Een spatje regen mag de rauwe pret in het dystopische steampunk wonderland van Into the Woods ADE 2023 niet drukken. Stevige techno en een breed scala aan eigenzinnige house stijlen laten de volledig overdekte podia schudden op hun grondvesten.

Er bestaat simpelweg geen betere manier om het Amsterdam Dance Event weekend af te trappen dan met het eigenzinnige festival Into the Woods. Deze unieke productie van Kultlab en het broertje van Wildeburg vindt tegenwoordig niet alleen plaats in de Amersfoortse bossen, maar strijkt al een aantal jaren ook neer op de NDSM scheepswerf tijdens ADE. Lees hier ons verslag van de vrijdag van Into the Woods ADE 2023!

De kenmerkende rauwe vibe van Into the Woods is een perfecte match met het NDSM terrein, waar de Feralda Crane en graffiti-bespoten scheepsloodsen onderdeel van het festival decor lijken te zijn. 

Vanwege de regen die met bakken uit de lucht komt zijn wij een tikkeltje beschroomd een regendansje te wagen, maar aangekomen op het festival zijn het zorgen om niets. Plastic poncho’s worden ons bespaard, want alle podia zijn helemaal overdekt.

Een soort dystopische steampunk wonderland

Lopend van het ene podium naar het andere op Into the Woods, hebben we de regendruppels niet eens zo in de gaten. We zijn namelijk helemaal afgeleid door alle unieke kunstobjecten, installaties, en entertainment. Reusachtige wiegende paddestoelen en houten standbeelden bijvoorbeeld. Maar ook twee mannen die binnenin een soort mechanische transformer-robot-pak zitten en het voort laten wandelen.

Met alle curieuze hout en ijzerwerken lijkt het festival een soort dystopische steampunk wonderland. Na zonsondergang wordt dit nog versterkt zodra alle gloeilampjes en lasereffecten aan gaan. 

Boven het langste loop pad dat dwars over het terrein gaat hangen grote draaiende laserstralen in de lucht. Het lijkt net een soort space portaal waar je doorheen wandelt; de beukende beats in de achtergrond maken het plaatje compleet.

Brede techno en house stijlen

Snoeiharde techno en een breed scala aan house stijlen, je vindt het allemaal op Into the Woods. We laten ons even meevoeren op de disco-achtige house-deuntjes van de Australische Jennifer Loveless, en maken een wervelende set van de Amsterdamse Young Marco mee waarin hij verschillende kanten op gaat.

De beste traktatie van de avond is voor ons echter Maribou State, en waar we aanvankelijk een soort concert van hun bekende ambient-electronica nummers hadden verwacht, krijgen we een stevige upbeat dj-set voorgeschoteld met een lekker oldschool randje. 

De sfeer zit er goed in bij dit podium, dat eruitziet als een gigantische rode boerderij stal. Terwijl de groove steeds dieper gaat, begint de menigte alsmaar driftiger los te gaan!

Nog nagloeiend van deze muzikale wellust, voegen we ons bij de festivalgangers die om alle grote ronde vuurkorven heen staan. We genieten van een laatste drankje. De regen is verdwenen, de vuur vlammen dansen in de zachte wind. De kop van Into the Woods ADE 2023 is eraf!