Net na mijn vakantie, stond het 29e Huntenpop festival op DRU Industriepark in Ulft op het programma. Dit is een festival waar ik al vele jaren bij ben en dat komt mede doordat mijn roots hier liggen. Tegelijkertijd is het er ontzettend gezellig voor iedere liefhebber van festivals en staan er altijd goeie muzikale acts geprogrammeerd. Denk aan (inter)nationale bands en (elektronische) acts die je niet meteen verwacht, maar die de saamhorige organisatie (met alle belangrijke vrijwilligers) wel mooi ieder jaar weer weet neer te zetten. Dit jaar was de editie gevuld met onder meer Lil’Kleine, Racoon, Di-rect, Wende en heel veel enthousiaste bezoekers uit inmiddels heel Nederland (en zelfs daarbuiten). Kortom alle ingrediënten waren aanwezig voor een heerlijk festival(!). Hierbij mijn bevinding over Huntenpop 2018.

Historie; rock en pop kind off thing

Huntenpop, ooit begonnen in een weiland tussen Varsselder en Veldhunten, waaruit de naam ‘Huntenpop’ ontstond. Oergezellig ‘feestje’ met topbands en acts uit de hele wereld. Huntenpop rocked al 29 jaar! Zo stonden bijvoorbeeld op de allereerste Huntenpop in 1989; Herman Brood en Achterhoeks trots Normaal op het podium. Ik zelf zag onder meer als tiener en twintiger Dog Eat Dog, Stereo MC’s, Osdorp Posse en de Simple Minds in Varsselder voorbijkomen.

Nu op DRU Industriepark

Anno 2018 staat er een keur aan bekende en talentvolle acts op Huntenpop, inmiddels in het prachtige Ulft op het culturele DRU Industriepark. Er wordt met lef geprogrammeerd, het festival heeft zich zichtbaar ontwikkeld en is volwassen geworden. Deze volwassenheid, zie je bijvoorbeeld terug in een prachtige video over wat alle vrijwilligers betekenen en wat het ‘Huntenpop gevoel’ betekent. Tevens is er een professionele en prikkelende promotiecampagne en zijn er de afgelopen jaren pakkende aftermovies gemaakt om de sfeer goed vast te leggen. Huntenpop is een prachtig volwassen kind waar je steeds meer van gaat houden als festivalliefhebber. En het festival blijft zich jaarlijks nog verder (door)ontwikkelen.

Een kind dat groeit en betrokken is

Bij het betreden van het terrein valt me direct op dat het (opnieuw) strakker is ingericht t.o.v. de vorige jaargang. Alle area’s (inclusief main stage) staan op slimme loop- en geluidsafstand, zonder dat men last heeft van elkaar. Er is ook goed nagedacht over de verschillende behoeftes van de bezoekers. Ik zeg het bewust bezoekers, omdat Huntenpop al jaren oog heeft voor iedere bezoeker van het festival uit het gezin. Zo zijn kinderen van harte welkom, is het festival voor minder valide mensen goed bereikbaar en is het voor de vegetarische mens ook genieten van een diversiteit aan versnaperingen. Sympathiek en maatschappelijk betrokken is zeker van toepassing als je aan Huntenpop denkt.

Start donderdag én vrijdag losgaan

Huntenpop is vanaf de donderdag toegankelijk voor campinggangers en vrijdagavond staat altijd het muzikale programma. De gezellige camping is een uitje voor menig festivalbezoeker. Inmiddels zijn er mensen die bijvoorbeeld naast Lowlands en Pinkpop ook jaarlijks Huntenpop aan doen. Huntenpop heeft gewoon die festivalvibe die je wilt voelen als muziekliefhebber op zoek naar wat nieuws, de emotie van livemuziek en topoptredens.

Op vrijdag start het muzikale programma, bestaat de hoofdmoot uit cover- en tributebands en steelt de YummYumm, als host van de Festivaart tent, de harten van de jeugd en jongvolwassenen. Een combinatie die al jaren aanslaat en die muziekliefhebbers van jong tot oud op vrijdag met elkaar verbind. Op vrijdag stroomt het publiek massaal toe en voelt de eerste avond Huntenpop als een warme, vertrouwde deken.

Een tandje bij op zaterdag

Zaterdag is de traditionele hoofddag van het festival, waar alle registers nog even extra worden opengetrokken. Dit jaar betekent genieten en rocken met topbands en artiesten zoals Wulf, Laurence Jones, Racoon, MY BABY, Wende, Rilan & the Bombardiers en Di-rect. Ook kun je keihard dansen op de beats van bijvoorbeeld Mental Theo, Lil’Kleine, Donnie en Partysquad. Je kunt alle kanten op tijdens de Huntenpop op zaterdag. Met de hele familie opgaan in de melancholische sound van Wende, rocken op de psychedelische gospel van MY BABY, springen op de tophits van Lil’Kleine tot hakkuh op de happy hardcore hits van Mental Theo.

Daystarter

Het pad dat ik zelf kies op zaterdag start met zanger Wulf. De Noord-Hollandse zanger is sinds zijn doorbraak in 2016 niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek en dankzij zijn ‘Watch me go’ werd hij bekend bij het echt grote publiek. Zijn optreden op Huntenpop is een mooi en fijn begin van mijn dag. Je hoort het talent en de liefde voor muziek eraf spatten. Na Wulf besluit ik het festivalterrein te verkennen. Wat ik ontdek zijn onder meer leuke eet- en marktkraampjes en andere plekken. Er is echt voor ieder wat wils als het gaat even wat eten, chillen, drinken en het is voor iedere bezoeker goed bereikbaar.

Let’s Boogy all day long

Dan ga ik lekker met wat bekende genieten van Boogie Nights. Boogie Nights is voor de niet kenner, een concept waarin lekkere funky disco hits worden gemengd met wat happy hardcore en andere dansmuziek. Een terugkerend fenomeen op Huntenpop dat zeer succesvol is en gewaardeerd wordt. De dansvloer en dj’s vind je in een gezellig skihut op het terrein en is een ware trekpleister. Iedereen wil hier wel even samen wat dansen of danspasjes oefenen. Yes….Boogie wonderland !

Na Boogie Nights zoek ik wat vrienden op bij het laatste deel van Laurence Jones. De artiest uit de stad van de Beatles, nog maar 26 jaar oud, speelt met een lekker portie bluesrock het publiek Ulft in extase. Wat is dit lekker zeg. Blues hoor je over het algemeen veel te weinig op festivals, maar Huntenpop heeft ieder jaar wel wat interessante bands en/of artiest(en) staan. Wel lef hoor en leuk dat ze het durven en het publiek waardeert het enorm de combinatie van populaire en talentvolle (onbekende) artiesten.

Ravekoning en fenomeen van de jaren negentig

Het is 18.05 uur en Mental Theo is begonnen met draaien. Ik besluit met een paar vrienden en familieleden (gezellig) het Brabantse happy hardcore fenomeen op te zoeken. Ik noem bewust fenomeen, want wat veel mensen misschien niet (meer) weten is dat Theo samen met Charly Lownoise, de David Guetta of Martin Garrix van de jaren negentig was qua bekendheid en populariteit. Het waren de wereldsterren van de Rave en Happy Hardcore. Toch even kijken(!) naar de inmiddels in Mallorca woonachtige godfather van de happy hardcore. We dansen onze beentjes eraf, samen  met de afgeladen volle Festivaart tent (gehost door YummYumm). Dit is wel even lekker, deze opkikker.

Avondprogramma; rondstruinen en genieten

In de avond besluit ik me te laten leiden door mijn gevoel en struin ik van tent naar tent en main stage. Hiervoor kies ik bewust. Zo kan ik van allerlei artiesten meekrijgen wat ze in huis hebben. Zo zie ik Lil’Kleine de menigte gek maken in de Festivaarttent, maakt Wende mensen aan het huilen met haar waanzinnige performance én spelen MY BABY en K’S Choice respectievelijk de tent en main stage plat met knallers van hits. En daarna om 23.00 uur Di-rect door naar het huzarenstukje, hoop ik.

Hoogtepunt; Haagse vier kwartiertjes

Voor mij persoonlijk keek ik vooraf het meest uit naar het optreden van Di-rect. Nadien kan ik ook concluderen dat dit ook het hoogtepunt van de dag werd. De Haagse band kwam in de afgelopen 29 jaar al een aantal keer op Huntenpop en heeft zich net als het festival ontwikkeld. Met frontman Marcel Veenendaal voorop gebeurt er wat als je naar een optreden van Di-rect gaat kijken. Je wordt meegenomen in nieuw en oud materiaal waarop je ten koste van alles moet bewegen, springen en wilt meezingen. De band valt mij persoonlijk de laatste jaren nog meer op, omdat ze echt durven te veranderen, en dat komt de albums en de speelsheid op het podium zeker ten goede. Di-rect is een Nederlandse band met een internationale sound. De Hagenaars zijn overtuigend en hun sound klinkt lekker (zie ook de video impressies).

Ik heb ween genoten van Huntenpop 2018! Tot volgend jaar!

Foto’s: Sanne Steenbreker (Festival Lovers fotograaf)