Toen God de aarde schiep kregen de ‘lucky bastards’ in Arnhem van alle mooie elementen een beetje. In het groene hart van de prachtige Veluwe vindt in deze stad jaarlijks Free Your Mind festival plaats. De line-up lijkt jaarlijks beter te worden en de productie dikker. Hoe verliep de 16e editie op de Stadsblokken langs de oever van de Rijn?

Free Your Mind festival 2019
Mr Festival Lovers (rechts) en uw verhalenmaker (links)

16 jaar techno in de Modestad

Wie techno of deephouse zegt had 16 jaar geleden misschien niet gedacht dat er zo’n dik event zou staan in de Modestad van Nederland. Nederland heeft – net als Arnhem – Free Your Mind ontarmd. Maar wat wil je? Met lef een productie neerzetten en 16.000 bezoekers laten genieten van internationale topartiesten gecombineerd met de helden en het talent uit eigen land, dat is ‘A Nice Job’.

Free Your Mind 2019
Free Your Mind festival wordt jaarlijks dikker en blijft met lef programmeren

Heart stage aftrappen met Jeremy Juno

Als liefhebber van techno en deephouse besluit ik om er vroeg bij te zijn. Achteraf een goede keuze, want rond 15.30 zie ik een storm aan mensen het terrein betreden. Free Your Mind leeft enorm. Ik ben er al rond 13.30 zodat ik op tijd ben om Jeremy Juno b2b te zien met Felix Vault.

Jeremy Juno spinning the wheels op Free Your Mind festival 2019

Jeremy en ik gaan lang terug en ik beschouw hem als 1 van de betere ‘house dj’s’ van Nederland. Dat maakt hij dit keer ook meer dan waar. Lekkere platen hoor! De handjes gaan – ondanks het vroege tijdstip – al rijkelijk de lucht in. Juno weet als geen ander wat interactie maken is en bewijst zijn gevoel voor muziek.

Free Your Mind 2019
Release the techno dragon

Spirit of techno stage

Ik besluit na wat heerlijke (deep)house moves me te verplaatsen over het terrein. De organisatie heeft het terrein – zoals dit vorig jaar was ingericht – in tact gelaten en ik bezoek de techno stage onder de John Frostbrug.

Free Your Mind 2019
Spirit stage – Free Your Mind 2019

Louter blije gezichten kom ik tegen en mensen dansen alsof hun leven ervan afhangt. Achtereenvolgens zie ik Sama en Anastasia Kristensen en het plezier spat er vanaf. Het toegestroomde publiek staat meteen aan. Dat belooft nog wat.

Free Your Mind 2019
Vanaf de John Frostbrug is het ook genieten

Soul en Body. Throwback met een lach

Om een goed beeld te krijgen van het festival besluit ik het terrein even te gaan verkennen. Wat opvalt is dat er een ruime keuze aan eten is. Ik bedoel je body en soul hebben ook voeding en vocht nodig. Bovendien is er dit jaar een coole Throwback stage met veel verrassingen. Ik zie hier opvallend veel leeftijdgenoten (37 jaar) en mensen die ouder zijn. Is dit toeval? Geen idee, er wordt wel heerlijk gedanst en de intieme area brengt je terug naar beginjaren van Free Your Mind.

Free Your Mind 2019
Dansen, eten, chillen = happy people op FYM 2019

Mind blowing stage rocked opnieuw

Tijdens het lekkere weer zoek ik toch even verkoeling in de reusachtige tent op het midden van het festivalterrein. Ik kon binnen bij Boris Brejcha de Duitse High-Tech Minimal dj die in no-time zijn weg naar de top van de technoberg bewandelde. Je ziet dan ook veel mensen dansen, erg is veel gejuich tijdens zijn set en het dak van de tent staat op springen. Wauw wat een feest!!

Free Your Mind 2019
Publieksliefhebber Boris Brejcha is onstopbaar. foto: jordybrada.com

Nadat Brejcha, Arnhem heeft laten trillen op haar grondvesten beklimt deephouse dj/ tech house producer Henrik Schwarz de Mind stage. Opnieuw zo’n grootheid, die momenteel ook furore maakt in de Jazz met het Metropool Orkest en al muziek maakte voor Coldplay, Mary J. Blige en Foals. Ik ben fan. Sterker nog ik heb zijn album ‘House Masters’ uit 2014 grijs gedraaid. Henrik Schwarz neemt het podium en in zijn eigen catchy tempo bouwt hij op naar een hoogtepunt. Wat een held, Henrik Schwarz mensen.

Komt tijd, komt Kolsch

Omdat ik tijdens Free Your Mind 2019 een hoed draag word ik even aangezien voor de volgende artiest. Ik moet er wel om lachen. Niet zo gek, want ik heb ik iets met de Deense stijl, mode en series. Dat terzijde.

Kolsch is er, het publiek wordt opgewarmd.

Kolsch is de naam en de Deense muziekproducent pakt direct vanaf minuut 1 de menigte. Het is cool om te zien dat er interactie plaatsvindt en er maar geen eind aan lijkt te komen. Deephouse met een vleugje techno. Komt tijd, komt Kolsch zou je kunnen concluderen. Een heerlijk ‘danslesser’.

Free Your Mind 2019
De uitzinnige menigte danst bij Kolsch

Technowarrios aan zet

Daar is hij dan, one of a kind, Herr Chris Liebing. De grootheid koppelt hard-techno met funky ritmes. Rondom de John Frostbrug is het inmiddels bomvol. De lentezon schijnt als nooit te voren en onder de brug worden de dansers opgehitst door de Frankfurter techno. Magisch én los maar!

technolegenda Chris Liebing geniet zichtbaar

Voordat Liebing het podium betrad, konden we ook al genieten van het techno alter ego van Benny Rodrigues Alves Fortes Monteiro; ROD. Sprak ik aan het begin van dit blog over de skils van Jeremy Juno, ROD verdient voor zijn oeuvre en platenkeuze van mij ook een Gouden Griffel. Damn wat een fijne platen en wat is deze Rotterdammer goed. Ge-nie-ten… free your mind.

Benny Rodrigues aka ROD op Free Your Mind 2019
ROD a.k.a. Benny Rodrigues in actie

Richy Ahmed sluit Heart af

Voordat ik RØDHÅD en Amelie Lens ga opzoeken om Free Your Mind ‘knallend’ af te sluiten besluit ik de Heart nog even te bezoeken. De ‘half open tent’ is een fijne plek met lekkere (deep)house en veel dansende mensen. Om 21.30 uur sluit daar 1 van mijn favoriete dj’s af en die moet ik even zien. Ik pak (natuurlijk) ook nog even wat Michel de Hey mee, want deze muzikale krijger is altijd goed. En dan..

Free Your Mind 2019
Heart tent. foto: jordybrada.com

Daar komt hij Richy Ahmed. Zijn Boiler Room en Elrow sets draaide ik grijs. Vandaag is het ook weer genieten. Ik ken in het deephouse genre geen andere dj die zoveel lekkere houseplaten in 1 set stopt dan de man uit Engeland. Tof dat hij hier staat op Free Your Mind. Ik kan echt niet stil blijven staan. Net als vele anderen overigens.

Free Your Mind 2019
Groepsfoto maken – FYM 2019 onder de John Frostbrug

Amai Amelie wat doet u nu

Nog maar net uit Antwerpen teruggekeerd besluit ik ook als afsluiter van vandaag een Belgische schone te kiezen. Amelie Lens ging sinds 2014 zeer rap in de techno scene. Producties op het label Drumcode van Adam Beyer en optredens op bijna iedere groot techno event ter wereld zijn inmiddels orde van de dag bij de Belgische .

Amelie Lens breekt de stage af en het publiek gaat loco

Lens is niet te stoppen. En die toon zet ze ook vanaf de 1e plaat op de Spirit stage! Man man man, amai Amelie wat doe u nu. Full power.

Volgend jaar weer in mijn achtertuin

Het was weer genieten! Want hoewel ik als jaarlijkse bezoeker en technofan wel wat feesten gewend ben, zie ik een groei in het concept dat Free Your Mind heet. De community groeit en ‘de vrije gedachte’ in Arnhem zijn nog lang niet verzadigd. Volgend jaar mogen we gelukkig weer en gelukkig hebben we de video stories ook nog op Instagram.

Free Your Mind
Tot volgend jaar! Free Your Mind 2020