Zaterdag 2 juni ‘18 was het dan eindelijk zo ver. Tijd voor vierde editie van het dancefestival: The Flying Dutch in zowel Rotterdam, Amsterdam, als Eindhoven. De line-up betrof traditiegetrouw grote namen uit de Nederlandse dj-wereld, waaronder Afrojack, Tiësto en Armin van Buuren. De dj’s werden, zoals ieder ander jaar, per helikopter van stad, naar stad gevlogen om het ‘dak’ eraf te blazen.

Festivallovers stak zichzelf afgelopen zaterdag in het delfsblauw. Wederom de kleur, toegewezen aan de stad Rotterdam. Amsterdam kleurde rood en Eindhoven mocht in het wit.
Voorgaande edities zijn met bezoekersaantallen rond de 100.000 man, zeer succesvol gebleken en heeft The Flying Dutch zichzelf op de kaart kunnen zetten als ´festival waar je zeker één keer in je leven moet zijn geweest’. Dit was mijn tweede editie en gezien mijn eerdere, zeer positieve ervaringen met het festival: een lastige nooit om te kraken. Tenslotte kan het dan alleen maar nog tegenvallen?
Of misschien ook niet…

The Flying Dutch

Het Flying Dutch- terrein

Ruim, overzichtelijk en niet onbelangrijk: genoeg bars, foodstands en Dixies om de festivalgangers van hun natje en droogje te voorzien (en ontdoen, natuurlijk). De Rotterdamse editie van The Flying Dutch vindt plaats op het parkeerterrein achter Ahoy. Een terrein groot genoeg is om tienduizenden vrolijke festivalgangers, een immens en indrukwekkende stage, een extra Après-ski tent en nog wat kermisattracties te herbergen. Dit zonder dat je het overzicht over het terrein kwijtraakt en zonder dat je het idee hebt ‘opgepropt’ te zitten.

The mainstage bleek nog indrukwekkender dan voorgaande edities. Een enorme delfsblauw-gekleurde molen pronkte aan de kop van het terrein. Met als enige minpuntje dat er op een bepaald punt weddenschappen werden afgesloten over de wieken. Zouden deze nog gaan draaien of niet? Het laatste bleek het geval en dat geintje heeft me tien euro gekost. Balen!

Het publiek

Een tevreden publiek maakt een goed festival en een goed festival maakt een tevreden publiek.
Voor iedere organisatie een uitdaging, want dit hangt natuurlijk af van meerdere dingen en niet alles is te beïnvloeden. Het weer bijvoorbeeld.
Gelukkig bleef het, op wat spetters na, redelijk droog en konden er tijdens het regenbuitje gratis poncho’s worden opgehaald bij de bar. En anders dook je toch de Après-skitent in om even te hossen en te schuilen? Het publiek op zich was heel divers, ook qua leeftijd. Het is een 18+ feest, maar de gemiddelde leeftijd lag zeker hoger.

The Flying Dutch

De sfeer was goed, ongedwongen en ontspannen. Je kon rekenen op een dansje, drankje en babbeltje met een complete vreemde. Natuurlijk vergeet je hun namen te vragen en ben je er tevens van gegarandeerd dat je deze nooit meer terug gaan zien. Voor de mensen die deze Flying Dutch- ervaring naar een nog hoger niveau wisten te tillen: Jullie zijn allemaal geweldig!

De artiesten

Neem hierbij de gouden sets van al deze Nederlandse top dj’s waaronder: Brennan Hart, Lucas & Steve en Don Diablo. Zelfs Nederlands bekendste rappers; Lil Kleine, Bizzey en Jebroer kregen Ahoy gemakkelijk in beweging.
Het hoogtepunt (voor mij) lag overigens vanaf een uur of zeven. Toen Tiësto het podium overnam en tot aan het einde werd opgevolgd door namen zoals; Fedde le Grand, Afrojack en als afsluiter: Armin van Buuren!

The Flying Dutch

Het ‘dak’ ging er deze editie ook écht weer gewoon af en ik kan persoonlijk niet wachten tot The Flying Dutch 2019.

Dit soort feestjes maken een Festivallover, in ieder geval, heel erg gelukkig!