toeristisch of zakelijk doel hebben;
- Je reist met een Nederlands of Belgisch paspoort;
- Je paspoort moet na aankomst nog 6 maanden geldig zijn;
- Je mag tijdens je verblijf niet werken onder een Turkse werkgever;
- Je mag tijdens je verblijf niet studeren aan een Turkse onderwijsinstelling.
Als je door Turkije heen moet met bijvoorbeeld een overstap op het vliegveld, dan heb je geen visum nodig. Je mag dan alleen de luchthaven niet verlaten. Zolang je voldoet aan bovenstaande voorwaarden kun je gewoon zonder bezoek aan het Turkse consulaat een visum aanvragen. Dit doe je online. Wanneer je het Turkse visum krijgt dan is deze 180 dagen geldig. Deze geldigheid gaat in op de aankomstdatum. Binnen die 180 dagen mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, dit hoeft echter niet aaneengesloten te zijn. Je mag de dagen ook over de 180 dagen verdelen. Meer informatie over het aanvragen van een visum Turkije en de rest van de procedure vind je hier.
Heb je zelf ervaring met het bezoeken van festivals in het buitenland, en dus de visum procedure? Laat het ons weten in de comments en help je mede festivallovers met hun volgende reis naar het buitenland!