FestyLand 2018: Dé afsluiter van het festivalseizoen

Festyland

Zeven maanden en hele hoop mooie verhalen verder zijn we helaas toegekomen aan het einde van het (outdoor) festival seizoen van 2018. We hebben gelachen, gefeest, gedronken en boven alles genoten. Maar helaas, aan al het mooie komt een eind.

Terwijl buiten de blaadjes verkleuren en van de bomen vallen, de temperaturen dalen en de meeste mensen zich nestelen voor de winter, verrijst op recreatiepark Hemelrijk in Volkel de officiële afsluiter van het festivalseizoen: FestyLand! Waar Paaspop jaarlijks het festivalseizoen opent, is FestyLand de feestelijke afsluiter. En natuurlijk was Festivallovers erbij.

Wat begon als een jubileum feest voor het vijftienjarig bestaan van de BZB is uitgegroeid tot een volwaardig jaarlijks terugkerend festival. Vanaf de eerste editie van het festival in 2008 is FestyLand uitgegroeid naar een totaal van ongeveer 30.000 festivalgangers verspreid over twee dagen. Het evenement kenmerkt zich door verschillende muziekstijlen die naast elkaar worden geprogrammeerd.

Muziek. Niet langer in hokjes

Volgens organisator Rien Somers is het altijd zijn doel geweest om muziek niet langer in hokjes te plaatsen. Het viel hem als actief festival bezoeker op dat een muziekstijl altijd de boventoon voerde. Op Lowlands bijvoorbeeld was dat rock en op Solar dance. Vandaar dat er op FestyLand verschillende area’s met meerdere soorten muziek gedraaid worden.

Eerste indruk

Festyland was voor mij sowieso al nostalgisch. Mijn vader trad er jaren geleden al eerder op en als kind kwam ik ook vaak op het terrein van Hemelrijk. Het was daarom extra leuk om bij binnenkomst rond te kijken naar wat er allemaal veranderd was.

De loop vanuit de parkeerplaats naar het festivalterrein is zeer kort. Bij de eerste ingang word er al een keer om je ticket gevraagd, dit om festivalbezoekers te onderscheiden met de dagbezoekers van Hemelrijk. Pas bij de officiële ingang van het park word je gefouilleerd en wordt je ticket gescand. Je loopt daarna als bezoeker allereerst tegen de achtbaan van Hemelrijk aan waar enthousiaste bezoekers in de rij staan om ook een ritje te mogen maken.

In een artikel van het Brabants Dagblad las ik een vergelijking die in mijn mening precies de sfeer van het festival omschreef: “ De achtbaan is eigenlijk net als de rest van het festival: niet te groot, uiterst toegankelijk, en hoewel men nooit compleet over de kop gaat, wordt de bezoeker wel alle kanten op gesleurd, en verveelt deze zich geen moment.” 

Later druk(ker). Vanaf begin tropisch leuk.

Toen wij om 16:00 het festivalterrein opliepen viel het ons op dat het helemaal niet zo druk was ondanks het feit dat het festival al 2 uur aan de gang was. De aankleding van het terrein was ontzettend leuk en zomers en paste daarom helemaal bij de tropische klimaten van die dag. Heel normaal trouwens, zomer in oktober. Overal waren lichtjes gespannen en in combinatie met de industriële sfeer van sommige stages en de foodtrucks paste het helemaal in mijn straatje.

Ook de variatie aan tenten en stages fascineerde me. Een stage die heel erg op viel was een kleine area net buiten een van de grotere tenten. De dansvloer daar was geen gewone dansvloer maar een grote draaiende schijf waar bezoekers op moesten springen (Ik weet het, tricky but fun). Je kunt je voorstellen dat dit tegen de avond steeds moeilijker ging, maar dat maakte ook voor een paar hele leuke momenten.

Programmering & stages

We hadden de dagen vooraf al naar de programmering gekeken en wisten daarom precies waar we naartoe wilde. Onze eerste stop was Nielson op de MainStage, tevens de grootste stage van het festival. Toen we binnenkwamen was de stage halfvol, maar daar merkte je niks van vanwege de prettige sfeer die er hing. De nummers van Nielson zijn makkelijk mee te zingen, en dat deed iedereen ook.

Volgende stop was Daisy’s DJ team in de Spektakular tent. Deze tent was ingericht als een soort hall of fame compleet met schilderijen aan de muur. Hier was het al wat drukker maar dat was begrijpelijk vanwege de moderne programmering met onder andere Daisy’s, Josylvio, JeBroer en Johhny500.

(opnieuw)Pappie, maar dan een andere.

Een artiest waar ik zelf altijd naar uitkijk is Kraantje Pappie, niet alleen vanwege zijn muziek maar ook vanwege de show die hij eromheen heeft. Mijn vriend wilde vervolgens graag naar zanger Kafke, maar dat werd helaas niet zo’n succes. De Jupiler Ballroom waar Kafke 15 minuten op zou treden zat tot de nok toe voel. De rij stond tot buiten en in de tentopening zag je de beveiliging met paniek in de ogen de stroom van mensen tegenhouden. Gelukkig voor hen was het maar een kwartiertje.

Onbekend. En toch bemind.

Wat ik ook leuk vond aan de programmering is dat er buiten de ‘hippe’ artiesten ook ruimte word gemaakt voor lokaal of minder bekend talent. Zo waren er onder andere een akoestische tent en een loods waar coverbands een podium kregen. Buiten muziek waren er ook nog een aantal vormen van entertainment aanwezig op het terrein, zodat gasten tussen optredens in niet enkel buiten konden zitten en wachten. Zo waren er onder andere de achtbaan, een reuzenrad, een airbrush tattoo stand een een massage ruimte.

Eten & drinken. Perfect formaat.

Het viel mijn vriend op dat FestyLand het perfecte formaat heeft: niet te groot, niet te klein. Je liep heel gemakkelijk van de ene naar de andere stage en de foodarea vormde het midden van het terrein. Er was ontzettend veel gevarieerd eten aanwezig. Zo konden bezoekers onder andere churros, broodjes carpaccio, broodjes kroket, spare ribs, pasta en nog veel meer krijgen op het festivalterrein. Ontzettend pluspunt!

Ik word er altijd heel erg blij van om op een festival meer te zien dat de welbekende snelle hap: friet en snacks. Ook de bar verdient een aantal complimenten. Veel keus in verschillende drankjes en je hoefde helemaal niet lang te wachten om geholpen te worden.

Eindoordeel festivallovers

Festyland is met recht de perfecte afsluiter van het festivalseizoen. De uitgebreide programmering van verschillende muziekstijlen trekt een ontzettend groot en divers publiek waardoor er een gemoedelijke sfeer ontstaat. De compactheid van het terrein maakt het erg makkelijk om van tent naar tent te lopen zodat de bezoeker geen moment van zijn of haar favoriete artiest hoeft te missen.

Naast een gevarieerd publiek en een gevarieerde programmering is er ook ontzettend veel en verschillend eten aanwezig voor ieder wat wils. De sfeer op het terrein is geweldig en het decor speelt hier perfect op in. Voor mij is FestyLand zeker voor herhaling vatbaar en ik kan iedereen aanraden om FestyLand 2019 alvast in zijn of haar agenda te zetten.

Voor een volledige sfeerimpressie kun je onderstaande vlog van mijn bezoek aan FestyLand bekijken!

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial