In Retraite 2018 – wat een familie, feest en echtheid

Gaan jullie nu weer een weekend naar een festival? Nee hoor,… we (reporter Ewart en vriendin) gaan een weekendje in Retraite! Oh dat zal jullie goed doen; even tot rust komen! Zo begon de aankondiging van een weekendje In Retraite Festival bij vrienden. Ja, wij gaan graag een weekendje naar festivals en zijn al op veel plekken geweest. In Retraite bleek niet 1 van de zovelen op de lijst, maar echt speciaal en we gaan zeker terugkomen.

Vrijdag: Thuis bij de familie in een sprookje

Vrijdagmiddag reizen we af naar Klooster Roepaan in Ottersum iets ten zuiden van Nijmegen aan de Duitse grens. Al vroeg in de middag is het al behoorlijk druk, omdat iedereen een goede plek op de camping wil bemachtigen. Dat is bij dit festival nog belangrijker dan bij andere festivals, want bij het In Retraite Festival sta je met je tentje midden op het festivalterrein in de kloostertuin. De tuin bestaat voornamelijk uit gras en bomen waardoor een mooie afwisseling van schaduw en zon te vinden is.  Er zijn 3 buiten podia  waar overdag van 12.00 uur tot 0.00 uur een leuke afwisselende programmering te vinden is. Beide podia ’s zijn sfeervol aangekleed en is ruimte genoeg om te dansen en chillen.

Delen

Wanneer je even genoeg hebt van het dansen loop je gemakkelijk terug naar je tentje waar je altijd wel een nieuwe vriend vind om mee te kletsen. Iedereen lijkt hier elkaar al jaren te kennen en beste maatjes te zijn. Of het nu om wat eten delen gaat, een handdoek of even gebruik maken van een Lamzac van een ander alles lijkt hier te draaien om “sharing is caring” en dat voelt als één grote familie. Zodra het  donkerder wordt waan je je echt in een licht-kunst-paradijs! De bomen en de rest van het decor worden verlicht door vele met zorg uitgekozen lichtbundels en patronen in diverse kleuren. De telefoons van de bezoekers komen uit de broekzakken om het bijzondere spektakel vast te leggen voor de vrienden die helaas thuis zijn.

Het stralend Klooster kleurt AAN

Om 0.00 uur gaat de muziek buiten langzaam uit en komen er door de mooie ramen van het klooster vel gekleurde lichtstralen naar buiten die de bezoeker naar binnen lokken. Tot diep in de nacht gaat het feest nu door op 6 locaties in Klooster Roepaan. Ik ben zelf deze keer niet voor speciale dj’s gekomen en laat mij dus ook verwonderen door de verschillende muziekstijlen van stevige techno in de kelders tot en met groovy disco in 1 van de bovenzalen.

Berlijnse Kathedraal

De Kathedraal boven in het klooster blijft één van de meest bijzondere locaties van Nederland. Een magnifieke plek om lekker uit je plaat te gaan waarbij de dj op het altaar fijne platen oplegt. De organisatie beschrijft de sfeer in het klooster als “Berlijns”. Nu reis ik al jaren meerdere malen per jaar af naar Berlijn voor een weekendje stappen. In Retraite in het klooster is niet Berlijn, maar ik kan mij de vergelijking heel goed voorstellen!

Ronddwalen en ontmoeten

Vele gangen en feestlocaties maken het een bijzondere reis waarbij ik mij laat leiden door de muziek. De sfeer is uiterst relaxt; op de gangen ontmoet je iedere keer weer fijne mensen en ontstaan er interessante gesprekken. Na een uurtje of 10 dansen hou ik het voor gezien en ga ik terug naar de camping in de kloostertuin. Daar beland ik op een “afterparty” in een boomhut en klets ik nog heerlijk een uurtje met mijn nieuwe onbekende vrienden. De boomhut staat midden tussen de tenten dus we houden het een beetje rustig. Dat vind ik zelf na 10 uur dansen ook helemaal niet erg. Tot 12 uur ‘s middags blijft het rustig op het terrein zodat iedereen die dat wilt toch de nodige slaap uurtjes kan pakken.

 

Geniet van wat heerlijke video-impressies: 

Zaterdag: De verademing die In Retraite heet

Zaterdag is het lekker druk, maar door de indeling van het festival is er altijd wel een plekje te vinden om tot rust te komen. Ik ga de zaterdag eens beginnen met een goede maaltijd. Er zijn ruim voldoende leuke eettentjes te vinden met lekkere en zeker niet standaard gerechtjes. Neem ik een biertje om de dag te beginnen zoals zo vaak op een festival? Nee deze keer kan ik de heerlijk ter plekken vers gemaakte fruit en groente shake niet weerstaan. Fijn dat er op een weekend festival ook voldoende aanbod aan gezond eten en drinken te vinden is.

Spontaniteit en afwisseling

Op de zaterdag zijn er naast de 2 podia ook nog 2 spontane muziek plekken bij gekomen. In de droge “gracht” en onder de boomhut staan DJ’s de festivalgangers op te warmen voor weer een mooie lange dansavond en nacht. Naast het muziekprogramma is er ook nog zo veel meer te beleven op het terrein; Hot-tubs, massages, (bier)yoga, verkleedpartijtjes, een bizarre ochtendmis, de biecht-dixies, een crea-datingprogramma. Verder zijn er leuke kraampjes en een waterballonnen gevecht zijn slechts enkele van de mogelijkheden die er worden aangeboden.

De uitdrukking; voor ieder wat wils is hier wel van toepassing. Het leuke van de randprogrammering is dat het weekend zo heel afwisselend wordt. Hierdoor is het festival voor ook de iets minder grote muziek fans leuk om met een groep mee te gaan. De zaterdagnacht gaat tot 8 uur s’ochtends in het klooster door.

Zondag: Tijd voor Detox en een IJsbad.

Zondag ontwaakt vanaf 12 uur weer iedereen met rustige beats en verwelkomen we bezoekers die alleen een zondag ticket hebben gekocht.  Aan het begin van de middag neem ik deel aan de ijsbad sessie. Eerst worden we meegenomen naar de rustige kloostertuin waar we in een uurtje met ademhalingsoefeningen helemaal zen worden gemaakt en we ons mentaal voorbereiden op het ijsbad. In stilte maar wel bewonderd door tientallen festivaltoeschouwers stappen we in het ijs en ijskoude bad met duizenden ijsklontjes. In het begin voelt het echt koud aan maar door geconcentreerd te blijven op de ademhaling schakelen we de pijn uit en kunnen we allemaal de 2 minuten volhouden.

Applaus

Onder luid applaus stappen we uit het bad,… op dat moment voel je pas echt de kou. Maar dat is niet erg want de zonnestralen raken de dansvloer alweer en ik beweeg mij langzaam weer warm op de fijne beats met mijn vrienden. Savonds hou ik het voor gezien omdat ik maandag weer moet werken maar mijn vrienden hebben er nog geen genoeg van,… zij gaan snachts weer het klooster in om tot maandagochtend door te dansen.

Geniet van wat heerlijke video-impressies: 

Pffff,…:)

WAT een feest,…
WAT een muziek,…
WAT een locatie,…
WAT een familie!

Hier zijn we voorlopig nog niet over uitgepraat en grote kans dat ik hier volgend jaar weer te vinden ben!

Tot volgend jaar In Retraite

Met dank aan gast-festival reporter Ewart van der Putten

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial