Zaterdag 2 september 2023, een dag waar ik al een aantal weken reikhalzend naar uitkeek. ‘Into the Madness’ een hardstyle festival over de grens in Duitsland. Waar Hardstyle een nog opkomend genre is in Duitsland heeft Into the Madness een line-up neergezet om je vingers bij af te likken, dit kan alleen maar goed komen.

Warming up

Aangezien het een festival was in Duitsland begon de dag vroeg voor mij. Om 08:00 uur stond ik al met een gezonde spanning naast mijn bed. Nadat ik me had opgefrist en had ontbeten stonden om 09:30 uur mijn vrienden al op de stoep. We vertrokken vroeg aangezien het festivalterrein op 2,5 uur rijden van onze woonplaats af ligt. Onderweg draaide we ons alvast warm met de muziek van de artiesten die we zeker wilde horen die dag.
Het aanrijden ging vrij soepel. Hoewel dit, in tegenstelling tot wat wij gewend zijn in Nederland een relatief klein festival is en dus niet de route al vanaf 10 kilometer op de snelweg staat aangegeven, konden we met dank aan de navigatie de weg makkelijk vinden. Het terrein was via meerdere wegen te bereiken en er was dus ook weinig tot geen file.

De eerste indruk Into The Madness

Je kwam aanlopen tussen een aantal weilanden, rechts was er nog wat parkeerplek en op links hoorde je Tesfy op het hoofdpodium de eerste gasten welkom heten met een mix van eigen muziek en bekende remixes. Toen wij aan kwamen lopen was het festival net begonnen en stonden er al meerdere mensen voor de enige ingang te wachten, waardoor er een rij ontstond. Jammer dachten wij in eerste instantie, maar hier zat de sfeer er al goed in. De mensen brachten stuk voor stuk een goede sfeer mee. Daarnaast liep de rij vlot door, waardoor de wachttijd veel minder lang was dan wij vooraf dachten. Eenmaal op het terrein hebben wij een kluisje en munten gehaald en zijn we het terrein gaan verkennen.


Het terrein was goed ingedeeld met een duidelijke verdeling van 3 stages. De mainstage die er heel strak uitzag met veel lasers en visuals achter de DJ’s. De uptempo stage die wat kleiner was buiten naast de foodcorner, hier waren minder lasers maar wel was het geluid top geregeld zodat hier, zeker in de avond, erg flink gebeukt kon worden. Tot slot, de stage waar wij het meest hebben gestaan, de Raw tent/stage. Deze tent was groot, donker en had voorin het podium met veel lasers, rook, vuur en hele dikke visuals achter de DJ’s. Waar we meteen achter kwamen; ze weten hier hoe je geluid af moet stellen, want bij elke stage was het geluid super strak afgesteld en klapte alle kicks dwars door je ziel heen. Dit zorgde ervoor dat je nog beter van deze Madness kon genieten.

Niet stampen op een lege maag

Je wordt hongerig van een lange reis. Het was dus onze missie eerst wat te eten te scoren voor wij aan het grote stampwerk begonnen. Dit was geen probleem aangezien er keuze zat was op het terrein. De (wat ons opviel) veelal Nederlandse tentjes boden alles aan wat je op menig ander festival ook gewend bent. Wij kozen in eerste instantie voor het veilige patatje mayo. Terwijl wij hiervan aan het genieten waren begon de eerste Dj (Samynator) te draaien op de uptempo stage die, zoals eerder genoemd, naast de foodcorner gelegen was.

Meteen zat er sfeer in bij de grote groep mensen die zich verzamelde bij deze stage. Wij hebben ons na het eten ook kort nog even bij deze groep gevoegd voor we half klaplongend ons naar de raw stage begaven waar Anderex buiten de tent al te horen was. Opgezweept door MC Synergy werd de tent zo vroeg op de dag al helemaal afgebroken. Na nog een kwartier van Anderex te kunnen genieten was het de beurt aan Deezl en So Juice die het stokje overnamen en doorgingen met dezelfde energie die Anderex had afgeleverd.

Bpm schoot omhoog

Na dit duo kwam Aversion aan bod. Deze had ik al gezien bij Intents Festival, toen had hij een dijk van een set afgeleverd dus de verwachtingen waren hoog. Nou, de lat was gelegd en hij is er met een salto overheen gesprongen. Wat kan deze man een energie overbrengen aan het publiek. Iedereen was in beweging en gooide alle energie weer terug naar het podium. Naarmate de set vorderde ging de Bpm ook gestaag omhoog. Halverwege de set werd de hit van de zomer ‘Activation’ gedraaid, waar de muziek eigenlijk uitgezet kon worden en het niet eens nodig was aangezien het publiek elke kickroll luidkeels meeschreeuwde. De set werd geëindigd met een remix van Livin’ On A Prayer wederom was de hele tent met volle overgave aan het meezingen, wat Aversion zelf ook een grote glimlach op zijn gezicht bezorgde. Een geweldige aflsuiter van de set.


Meteen na de set zaten de volgende mannen al klaar, de Apex legends; Cryex, Scarra, Vasto en niet te vergeten MC Synergy die de hele dag de tent al op het puntje van de voeten staan. Het tempo zat er vanaf het begin al goed in. De DJ’s volgde elkaar feilloos op en met 4 man op het podium werd het publiek compleet meegenomen in deze fantastische set. In een woord; geweldig!

Raw, Uptempo en meer

Na deze set begon de maag toch weer te knorren. We kozen ervoor om nu naar buiten te gaan omdat wij Imperatorz, die nu draaide, 2 weken geleden al hadden gezien bij Decibel Outdoor Festival. Buiten zijn wij op zoek gegaan naar loempia’s en kip. Dit hebben wij opgegeten bij het hoofdpodium waar op dit moment Vertile aan het draaien was. Zoals altijd draait Vertile erg euforische melodieën wat een lekkere afwisseling was na de harde set van net. Op de terugweg naar de raw tent kwamen we langs Barber die stond te draaien bij de uptempo stage. Ook hier konden we het niet laten even te blijven staan om te genieten van wat er allemaal werd neergezet tijdens Into The Madness.

The Purge

Terug in de raw tent was Unresolved bezig met het laatste deel van zijn set. Het tempo zat er hier al lekker in. Wij hadden ons omringt met een aantal Nederlanders waar we lekker mee stonden te klaplongen. Na Unresolved was het moment aangebroken voor de laatste Trippin’ set van The Purge. Zoals vaker bij The Purge was het vanaf minuut 1 tijd om te bewegen. Zijn muziek zorgt ervoor dat je niet stil kan staan, dit was vandaag weer aan de hele zaal te merken. Met een dankwoord aan iedereen die vandaag was gekomen eindigde The Purge zijn allerlaatste Trippin’ set.

Nu was het eindelijk tijd voor de mannen die ik al de hele zomer wilde zien en telkens gemist heb omdat ik op de ‘verkeerde’ dag op het festival was. Dual Damage!! Ik wil heel veel over deze set zeggen, maar ik heb een uur zo ontzettend genoten van deze set dat ik haast vergeten was waar ik stond of wat ik aan het doen was. De hele zaal stond vol en klapte vol mee op het tempo wat deze 2 neerzette. Ondertussen was het langzaam al aan het schemeren buiten waardoor de lasers nog meer tot zijn recht kwamen in de tent. Kortom, voor mij de set van de dag.


 

Adjuzt

Adjuzt had de pech dat hij tegelijk moest draaien met Rooler die op het hoofdpodium stond. AR gang is in Duitsland supergroot en betekende helaas voor Adjuzt dat hij voor een wat legere tent moest staan. Wat ik eigenlijk helemaal niet zo erg vond. De mensen die er stonden wilde volledig genieten van de muziek en wij hadden meer ruimte om heerlijk te stampen, een win win. Later op de avond had ik Adjuzt toevallig nog even gesproken aan de zijkant van het publiek en hij gaf zelf aan dat hij niet zo’n enthousiast publiek had verwacht, aangezien hij niet zo bekend is bij onze oosterburen.


Aan het einde van Adjuzt zijn ook wij heel snel even naar Rooler gesneaked om een klein stukje van zijn mee te krijgen. Het was hier zo druk dat we ook vrijwel meteen besloten weer terug te gaan naar de raw stage om zo min mogelijk van Element en Kruelty te missen. Deze mannen draaien rauw echt rauw. No nonsens zaagkicks of wat dan ook. Gewoon bass beuken door je gehoorgang. Nog nooit had ik deze mannen live mogen meemaken en ik had dus ook geen verwachtingen. Maar voor nu weet ik wel dat ik voor een volgende keer als ze op de line up staan, dat ik ze inplan in mijn dag.

Sickmode

Aangezien wij nog 2,5 uur terug moesten rijden aan het einde van de dag wilde wij een moment rust inplannen zodat we niet helemaal gaar in de auto terug zaten (onmogelijk doel). Daarom hebben wij besloten om na Kruelty en Element achteraan bij de mainstage even te gaan zitten terwijl Rebelion en Warface aan het draaien waren. De mainstage was nog mooier dan in de middag omdat nu de visuals en lasers nog beter zichtbaar waren nu het donker was buiten. Warface en Rebelion draaide net als op Intents Festival weer heerlijk b2b met eigen nummers en collabs die heel goed afgewisseld werden. Na deze 2 was het de beurt aan de 2e van AR gang; Sickmode. Nog steeds stond alles stampvol, al deze mensen werden niet teleurgesteld, want zoals eigenlijk altijd stelde Sickmode niet teleur.

De dag afsluiten

Nu wij genoeg waren ‘uitgerust’ hadden we onszelf bij elkaar geraapt om weer een uurtje compleet uit ons dak te gaan bij Mutilator. Wederom een dj die wij vaker gezien/gehoord hebben. In de tent leek het wel alsof de muziek nog wat harder was gezet, de bass was tot tussen de oren te voelen.
Iedereen leek wel zijn of haar laatste energie over te willen geven voor deze set. De sfeer was zelfs zo laat op deze avond nog heel erg goed. Mutilator sloot af met 5 minuten aan uptempo waardoor alles wat er nog over was van de tent helemaal werd afgebroken. Nu de raw afgesloten was liep iedereen naar de mainstage waar Gunz for Hire nog bezig was met de laatste set. Ook een heerlijke afsluiter van de dag. Na Gunz for Hire was het tijd voor de eindshow. Arm in arm, toch altijd een mooi moment. De muziek, de visuals, de lasers en natuurlijk het vuurwerk wat zorgt voor een compleet plaatje en de mooiste afsluiter van de dag die je kan bedenken.

Ondanks dat we heen en terug 5 uur in de auto hebben gezeten, was Into The Madness 2023 het meer dan waard. Een 2e editie van een festival zo neer kunnen zetten met deze line up, visuals/geluid en zeker qua organisatie is iets om alleen maar respect voor te hebben.
Volgend jaar is er een derde editie van dit festival, dit keer 2 dagen op 30 en 31 augustus (2024) en ik kan jullie aanraden zeker te gaan!!

Ik wil heel graag de organisatie van Into the Madness en Festivallovers (+ @festivallovers.de) bedanken voor de uitnodiging en het beleven van deze fantastische dag. Tot volgend jaar!!