Groots uitpakken met 10 jaar Freshtival

Dit jaar was het de tiende verjaardag van een van de grootste meerdaagse festivals van het oosten namelijk Freshtival. Grote namen zoals Tony Junior, Jay Hardway, Maan, Boef, Lil Kleine, Bizzey, Steve Aoki en als grootste headliner de Jamaicaanse Sean Paul trokken in het pinksterweekend naar Enschede om de tiende editie van Freshtival groots te vieren. Voor Festivallovers ben ik de 2e dag van het festival aanwezig geweest op zondag om te kijken hoe Absolutely fresh de verjaardag van hun grootste feestje viert.

Grote veranderingen in 10 jaar

In tien jaar tijd is er veel veranderd voor Freshtival dat wordt georganiseerd door organisator Absolutely Fresh. Waar het vroeger een eendaags festival was zonder camping, is het na het stoppen van hun concept Fantasy Island omgezet naar een tweedaags festival waar mensen kunnen kamperen op het prachtige terrein het Rutbeek. Sinds het uitbreiden naar een tweedaags festival is het aantal bezoekers en het aantal stages ook flink uitgebreid. Op het festivalterrein vind je twee concepten van Absolutely Fresh terug namelijk de rebellenclub (house) en de Superbash (hardstyle).

Naast deze twee stages zijn er naast de mainstage nog acht stages terug te vinden waaronder Bashment Bangers (R&B), Basic Grooves (techno) en zelfs een secret silent disco. Voor de  campinggangers was er zelfs nog een camping stage aanwezig en een afterparty om nog lang in de nacht door te gaan. Kortom genoeg keuze voor een echte festival lover!

En het zonnetje scheen

Laat ik allereerst zeggen dat Absolutely Fresh het perfect heeft getroffen met het weer. Zeker in Nederland is het voor organisatoren altijd hopen dat je de weergoden aan je zijde hebt. Al voor we naar Freshtival vertrokken waren de eerste signalen dat we niet hoefde te vrezen voor slecht weer al bevestigd. Amper een wolkje aan de lucht en een lekker stralend zonnetje waardoor de lange broek in de tas kon voor de avond en we in de middag lekker konden rondstruinen in een korte broek. Een likje zonnebrand moest ook zeker niet vergeten worden op deze dag!

Spullen droppen, in the bubble gaan

Eenmaal aangekomen op het festival hebben we snel onze spullen in de kluisjes gedropt en munten gehaald om te genieten van een welverdiend biertje. Voordat we echt bij een stage gaan kijken nemen we eerst altijd even een wandeling over het terrein om te bekijken waar we nou echt zijn belandt. Het eerste wat je opvalt als je rondloopt op Freshtival is de gezelligheid en de aankleding op het sowieso al prachtige terrein het Rutbeek. Bij Freshtival draait het niet alleen om de afzonderlijke stages en hun muzieksoorten.

Door de sprookjesachtige aankleding van het terrein met overal lampjes of bankjes en stoeltjes en verschillende plekken waar festivalgangers spelletjes kunnen doen is Freshtival één groot gezellig feest. Overal waar je liep was wel iets te doen of te zien. Alles wees erop dat dit een geweldig feest ging worden.

Een heerlijke sfeer bij de Superbash

Zelf ben ik een liefhebber van de hardere stijlen dus het grootste gedeelte van de dag was ik terug te vinden bij de Superbash stage. Met namen als Wildstylez, Sub zero project, B-front en Rebelion die hun nieuwe album ten gehore brachten moest dit wel een knallende dag worden. Wat je merkt op een festival met meerdere muziekstijlen is dat er vooral liefhebbers van het genre aanwezig zijn bij de bestreffende stage. Over de hele dag hing er een heerlijke sfeer in de tent waar iedereen de bekende melodieën mee zong of de kickrolls mee sloeg.

Bij een kort uitstapje naar de Basic Grooves stage was ook te merken dat hier veel liefhebbers van techno aanwezig waren door de sfeer die hier te proeven was. Een redelijk milde sfeer was te proeven op de mainstage tijdens de headliner van dit jaar, Sean Paul. Ook bij de Superbash was te merken dat de Jamaicaanse zanger/rapper begon aan zijn optreden op de mainstage. Stages liepen wat meer leeg omdat veel festivalgangers een kijkje wouden nemen bij deze wereldberoemde artiest.

Sean(e) Paul, Sean(e) Paul

De milde sfeer was aanwezig, omdat het publiek niet echt wist hoe ze om moesten gaan met deze artiest. Echter weerhield dit Sean Paul er niet van er een gezellig feest van te maken met zijn bekende hits. Na Sean Paul was het de beurt aan een andere wereldberoemde artiest die overal zijn setjes ten gehore brengt, Steve Aoki. Met zijn DJ-set liet hij het publiek weer massaal losgaan waarna het na de closing tijd was om weer richting huis te keren.

Mijn oordeel

Dit was de tweede keer dat ik aanwezig ben geweest op Freshtival en ook dit jaar moet ik zeggen dat ik me geweldig heb vermaakt. Freshtival is voor mij nooit het hoogtepunt van het festivalseizoen maar ook dit jaar keek ik uit naar de enorme gezelligheid die dit festival te bieden heeft. Over het geheel van de dag was de sfeer top en overal was wel iets te doen. Iets dat Absolutely Fresh op al haar feesten ook goed voor elkaar heeft is het aanbod aan eten en de kwaliteit van het eten. Goed eten is belangrijk om een volle dag festival vol te houden! Alhoewel Freshtival niet compleet uitverkocht was leek het hier soms wel op.

Bij tripjes richting de kluisjes of om muntjes te halen moest je vaak door een enorme mensenmassa heen. Echter zal Freshtival alleen nog maar groeien de komende jaren dus deze mensen zullen makkelijk hun plekje kunnen vinden. Ik ben benieuwd wat Absolutely Fresh de volgende tien jaar voor ons in petto zal hebben!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial