Grotesque Indoor Festival – 10th Anniversary!

Het is buiten 5°, het regent en de wind waait hard. Niet echt het meest ideale weer om aan een festival te denken maar gelukkig is daar Grotesque! Het 10e editie van dit grote indoor trance event.

Locatie

Het is voor mij zelf ook ongeveer 10 jaar geleden dat ik de zaterdagavond in een kroeg ben gaan inruilen voor het uitgaan tijdens verschillende dance events. In het begin ging ik vooral naar trance feesten en ben inmiddels mij meer op de technoscene gaan richten. Zo nu en dan verkies ik toch weer graag een trance evenement in verband met de altijd goede sfeer. Op deze avond blijkt dat weer niet zonder reden. De bezoekers van de trancefeesten noemen zich niet voor niets “Feestvriendjes”  
Zoals vaak wordt door Grotesque gekozen voor de prachtige Maassilo in Rotterdam. Een perfecte locatie voor een mooi groot feest. De oude fabriek staat aan de haven in Rotterdam Zuid. Van binnen zijn veel mooie oude industriële overblijfselen nog zichtbaar en geven het gebouw een stoere uitstraling. Aangezien het al lang een bekende eventlocatie is zie je dat bijna alles goed is geregeld. 

Is Grotesque Indoor Festival een echt Festival? 

Wat maakt een binnen feest nu een festival?
Tsja… Sommige mensen vinden een festival echt alleen iets voor het zomerseizoen en buiten. Zoals het outdoor broertje Electronic Family. Ik vind dat Grotesque meer dan hun best heeft gedaan om dit binnen feest ook echt tot een festival te maken.
Bij binnenkomst krijg je een festivalplattegrond mee, wat best handig is bij de Maassilo want het is groot met veel verschillende ruimtes. Er staan kleurige bordjes klaar om je de weg te wijzen op het “festival terrein”.

Er waren 3 verschillende zalen met veel aandacht voor de aankleding van de zaal. Daarnaast waren er diverse extra optredens van steltlopers, dansers en werd er regelmatig wat lekkers uitgedeeld zoals snoep en popcorn. Ook was er een plek om te schminken en gemasseerd te worden. Veelal alles in de Flower Power stijl. Dat was dan ook het thema van deze editie. Opvallend was dat veel bezoekers ook hun outfit daarop hadden aangepast. Dat gaf een extra fijne sfeer en alles bij elkaar was het een lust voor het oog.
En een begintijd van 21u en een eindtijd van 6u voor mij dus echt wel een festival. 

Zoals gezegd waren er 3 zalen; de hoofdzaal met trance de “Grotesque” zaal, de housezaal “ Kings of Clubbing“ en de laatste zaal werd gevuld met stevige beats in de BeatFabrique. 
Bij binnenkomst zijn we eerst een verkenningsronde gaan maken en hebben daarna bij Artento Divini en Guiseppe Ottaviani 2.0 onze eerste dansjes gedaan.
Voor mij was de set van Guiseppe gelijk een geweldig begin waarbij de energie in de zaal al gelijk bijna ontplofte. 

Guiseppe Ottaviani

Het was daarna tijd om even lekker te housen bij de good old Housequake en DJ Jean. In deze zaal kon je ook merken dat gedurende het gehele festival de leeftijd toch net iets lager lag dan bij de rest van de podia want trance staat bekend als muziek voor alle leeftijden en dus vaak gemiddeld wat hoger dan veel andere festivals.
De house- en clubstijl blijft toch een lekkere glimlach op je gezicht toveren tijdens het dansen. Van mij hoeven de MC’s niet echt meer… De muziek is wat mij betreft opzwepend genoeg. 

Housequake

Zelf vonden wij de decoratie bij de BeatFabrique wel het meest bijzondere. Deze was aangebracht door een team dat normaal ook de Psycedalic Rave in de Maassilo organiseert. Deze op de psy trance gebaseerde decoratie was extreem kleurrijk en paste ook prima op dit feest.
Tijdens de set van Johan Gielen hebben we intens genoten van zijn “Past&Present” set. 

Johan Gielen

Daarna hebben we ervoor gekozen om bij de Nederlandse Marco V die altijd lekker draait, in de Groteque zaal te blijven staan bij vrienden die ik zo’n beetje 10 jaar geleden al bij het stappen tegen kwam.
Mark Sherry was voor mij daarna wel de topper van deze editie. Beats die je kippenvel bezorgen zijn altijd een feestje! 

Marco V

Alles perfect? 

Nou eigenlijk wel ja… Het enige dat mij eigenlijk altijd stoort bij een bezoek aan de Maassilo is dat je €2,50 contant bij de wc’s moet betalen. Als je dat niet contant hebt moet je weer terug naar de muntenbalie waar je dan bij kunt pinnen. Bijna bij elk feest dat ik hier bezoek levert dat onnodige wachtrijen en irritaties op.
Ook het toilet personeel is helaas het minst vriendelijk tegen de bezoekers.

Wat Grotesque zelf nog zou kunnen verbeteren? Wat mij betreft niet zoveel. Persoonlijk zou er in de grote zaal van mij iets meer met lasers gewerkt mogen worden en in de BeatFabrique voor een iets andere stijl gekozen mogen worden zoals psy trance of stevige techno. Maar dat is puur een persoonlijke voorkeur. 

Al met al weer een heerlijk nachtje gedanst en heel veel feestende feestvriendjes ontmoet! Grotesque Indoor Festival, Maassilo en bezoekers… Dank aan jullie allen!