Op zaterdag 1 en zondag 2 juni stond het Free Your Mind festival in Arnhem op het programma. Dit evenement werd voor het eerst gehouden in 2004, en ik was er toen ook bij. Hoe was deze editie, wat viel op, en waarom is het van oorsprong Arnhemse festival zo populair? Wist je dat Free Your Mind inmiddels samen met Awakenings de meeste technofestivals organiseert in Nederland? Lees snel verder.

Zaterdag 1 juni: Ontmoeten en vriendschappen op Free Your Mind Festival

Het weer is een beetje grijs en de voorspelling is redelijk. Rond de middag loop ik naar vrienden in Arnhem, waar ook weer vrienden en vrienden van vrienden samenkomen. We doen een drankje en de voorpret is begonnen. Veel mensen uit deze groep, tussen de 30 en 50, gaan al sinds 2004 naar het festival aan de Rijn. Nog steeds is er dat enthousiasme en de drang om er weer een topdag van te maken.

Met een groep van zo’n 10 mensen pakken we de bus naar het centrum en lopen in een vrolijke ‘walking dead’-sliert 😉 naar het Stadsblokken terrein in Meinerswijk, Arnhem. De stad bruist; Free Your Mind is Arnhems cultureel erfgoed (zo omschreef ik dat al eens eerder). Zelfs de zon die het grotendeels laat afweten die dag, kan deze positieve vibe niet veranderen.

Wat valt op tijdens Free Your Mind Festival 2024?

Aan de doorstroom bij de entree lijkt gewerkt te zijn. Vorig jaar leidde het soms tot opstoppingen, maar rond 15.00 uur ervaren mijn vrienden en ik geen problemen. Een mooi pluspunt aan het begin van de dag.

Aangekomen valt me op dat er genoeg muntverkoopplekken en kluisjes zijn. Met ruim twintigduizend bezoekers is het belangrijk dat dit soort zaken goed geregeld zijn. Er zijn ook voldoende drink- en eetgelegenheden, van lekkere hete kip en bao buns tot hamburgers en Aziatische vegan lekkernijen.

Muzikale hoogtepunten en entertainment op Free Your Mind Festival

Omdat ik graag een breed beeld geef van de muziek op verschillende stages, bezoek ik deze stuk voor stuk en pak ik zoveel mogelijk mee. Op de mainstage vallen Artbat en Joris Voorn positief op met melodieuze deephouse die overlapt met techno. Het publiek gaat echter helemaal los tijdens de afsluitende set van Boris Brejcha.

De meest gewaagde set is ongetwijfeld die van Maceo Plex. Hij bouwt zijn set vakkundig op en trekt zich weinig aan van de opbouw van zijn voorganger. Stap voor stap mixt hij diepe technoplaten aan elkaar om het publiek mee te nemen op zijn reis. Interessant is dat veel mensen het kunnen waarderen terwijl anderen hun weg kiezen naar een ander podium. Dat maakt Maceo Plex een interessante artiest.

Op de funky beach valt Mees Salome aan het begin van de middag heel positief op. Toegankelijke platen die het publiek aanzetten tot dansen leiden tot een uitzinnig publiek. In het Colosseum maakt Jamie Jones acte de presence en hij doet dat met verve. Ondanks dat het wat frisser wordt, houdt hij het publiek volop in beweging.

Hardtechno Stage: Het genre dat mainstream is geworden

Daarnaast is er een hardtechno stage, een genre binnen techno dat inmiddels zo groot is geworden dat het aan populariteit in de top van Nederland zit. De Unreal tent staat de gehele dag afgeladen vol met dansende en uitzinnige mensen. Charlie Sparks en Paula Temple B2B SNTS verdienen een speciale vermelding. Stilstaan is geen optie; entertainment van begin tot eind op Free Your Mind festival.

Foto’s: Free Your Mind