Een relaxte sfeer en oprechte vibes vieren hoogtij bij Lago Lago Festival 2023. Dé nieuwkomer die zich in 2022 wist te onderscheiden. Ook dit jaar bewijst de meerdaagse festival vakantie dat het een blijvertje is.

Ondanks de wurggreep tijdens de pandemie en de torenhoge kosten voor festivalorganisatoren, lijkt minister Grapperhuis niet te krijgen wat hij wil. Terwijl onze minister van Justitie en Veiligheid pleit voor minder festivals in Nederland, schieten nieuwe festival namen als paddestoelen uit de grond. Zo ook Lago Lago, een nieuw initiatief van Chasing the Hihat uit Amsterdam, gehouden in recreatiegebied Het Stroombroek in Braamt. Hierbij ons verslag van Lago Lago festival 2023!

Bij de eerste editie in 2022 waren we al van de partij. Hoewel het vast geen financiële klapper was met een bescheiden 2200 bezoekers, kreeg het festival wel lovende recensies en werd het erkend als veelbelovende nieuwkomer. De sfeer zat er zo goed in, dat we Lago Lago bovenaan ons lijstje voor seizoen ‘23 geprikt hadden.

Gepresenteerd als een meerdaagse festival vakantie doet Lago Lago absoluut niet onder voor deze belofte; het uitgestrekte natuur landschap met idyllisch strandje aan het meer vormt de perfecte locatie voor voor drie dagen dansen, chillen, lol trappen en ronddwalen.

Eclectische lineups

Met 6 podia verspreid over het terrein worden we getrakteerd op een mix van verschillende house- en technogenres. Van podiumhosts zoals The Other Side en Het Syndicaat uit Amsterdam, evenals eclectische (sub)genres van het Duitse collectief Giegling. Het wandelen van het ene podium naar het andere kan soms een beetje een trektocht zijn, maar de kronkelende paden langs het beboste meer en het gezellige strand zijn altijd een lust voor het oog.

Het strandpodium voelt als de thuisbasis van het festival. Met je met je blote voeten in het zand kun je simpelweg niet ontsnappen aan het vakantiegevoel. Met een cocktail in je hand luister je hier naar gevarieerde disco house-sets waarin vaak tropische deuntjes zijn verweven. Tussendoor kun je uitstapjes maken naar de nabijgelegen markt en de drijvende Aperol Spritz-bar op het water die per vlot te bereiken is.

Hoogtepunten zijn onder meer usual suspects Palms Trax en headliner John Talabot, maar ook de iets minder bekende Zombies in Miami knallen heerlijk.

Eigenzinnige randprogrammering

Naast de muziek is er ook genoeg ludieke en eigenzinnige randprogrammering te vinden op Lago Lago. Denk aan sumo-worstelgevechten begeleid door trommels en een geheime stage in een kelder met een bowlingbaan. De spa-faciliteiten op het terrein worden ook gretig gebruikt, wat zeker bijdraagt aan de uber chille sfeer op het festival, en een uitkomst biedt om de regenbui op zaterdag te ontvluchten.

Bij het Luna-podium, waar een meer industriële sfeer wordt gecreëerd met behulp van omheiningen van containers, valt er van alles te ontdekken. In sommige containers vind je verborgen kunstinstallaties. Het dak van andere containers biedt een perfect uitkijkpunt over het dansende publiek. Op zondagmiddag worden we hier meegevoerd door een ultra diepe live set van Giegling-artiest Map.ache, een ervaring die in ons geheugen gegrift staat.

Onze conclusie: Lago Lago Festival is een blijvertje. Een super laid-back festival waar het ultieme vakantiegevoel hoogtij viert voor wie wil ontspannen, maar ook voor de subgenre connaisseur die tracklists wilt updaten. Soms heeft het qua sfeer wat weg van de vroege jaren van Wildeburg, voordat het uit zijn voegen barstte. 

Het gaat hier niet om zien en gezien worden. Maar juist om lekker te genieten van al het goede des levens en rond te fladderen in onbezonnenheid. De ervaren festivalbezoeker die van avontuur houdt vindt hier waar het om draait. Lago Lago Festival 2023 was een en al oprechte vibes en puur genot. Ben jij erbij in 2024? Wij in ieder geval wel 🙂

Geschreven door Joanna Marlow