Negentien jaar geleden alweer werd festivalkind Free Your Mind geboren. Op de unieke locatie Stadsblokken in Arnhem begon het allemaal. In het groene hart van de Veluwe heeft FYM de festivalharten weten te veroveren. Het verhaal ging dit jaar weer verder. Want in eerste het weekend van juni 2022 werden festivalbezoekers getrakteerd op de top van de technoscene. Free Your Mind is onmisbaar in festivalland, en wat waren de hoogtepunten?

free your mind festival 2022

Onmisbaar festival: Free Your Mind

Met veel festivals op de agenda was het watertanden voor festivallovers. Waar gaan we heen? Wat is een mooie locatie, en waar staan de hardste dj’s in het weekend van 3, 4 en 5 juni? Je kunt niet heen om Free Your Mind festival! Als kind van de 80-s bezocht ik al sinds eind jaren negentig festivals. Ik zag  festivals professioneler worden, en sommigen (helaas) omvallen. Je moet een community en een eigen ‘festivalkarakter’ opbouwen, om interessant te blijven. Dat lukt FYM aardig. Bezoekers uit Europa komen naar het Arnhemse festival. Zo sprak ik mensen uit Barcelona, Münster, Leuven, Den Haag en Maastricht. Ze kiezen bewust voor de uniciteit van Free Your Mind Festival.

flow stage franky rizardoArtiesten komen graag terug naar Free Your Mind

FYM in Arnhem groeit en wordt jaarlijks beter. Het festival wordt meer dan serieus genomen door techno- en deephouseliefhebbers als artiesten. Zo stonden techno-iconen Sven Väth, Len Faki en Michel de Hey al vaker op dit festival. En komen ze maar wat graag terug. In vooraankonding zag je Boris Brejcha en Reinier Zonneveld coole stories delen over het festival. Free Your Mind is onmisbaar geworden in festivalland, en dat merk je.

Muzikale hoogtepunten Free Your Mind 2022

Muziek en smaak zijn subjectief. Als liefhebber van techno- en deephouse zijn dit mijn hoogtepunten. Ik genoot tijdens de Free Your Mind editie van 2022 enorm van de sfeer rond de Flow stage. Veel mensen aan het dansen, met als absolute hoogtepunt de set van Franky Rizardo. Wat een funk en energie legde deze man in zijn set.

Daarnaast genoot ik van Boris Brejcha, Lola Palmer, Len Faki en Sven Väth op zaterdag. En op zondag werden de optredens van ‘Hollands Glorie’ Michel de Hey, Joris Voorn en Reinier Zonneveld enorm gewaardeerd. Die laatste liet Arnhem ontploffen met zijn ‘typische’ Acid-techno sound.

[yotuwp type=”videos” id=”nYU2ROGUZos” ]

Unieke open stages en silotenten

Wat tijdens de editie van juni 2022 ook opvalt zijn de strakke silotenten die het terrein nog meer cachet geven. Hieraan zie je dat FYM haar ambities hoog stelt. In de fraaie silotenten ervaren bezoekers en artiesten een hoogwaardige show. Tijdens optredens van artiesten als Reinier Zonneveld, Sven Väth en Boris Brejcha spat de lichtshow op de uitzinnige menigte uiteen. Je voelt dat de festivalliefhebbers ultiem genieten van de Summer of Love. Daarnaast merk je dat FYM er alles aan doet om die extase te bevorderen.

Buiten geniet je van de zon (op zaterdag) of een fris technowindje (zondag) op de housestage aan de Rijn. Daarnaast kun je ook onder de brug dansen bij de Hyte/Free Your Mind stage . Er is voor ieder wat wils. En ook rondom deze twee buitenpodia kun je niet om de uitgelaten sfeer heen. Free Your Mind…and the rest will follow.

[yotuwp type=”videos” id=”VpBfU4Pnq4c” ]

Eenvoudig en snel je drankje halen. Geen afval

Sinds dit jaar kiest Free Your Mind festival ervoor om nog bewuster om te gaan met afval. Dit vertaalt zich erin dat de beker waaruit je drinkt geldt als statiegeld/waarborg bij het volgende drankje. Handig. Hierdoor blijft het terrein schoon en wordt de natuur rond Stadsblokken zo min mogelijk aangetast. Ook betaal je – als bezoeker – niet met muntjes, maar snel en eenvoudig met je telefoon of pinpas. Dit betekent dat er geen plastic muntjes hoeven te worden gemaakt. Hierdoor kan de bezoeker pijlsnel zijn drankje of hapje bestellen. Goed geregeld, en het is milieuvriendelijk(er).

Eten, drinken en toiletten FYM 2022: uitstekend

Als bezoeker van het eerste uur, let ik extra op wat er nieuw is en hoe de festivalbezoeker wordt begeleid naar en op het festival. Voor degene die nooit op Free Your Mind zijn geweest of Arnhem niet kent: je kunt vanaf centraal station eigenlijk prima via de Nelson Mandelabrug naar het festivalterrein lopen. Dat is een klein stukje. De menigte wijst je veilig naar de ingang van het prachtige groene terrein van de Stadsblokken. Wat opvalt is dat er aandacht is besteedt aan het aantal toiletten. Die zijn in ruime mate aanwezig, op verschillende aantal plekken op het terrein. Er blijkt ook niet bezuinigd te zijn op het aantal plekken waar je wat drinken of eten kunt halen, en dat is een prettige bezoekerservaring.

Volgend jaar is er weer een Free Your Mind festival. Je kunt pre-registreren voor de tickets van 2023.

free your mind 2023