In 2004 zette ik voor het eerst mijn stappen vanuit de studentenwoning in Arnhem-Zuid naar de Stadsblokken. Nog maar kort ondergedompeld in de wereld van techno, was ik direct verkocht; de line-up, de ambitie en de sfeer van Free Your Mind festival 2004 waren toen al indrukwekkend.

De grote namen uit de electro, techhouse en techno stonden destijds al op de podia langs de Rijn. Grappig genoeg stonden enkele van die grote namen – op zaterdag 24 februari – ook weer op het podium tijdens de verjaardag editie van Free Your Mind. Michel de Hey is zo’n artiest; de Rotterdamse techno koning sprak onlangs lovend over het festival in een interview.

Free Your Mind festival is uitgegroeid tot een cultfenomeen in Nederland en daarbuiten. Nu, bij de 20e verjaardagseditie, vraag je je af wat er is veranderd, wat Free Your Mind nu betekent en hoe de eerste editie in het Gelredome-stadion was.

Twintig jaar Free Your Mind: Arnhem is trots op haar volwassen kind

Als je de eerste editie hebt meegemaakt en je kunt de meeste edities met elk hun eigen verhaal nog reproduceren, dan ben je iemand die met ervaring kan vertellen over Free Your Mind. Ik herinner me een sociale actie waarbij je gratis het festival kon bezoeken als je een bankstel meenam. Deze actie had verschillende doelen, maar vooral een sociale functie. Samen met je vrienden bracht je dat bankstel naar het festival; naast het dansen kon je ook lekker relaxen op dat bankstel. Later kon dat bankstel, dat toch weg moest, weer worden gegeven aan iemand die het echt nodig had.

Foto: Party Flock

Free Your Mind festival is altijd een evenement van mensen geweest, nuchter en ambitieus, dichtbij het publiek. Dat zie je in 2024 nog steeds terug in de manier waarop de artiesten worden geboekt, de organisatie en het feit dat de liefde voor de stad van geboorte blijft. Het festival groeit uit haar voegen, verplaatst zich door het land, maar houdt Arnhem als haar trotse standplaats. Als Arnhemmer ben ik daar enorm blij mee. Ik vertel verhalen over steden en festivals, en voor Arnhem is Free Your Mind een kind dat je nooit zou willen missen. Het maakt je trots, geeft al twintig jaar kleur en moet voor altijd bij je blijven.

Eerste Editie in het Gelredome: Een Knallend Succes

De eerste editie in het Gelredome was een knallend succes. In 2025 weer? Als ervaren festivalbezoeker ben je benieuwd of je nog steeds verrast kunt worden. Festivals in stadions zijn niet nieuw, maar voor de organisatie van Free Your Mind moet er toch een gezonde spanning hebben gehangen.

free your mind indoor 2024

Je bent jarig, je viert je twintigjarig bestaan en doet dat in een van de grootste evenementenlocaties in Nederland. Toch past het perfect bij de ambitie en het lef van de organisatie. Ze zoeken naar geweldige locaties die bezoekers en artiesten in vervoering brengen. In Gelredome kwam dat perfect samen, van de dansvloer en de tribune tot het vip-deck (waar wij waren uitgenodigd). Een glaasje champagne om 18.00 uur en ontspannen dansen met duizenden mensen op de dansvloer.

De vraag rijst: mogen we volgend jaar in februari weer een indoor editie verwachten in het Gelredome? Als het aan Festival Lovers ligt en alle bezoekers, waarvan we er een paar hebben bevraagd, kan dat eigenlijk niet uitblijven. En direct na het festival hoorde we over de ambitie om het in 2025 over te gaan doen in Gelredome!

Hoogtepunten Free Your Mind 20 Years Finale

Na binnenkomst vielen mij een aantal dingen meteen op. Een daarvan was een enorme videowall achter het mooie open podium. Spectaculair! Je waande je de hele avond in een show, een warm bad, waar je ook nog lekker kon dansen. Daarna viel mij de enorme fraaie lichtbak op in het midden van de zaal die fungeerde als een soort ‘discoconstructie’.

Hierdoor kreeg je als bezoeker het gevoel dat je in een stadionlocatie was, maar dat het wel gemoedelijk was waar je stond te dansen. Iedere bezoeker maakte deel uit van het twintigjarig bestaan, of je nu even op de tribune aan het genieten was of vooraan stond te dansen. Muzikaal gezien genoot ik van techno krijgers als Speedy J en Chris Liebing die al even meegaan.

FREE YOUR MIND: 20 JAAR TECHNO IN ARNHEM

Beide heren zijn individueel en in Back 2 Back (duo)-vorm ervaren, maar verrassen nog altijd! Verder heb ik heerlijk staan dansen op de eerder genoemde Michel de Hey, Reinier Zonneveld en konden we genieten van het afsluitende vuurwerk van Dyen, Nico Moreno, Shlømo en Trym. Volgend jaar dus zeer waarschijnlijk weer Free Your Mind in het Gelredome! 🎉