Yesss, na jaren eindelijk weer naar de Zwarte Cross! Wat waren wij daar aan toe. En dan nog wel in onze achtertuin: dit festival voelt altijd letterlijk en figuurlijk als thuiskomen. Ik neem je in dit blog mee in de sfeer van de cross en de muzikale hoogtepunten van het weekend.

Voor wie de Zwarte Cross nog niet kent, even een introductie: de Zwarte Cross is alles wat je wilt als festivalliefhebber. Het heeft de leukste artiesten, de beste bands, cabaret, sport, gezelligheid. Dat betekent dat je op een dag heel wat kilometers aflegt, je wilt immers niets missen.

Iedereen lacht en geniet op de Zwarte Cross

Ook is het genieten van de diversiteit aan mensen. Het ene moment sta je te dansen met een gezin en het andere moment met een opa en oma naar de cross te kijken of met je maten te chillen op de reggae-weide. Op de Zwarte Cross kan het allemaal, iedereen komt er om plezier te maken. En dan zijn er nog die grappige borden verspreid over het festival, waar je je dood om kunt lachen. Direct na binnenkomst was het al lachen met een man verkleed als politieagent. Bezoekers moesten helpen met spoorbomen vasthouden; hilarisch en super effectief.

[ux_gallery ids=”75796″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Muzikale hoogtepunten Zwarte Cross

Één van de eerste optredens die we zagen was van ‘U2’ in de Undercovertent. Kippenvel en tranen toen ze mijn favoriete nummer ‘Bad’ speelden. Daarna door naar de Achterhoekse trots, het duo Suzan en Freek. Zij speelden natuurlijk hun grote hit: ‘Blauwe dag’. Het publiek ging echt helemaal uit haar dak, zo mooi om te beleven.

Op de Zwarte Cross is zoveel te zien en te luisteren, met een handig zelfgemaakt schema of de ZC app houd je nog enig overzicht. Zo belandde ik – zoals gepland – bij de Bökkers. De populaire band uit Salland speelde vol energie en passie rockmuziek in het dialect. Na wat rock was het tijd voor hiphop van eigen bodem. De Jeugd van Tegenwoordig staat altijd garant voor een te gek feest, in hun eigen gecreëerd dialecttaal.

We sloten de zaterdag af met Krezip. De kracht van frontzangeres Jacqueline Govaert is hoe ze echt contact maakt met het publiek. Met die interactie tilde zij de sfeer op de Zwart Cross naar een hoger level. Extra mooi was het om te zien dat er doventolken aanwezig waren om live de teksten te vertalen, wow!

Op de tweede dag startten we in The Bayou om Malford Milligan & The Southern Aces uit USA te zien spelen. Soul en blues die je rechtstreek in je hart raakte. Een prachtige band op een sfeervolle veranda.

[ux_gallery ids=”75804″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Pitstop bij de motorcross

Het weer was zo allemachtig prachtig, dat het heerlijk was om naar de cross te gaan kijken onder de bomen. We roken de lekkere geur van tweetaktmotoren en voelden hier en daar een dikke klodder zand op onze kop. Bij de crossbaan was er genoeg te zien en te beleven. Een fijne pitstop in de schaduw.

‘Donnie: Ik ken alleen maar Frans Duits Frans’

Terug naar het hoofdpodium voor een feestje met rapper Donnie. Donnie had toffe gasten uitgenodigd om samen te zingen; niemand minder dan René Froger en Frans Duijts. Het is dat er geen dak op de weide zat, anders was die eraf gegaan. Het plezier van Donnie spatte van het podium af en werkte aanstekelijk! Wat een toffe gast. Hij heeft er fans bijgekregen op de Zwarte Cross.

[ux_gallery ids=”75813″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Zwarte Cross festival is meer dan alleen muziek

’s Middags was het tijd om het Blagenparadijs te bezoeken en de Theaterweide. De ‘blagen’ (kinderen) kwamen niets tekort op een knusse en overzichtelijke plek onder de bomen. Educatief en vermaak geeft een mooie balans. De Theaterweide is een parel van een plek. Het begint al met de fraaie Boeddha die van grotę afstand te zien is, een ware eyecatcher. Je kon hier vanalles zien, van kleine optredens tot grote shows met bekende namen. Een spektakel, veel lachen en een traan!

[ux_gallery ids=”75819″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Rocken en afscheid nemen van Tante Rikie

Tijd om te rocken! Na binnenkomst in The Roadhouse werd ik bij de band Temple Fangwerd meteen gepakt door rockende gitaren, die in je ziel snijden. Genoten van dit optreden. Daarna terug naar wat Nederpophelden, door naar De Dijk. De Nederlandse band is pure cult en was gaaf om live te zien.

We bleven in de Nederlandse sferen. De band Chef’Special is als een komeet omhoog geschoten in de pop-scene. De Utrechtse band is een graag geziene gast op festivals en pakte bezoekers van jong tot oud met hun energieke optreden. Zelfs in de brandende zon bleef geen bezoeker stil staan. Amigo!!

Één van de absolute hoogtepunten dit jaar was het afscheid van Tante Rikie. Na 25 jaar het boegbeeld te zijn van de Zwarte Cross was het voor de festivaldirectrice tijd om te stoppen. En dat liet de organisatie natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Het hele weekend was ze te bewonderen op haar troon/draagstoel en werd ze rondgedragen over het terrein. Op de zondag was er het ‘defilé’, een prachtig eerbetoon aan hét gezicht van de Zwarte Cross.

Tijdens de Zwarte Cross is er al enkele jaren een prachtig danspodium, de Dansvloer, dat populair is bij de bezoekers. Enkele hoogtepunten waren de Duitse techno-act Drumcomplex, Marco V en Mental Theo. Maar de afsluitende act op zondag Radical Redemtion was de absolute kers op de dance-taart. Tijdens het optreden van Radical Redemtion, die Joey van Ingen heet, gingen 8.000 bezoekers totaal uit hun plaat op oude en nieuwe hardstyle tracks. Kippenvel.

[ux_gallery ids=”75825″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Waarom moet je een kaartje kopen voor de Zwarte Cross 2023?

Er is zoveel op de Zwarte Cross, dat het zelfs in een uitgebreid blog niet allemaal te noemen of te laten zien is. Het festival heeft een prachtige Discotent met klassiekers, een Megatent met de ene na de andere sfeervolle en/of gekke act. Je kunt zelfs lekker zwemmen in een vijver, chillen in hangmatten en nog zoveel meer. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een te gek weekend of dag te beleven. Achterhoekse gemoedelijkheid, en op mondiaal festivalniveau.

[ux_gallery ids=”75802″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

[ux_gallery ids=”75800″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

[ux_gallery ids=”75806″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

[ux_gallery ids=”75808″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Fotografie: Sanne Steenbreker