LIEF 2018: heerlijk wegdromen van festivalgeluk

Ondanks de regenachtige week voor het festival, scheen zaterdagochtend de zon. Wat een prachtige dag voor een feestje.
Het festival LIEF vindt plaats in Utrecht; aan de recreatieplas Strijkviertel. Utrecht heeft zich inmiddels net als onze hoofdstad meer dan bewezen als festivalstad. 

Fraai terrein en entree

Samen met vrienden loop ik het festivalterrein op. Het eerste wat we daar zien is de grote plas water in het midden uitkijkend naar verschillende stages aan de overkant. Een rij bij de LIEF letters versierd met bloemen, waarmee bijna iedereen even een foto wil maken. Naast de letters staat, hoe leuk, een tafel waar je je creativiteit de vrije loop kan laten. Je kunt hier met verse bloemen een haarband maken, voor de echte Lief beleving.

Lekker sfeertje in de ‘Schaduw’

De sfeer voelt direct goed, mensen lachen, de zon schijnt, muziek klinkt al vanuit de eerste stage; genaamd Schaduw; de techno stage.
Waar Joran van der Pol lekker aan het draaien is. De dj die daar opvallend lekker startte was de Oostenrijker Niereich. Hij beukte er meteen hard in. Je zag het publiek in de tent daar direct goed op reageren. Later werd het wat meer een mix van tech house en techno.

Artistiek en LIEF

Langs de eerste chill-area, waar enorme zitzakken op de grond liggen, shisha waterpijpen en mensen heerlijk in het zonnetje liggen lopen we verder het terrein op. Er is één looppad langs de recreatieplas, waarover je langs alle stages loopt, zo mis je niks van het gehele festival. Zoals de Facebook pagina al zei; “achter ieder paadje een nieuwe verrassing.”

Er hangen borden met quotes, er is kunst verstopt in bomen, kraampjes waar mensen spullen verkopen, lederen tasjes, zonnebrillen, zelf gemaakte lolly’s. Er is zelfs een soort van kunst atelier genaamd “Lief Art Gallery” waar kleurrijke schilderijen pronken. Hiervoor konden kunstenaars zich aanmelden, zodat hen kunst bekeken kon worden in de galerij. Een leuke artistieke tint op een festival voor iedereen.

Dance like nobody is watching

Vanuit de bossen klinkt muziek, ik moet goed kijken om te zien waar het vandaan komt. Er is een stage verstopt tussen het hoge gras en de bomen. Vonkel; een mix van disco en funk. Het is er gezellig druk. Een hoog; dance like nobody’s is watching gevoel.

Verder door kom je op een foodtruck festival look-a-like, de geur van eten komt ons al tegemoet. Cocktails, wafels, hamburgers. En dit wordt allemaal met liefde bereid in de pop-up keukens die speciaal voor Lief festival zijn opgezet. Vegetarisch, allergieën, non alcoholische cocktail, overal is rekening mee gehouden.

De (zonne)Schijn mee hebben

Area 2; ook wel genoemd Schijn, is dé tech house stage. Ik moet toegeven dat dit mijn favoriete podium en line-up was. Het wordt ook neergezet als de “main” stage. Helden als; Benny Rodrigues, de Sluwe Vos en Egbert live B2B met Secret Cinema vullen deze area. Het geluid dendert je tegemoet vanuit de rollende keukens. Uitkijkend over de recreatie plas vanuit het publiek waar om 18.30 uur Benny zijn entree maakt, zie je een mooie oranje gloed over het water strijken. Het “don’t ever lose your sense of wonder” gevoel, de spreuk van het festival, bekruipt mij.
Wat een topmuziek, en geweldige opzet van het festival terrein waar iedereen zijn of haar ei kwijt kan.

Backstage miracles by Benny

Dit lijkt me het uitgelezen moment om eens even een kijkje backstage te nemen. Even voelen of het aan de andere kant van de stage er ook zo betoverend uit ziet. And believe me! dat doet het. Als bijna “oude rot” in het vak, zweept Benny direct het publiek op, zijn energie is voelbaar op het podium, maar zeker ook in het publiek. Zo’n 6 a 7 duizend mensen dansend op Benny zijn bekende house deuntjes, genietend in het avond zonnetje. Het is een prachtig gezicht.

Op Gloed geluk

Gloed; de live stage. Met de opzet van een mini beach festival. De nieuwkomer van dit jaar. Dit is de stage waar je aan het eind van je speurtocht over hét pad eindigt. Met je voeten in het zand, een heerlijk zonnetje, je waant je bijna aan de kust. Goed gekozen naam voor dit podium. En de spreuk; hoe verder weg, hoe dichterbij het ligt, voel ik hier ook wel. Met de live saxofoon klanken door Jungle by night voelt het bijna of je in een ver land op het strand staat.  Dit podium is kortom een verrijking van een onbevangen festival.

Magische LIEFde

Aan het eind van deze bijna magische festival dag, sluiten we af bij de main stage. Waar Egbert live B2B met Secret cinema een betoverende sluitende set draaien. Natuurlijk wil ik ook hier nog even een kijken nemen op het podium bij deze 2 helden.
Je ziet dat ze gewend zijn met elkaar een top set neer te zetten. De veelbetekenende blikken, zonder woorden, precies wetend wat de ander wil of bedoelt. Hun “maximaal” ramt over het publiek, mensen gaan uit hun dak. Nog even helemaal los voordat het sprookje voorbij is.

Met een vuurwerkshow zoals je die met oud en nieuw op de Erasmusbrug zou verwachten knalt de festival dag uit.

Volgend jaar september ben ik er zeker weer.

“Laat je niet belemmeren, creëer je eigen weg”

Met dank aan festivallover, Laura voor report en LIEF voor een deel van de fraaie foto’s.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial