Ik ben een importbrabo, maar wel eentje die al jaren carnaval viert en dat ook nog eens 5 dagen lang. Op de traditionele manier, eerst in Roosendaal (Tullepetaonestad) en later in Breda (Kielegat). Maar ik leef voor hardere stijlen, dus de combinatie van hardstyle met carnaval is er eentje waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Toch was ik nog nooit op Karnaval Festival geweest en toen ik dat wel van plan was, gooide corona roet in het eten. Ik keek er dan ook naar uit om afgelopen weekend helemaal uit mijn plaat te gaan.

Stampende Squirtle op de zaterdag

Het was spannend of het dit jaar door zou gaan, maar gelukkig kon ik afgelopen zaterdag verkleed als Squirtle naar Karnaval Festival. Het parkeren verliep vlekkeloos, al duurde het een half uur voordat ik op het festivalterrein was. Het was een vermakelijke wandeling in een stoet vol met verklede feestbeesten. De tijd vloog dan ook snel voorbij. Het festivalterrein zelf was groter dan ik dacht. Er was een logische indeling, waardoor elke stage makkelijk te vinden was. Niet te ver van elkaar, maar toch ruim genoeg.

Er waren 5 stages: Mainstage, Indoor Mainstage (Fanaticz/Dynamite), Flügel Feesttent, Partyhut en de Boombox. Bijna allemaal bekend van Intents Festival. Daarnaast was er een ‘Food Zone’ waar je een hapje kon eten, al waren er meer eetkraampjes te vinden op het terrein. Fijn dat er rekening gehouden is met vegans, vegetariërs (zoals ik) en mensen die alleen glutenvrij eten. Fitness fanaten kwamen aan hun trekken bij XXL Nutrition en ook waren er vapes verkrijgbaar. Verder was er een ‘Chill Out’ plek waar je even lekker tot rust kon komen. Want zelfs als fanatieke festivalganger is het fijn om jezelf even af te sluiten van alle prikkels op een festival.

Chaos bij gladde paling en raven op de plee

Mocht je denken dat een festival niet hetzelfde is als carnaval, dan heb je het goed mis. Ik heb geen enkele seconde het gevoel gehad dat ik niet ouderwets aan het hossen was. Bij de mainstage werden de polonaises al ingezet tijdens de set van Dr. Rude en ook bij Villain ging het helemaal los. Van de aankleding en het decor tot aan de muziek en natuurlijk de bezoekers zelf, alles straalde één en al carnaval uit. De sfeer was top en dat al gelijk aan het begin. Na Villain heb ik nog een klein stukje gezien van de set van D-Block & S-Te-Fan, om vervolgens aan te sluiten in de lange rij voor de Partyhut.

Mijn grote held gladde paling maakte namelijk zijn debuut op Karnaval Festival. Het was er zo druk, dat het haast gek is dat hij niet op een grotere stage stond. Hij brak de Partyhut helemaal af en zorgde voor een overheerlijke chaos. Het was zo intens, dat ik even moest opladen bij het EHBO. Dat was nodig, want rond etenstijd stonden er zoveel toffe artiesten tegelijkertijd dat ik ze allemaal wilde zien.

Vijf artiesten zien in één uurtje

In één uur tijd stond ik bij Szeukers (Boombox), Dikke Baap (Partyhut) en Sickmode b2b Mish (Fanaticz). En om het nog gekker te maken, ontdekte ik een verstopte WC stage waar de mannen van Genisys de boel op stelten aan het zetten waren. Dit uurtje was – naast gladde paling – oprecht één van de tofste momenten op de zaterdag. Vooral Szeukers vond ik erg tof. Bizar dat die dj booth nog overeind is gebleven, want de Boombox ging alle kanten op.

Mijn laatste uurtjes heb ik doorgebracht op de Mainstage. Want met Vertile, Rooler en Rebelion achter elkaar weet je van tevoren al dat je goed zit. Wat een heerlijke sets waren dit, enorm gelachen en genoten van al die gekke carnaval edits. Na Rebelion leek het mij een goed plan om de drukte bij de parkeerplaats voor te zijn. Hierdoor heb ik de closing show niet kunnen zien. Achteraf gezien verstandig, zeker met nog een mooie dag in het vooruitzicht.

Hossende troetelbeer op de zondag

Mijn Squirtle onesie was niet meer te redden, dus op de zondag ging ik verkleed als troetelbeer. Eentje zonder kater, zoals het hoort als je zelf rijdt. Ook nu was het weer een lange wandeling naar het festivalterrein, al duurde het nu wel even voordat ik binnen was. Ik was wat later vertrokken, dus dat zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Maar zoals ik al eerder zei, mocht dat de pret zeker niet drukken.

In vergelijking met de zaterdag was het op zondag een uur eerder klaar. Ook was er op de Indoor Mainstage geen Fanaticz te vinden maar Dynamite. De nadruk lag op hardcore en alles wat hier verwant aan is. Ik begon de dag echter bij de Flügel Feesttent, want daar was ik nog niet geweest. Tommy Santo – één van de weinige artiesten die je niet kon missen, aangezien hij maar liefst 14 keer (!) in de line-up stond.

Eventjes opwarmen voor het echte werk

Super chill om hier te beginnen, zeker omdat hier traditionele carnavalsmuziek werd gedraaid. Even opstarten voor het echte werk. Bij de Boombox stond half Breda en Oosterhout te maaien tijdens de set van Flux Overload. Een upcoming talent, tof om te zien dat hij zoveel publiek trok. Hij eindigde zijn set met uptempo, een goed moment dus om naar de Dynamite te gaan voor het echte beukwerk.

Daar was het snoeien geblazen. En dat al bij Paul Elstak en MC Boogshe. Van zijn bekende hitjes tot aan carnaval edits in een hardcore jasje. Paul had er zin in, want ik heb hem zelden zo stevig horen draaien. Het tempo bleef hoog bij N-Vitral, net zoals de temperatuur in mijn troetelbeer onesie. Het publiek had er zin in en genoot zichtbaar van zijn set. Ik hoorde weinig carnaval terug, maar who cares. Het was genieten en dat is toch wel waar het om draait. Ook de set van Sefa was er eentje om in te lijsten.

In de rij voor Natte Visstick

Al tijdens zijn set besloot ik om richting de Partyhut te gaan, want er was één artiest die ik heel graag wou zien en dat was Natte Visstick. Ik kreeg appjes van vrienden dat er een rij stond die zo lang was dat het haast onmogelijk leek om daar nog binnen te komen. Toch sloot ik aan en tijdens het wachten hoorde ik dat Møscardø op dat moment bezig was, de hard techno alias van The Purge. Hoewel ik hem zelf niet heb gezien, hoorde ik vanuit de rij wel dat het goed zat.

Ook bij Natte Visstick vroeg ik me af waarom hij op deze stage stond, want net als gladde paling zou hij prima passen op de mainstage. De rij was niet meer dan logisch, aangezien er in tegenstelling tot de dag ervoor nu wel genoeg ruimte was om lekker te kunnen dansen. En dat heb ik ook zeker gedaan, want wauw. Wat een leipe set was dit, niet normaal.

Van zijn bekende hitjes tot aan nieuwe parels als In De Tram, alles kwam voorbij. Ik hoorde zelfs een collab voorbij komen met Yellow Claw. Het energielevel in de Partyhut lag hoog en zijn set ging alle kanten op. Weinig carnaval, maar dat maakt bij Natte Visstick ook niet zoveel uit. Na zijn set stroomde de Partyhut helemaal leeg. Duidelijk dat hij één van de grotere publiekstrekkers was op de zondag.

De laatste loodjes

Na zijn set ben ik naar de Mainstage gegaan voor de set van Rooler en Warface. Ik moest enorm lachen om de capriolen van Rooler die een aantal keer de microfoon pakte om wat grapjes te maken.

Mijn laatste uurtjes heb ik doorgebracht op de Indoor Mainstage. Hier draaiden Major Conspiracy en The Dope Doctor een snoeihard setje. Ik heb nog een klein stukje gezien van Dimitri K, maar net zoals de dag ervoor leek het mij slim om op tijd te vertrekken. Toch wel het enige nadeel van reizen met de auto. Maar gelukkig zijn er beelden van de eindshow, dus voor mijn party report maakt het niet zoveel uit.

Voor herhaling vatbaar

Als er iets is wat zeker is, dan is het wel dat ik er volgend jaar sowieso weer bij wil zijn. Als festival reporter die daarnaast ook nog actief is als dj in hetzelfde genre is dit toch wel het ultieme festival.

Het heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Eerlijk gezegd ben ik zelfs een beetje verbaasd, aangezien ik het leuker vond dan traditioneel carnaval vieren. Heerlijk hossen in je gekste outfit en alleen maar gezellige feestbeesten.

De volgende editie is in het weekend van 10 en 11 februari 2024, dus zet ‘m zeker alvast in je agenda. Vooral als je na het lezen van mijn party report ook nieuwsgierig bent geworden naar Karnaval Festival.

Hopelijk ben ik dan ook weer van de partij, maar dat zal vast wel goed komen. Op welke manier dan ook 😉

© Foto’s: Karnaval Festival