Lowlands is een van de grootste en meest bekende muziekfestivals in Nederland. Het vindt jaarlijks plaats op het evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen. Het festival trekt duizenden bezoekers vanuit het hele land en biedt een breed scala aan muziekgenres, waaronder rock, pop, elektronische muziek en hip-hop. Wij waren erbij op 18 + 19 + 20 augustus 2023.

Naast muziek biedt Lowlands ook een verscheidenheid aan andere activiteiten zoals meedoen aan wetenschappelijk onderzoek, theater, film, kunstinstallaties en lezingen. Het festival staat bekend om zijn diverse en eclectische line-up, met zowel grote internationale acts als opkomend talent. Bezoekers kunnen genieten van optredens van hun favoriete artiesten, maar ook ontdekken en nieuwe artiesten en bands leren kennen.

Daarnaast heeft Lowlands een bruisende festivalervaring met verschillende eetstands, bars en campings. Bezoekers kunnen genieten van lekker eten en drinken, feesten tot in de vroege uurtjes en hun tentje opzetten op de camping om het hele weekend van het festival te genieten.

Kortom, Lowlands is een must visit festival voor muziekliefhebbers en biedt een mix van muziek, kunst en cultuur in een geweldige festivalervaring.

Lowlands vol gas

We kwamen begin van de avond aan in Biddinghuizen. De eerste keer Lowlands voor mij persoonlijk. Ik wist de weg nog van Defqon.1 Festival, want dit grote festival wordt ook ieder jaar gehouden op deze fantastische plek. Even de auto parkeren en naar de Lowlands receptie om onze persbandjes te halen. Binnen enkele minuten stonden we op het asfalt. Munten scoren ging nog nooit zo snel, dus ons eerste biertje was snel besteld.

De sfeer was ontspannen en het leek of iedereen geen haast had en alles heel relaxed ging. Niks hoeft en alles mag. Los van onze Hollandse mentaliteit die altijd vol gas feesten is. Later die dag was mij dat wel duidelijk.
Er was genoeg te zien en we kwamen natuurlijk ook om het terrein te verkennen. Al lopend werd mij duidelijk dat er veel werd gedaan om de zintuigen te prikkelen, zoals diverse lichtinstallaties, maar ook kunst bekijken of een bezoekje aan de sauna was mogelijk.

Bijzijn is meemaken

In een lang weekend Lowlands is er ontzettend veel te zien en je kunt helaas niet overal bijzijn. Het festival puilde dan ook uit van de unieke momenten die je gezien moest hebben. Zo werd er vrijdag meegezongen met de hits van Nothing but Thieves in de Alpha en gaf Jessie Ware in de Brave een vrolijke feel good show. Zaterdagmiddag was er hèt concert van het Noord-Nederlands Orkest, waarbij werd gesprongen in een moshpit op de negende van Beethoven.

Daarna samen zweten in de Heineken met fenomeen Wende. Loyle Carner betoverde zaterdagavond een overvolle Bravo met zijn rake teksten. En zondag was er stilte in het publiek en rolden stiekem een traantje in de Bravo bij Tamino. Later die dag waren de mannen van De Jeugd Van Tegenwoordig de koningen van de zondag, gevolgd door de koningin en afsluiter Billie Eilish. En natuurlijk het afteren tot maandagochtend 10.00 uur in de ArmadiLLow met complete struiken en bomen.

Nederlandse trots

Ook erg tof om te merken dat wij in Nederland ongelofelijk veel muzikaal talent hebben rondlopen. Kijkend naar de line up viel gelijk op dat er veel vrouwen en Nederlandse artiesten stonden geprogrammeerd. Niet per se om te voldoen aan maatschappelijke verwachtingen, maar ook gewoon omdat wij als land trots mogen zijn op het talent dat wij hebben! Merol, Sofie Straat, S10, Froukje, sor + sorkest, Son Mieux, John Coffey, Joost en ook een Job Jobse bewezen zich met geweldige optredens en volle tenten.

Charlotte de Witte een gewaagde stap

Dit jaar werd gekozen om techno legende Charlotte de Witte de Alpha stage op de zaterdag te laten afsluiten. Een gewaagde zet om een techno dj op zo’n belangrijke tijd in de programmering te zetten. Achteraf bleek het een zeer geslaagde stap te zijn. Bijna 90 procent van alle bezoekers was zaterdagavond te vinden bij de Alpha, waardoor de rest van het festivalterrein er verloren bij lag. Het geluid en de bass waren werkelijk fantastisch goed.

Benieuwd wie er allemaal nog meer op Lowlands stonden? Zie het blokkenschema want het is teveel om op te noemen.

Een brandschoon Lowlands

Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een bekerretoursysteem genaamd Cup To Cup. Ik vond het een goede zet en dit heeft echt zijn vruchten afgeworpen, want ik heb bijna geen bekers zien rondzwerven. Op Down The Rabbit Hole was dit systeem ook en werkte top!

Daarnaast heb ik gehoord dat er op de campings een statiegeld actie was voor blik. Je kon blikjes inleveren bij bakfietsen en de opbrengst daarvan ging naar burgers in gevaarlijke gebieden in Oekraïne. Goed initiatief!

Eindcijfer Lowlands 2023

Ik kreeg het gevoel dat heel Nederland op Lowlands in Biddinghuizen liep. Was dit erg? Nee, lekker laten gaan. Lowlands Festival is een wereld vol gelukkige levensgenieters uit alle hoeken van het land. De vibe, de mensen en vooral een zeer goed georganiseerd festival; dat is Lowlands. See you next year #LL24

De 29e editie van Lowlands vindt plaats op 16, 17 en 18 augustus 2024!