The World’s Number One Hardcore Brand

Het uit Nederland afkomstige Masters of Hardcore – kortweg bekend als ‘Masters‘ oftwel ‘MOH‘ – is ‘s werelds meest bekende en grootste Hardcore Brand. MOH valt onder Art of Dance. Het is tevens het grootste Indoor Hardcore Event ter wereld dat zowel in Nederland, Italië, Duitsland, Australië en inmiddels ook in Oostenrijk heeft plaatsgevonden. Het logo van MOH is wereldwijd bekend – zowel onder kenners en liefhebbers als niet-kenners. Zeg nou zelf; iedereen heeft het MOH-logo minimaal één keer in zijn leven gezien! 🙂

Terug in de Tijd

De allereerste editie van Masters of Hardcore vond in 1995 plaats, onder de naam ‘Doomsday – Masters of Hardcore’. Het werd georganiseerd door A&A Events (toen bekend als: Attalos & Airpeace) in de Sporthallen van Almere. A&A Events werd later Almere & Arts en staat inmiddels sinds 2002 bekend als het huidige Art of Dance. Onder deze naam is MOH uitgegroeid tot het grootste en meest bekende Indoor Hardcore Event ter wereld.

Back Underground

Vanaf ongeveer 1998 nam de populariteit van Hardcore af; de evenementen vonden toen een aantal jaren voornamelijk underground plaats. In 2002 beleefde de Hardcore echter weer een opleving. Het groeide door de jaren heen al snel uit tot de huidige omvang en bekendheid. Alhoewel de evenementen zich met name in Nederland afspeelden, ontstond er met de groei ook de behoefte om de evenementen in het buitenland te houden. Zo vond Masters of Hardcore voor het eerst in 2002 in Italië plaats. Vervolgens vond drie jaar later (2005) de eerste editie van MOH in de Westfalenhallen in Dortmund (Duitsland) plaats.

Succesvolle comeback

Door het succes van MOH in Duitsland, werd ook in 2006 een tweede editie van MOH georganiseerd in Duitsland. Echter in 2007 werd ervoor gekozen om MOH weer in Nederland plaats te laten vinden, in de Brabanthallen te ‘s Hertogenbosch. In plaats van MOH werd daarom een nieuw Indoor Hardcore evenement georganiseerd in Duitsland, genaamd: Syndicate.

Inmiddels is Masters zo in bekendheid gegroeid dat er in 2013 een eerste editie van MOH in Australië werd georganiseerd. Begin dit jaar vond vervolgens de eerste editie van MOH in Oostenrijk plaats.

Niet voor niets No. #1

Op 24 maart 2018 heeft de 23e editie van MOH plaatsgevonden in de Brabanthallen Den Bosch, inmiddels vaste thuishaven voor MOH. Elk jaar trekt het ruim 20.000 bezoekers, afkomstig van over heel de wereld. Daarmee is Masters ‘s werelds grootste en meest bekende Indoor Hardcore Evenement.

Art of Dance heeft kosten noch moeite gespaard om ons een geweldige beleving te bezorgen; het was allemaal perfect! De decors, lasershows, lichtshows, het vuurwerk,  de rookmachines, het oorverdovende geluid en zelfs de aankleiding van de stages en de outfits voor de DJ’s. Dit was perfectie! Voor de hongerigen onder ons was er uiteraard ook een uitgebreide ‘kantine’ waar je de nodige vette hap kon halen om de avond door te komen. Er was zelfs in een van de zalen een fel verlichte Octopus kermisattractie te vinden. Zoals ik al zei; er is kosten noch moeite gespaard om de beleving van MOH op en top te maken!

Elk jaar wordt er voor MOH een overkoepelend thema bedacht ter aankleding en voor het decor van het evenement. De meest bekende edities zijn naar zeggen:

  • The Voice of Mayhem in 2010, bij het 15-jarig bestaan van MOH. Hierbij werd het gelijknamige Anthem van Angerfist, DJ Outblast en MC Tha Watcher gelanceerd.
  • Raiders of Rampage in 2016, met gelijknamig Anthem van Miss K8 die live werd performed vanuit een vliegende, bewegende Vikingboot als stage. Deze stage is denk ik wel mijn persoonlijke favoriet!

Aan kleurrijk, ritmisch dansende lasershows, knallend vuurwerk en door merg en been dreunende bassen ontbreekt het op Masters nooit!  Al je zintuigen worden tegelijkertijd geprikkeld; je hoort de muziek, je voelt de bas dreunen door elke cel van je lijf, je ziet de lasershows en het vuurwerk… En, als het goed is, geniet je smaakzintuig ook van een lekker drankje! 🙂 Over wat je er verder ruikt, hou ik wijselijk mijn mond 😛

Al je zintuigen worden tegelijkertijd geprikkeld…

Let’s get ready to RRRRUMBLEEEEE!

Dit jaar was het thema: Tournament of Tyrants, oftewel ‘Toernooi van de Tirannen’ . Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de vertaling: ‘Toernooi van de Heersers’, vanwege de negatieve associatie met het woord tiran. Of dit een correcte interpretatie is, laat ik graag aan Art of Dance en jullie over 😉
Het idee dit jaar was dat alle DJ’s op de stages een soort DJ-battle met elkaar aangingen. Ze werden als duo’s aan elkaar gekoppeld en draaiden gezamenlijk ‘in de ring’ hun set. Iedere DJ kwam op een eigen nummer op in een bokstenue: gehuld in een boksmantel en met speciaal voor MOH ontworpen bokshandschoenen aan. Daarbij werd ieder DJ afzonderlijk door een presentator (MC) aangekondigd, zoals gewoonlijk in een (kick)bokswedstrijd gebeurt

Line-up

Ook dit jaar waren alle, wat mij betreft, ‘heersers’ van de Early. Hardcore, Raw, Frenchcore, Uptempo en Industrial present. DJ legendes als Paul Elstak, DJ Partyraiser en zijn vrouw DJ Bulletproof, Destructive Tendencies, Dr. Peacock, DJ Furyan, Fnoize, Angerfist, Miss K8 en VELE andere grote namen battelden in duo’s tegen elkaar. 

Doordat er dit jaar zes verschillende stages waren en de DJ’s in duo’s battelden tegen elkaar, draaiden sommige DJ’s die je wilde zien, tegelijkertijd. Daardoor moest je weleens halverwege een set van de ene stage dwars door de hallen naar de andere stage rennen. Ook ik vond mezelf hollend tussen de verschillende stages om van de ene naar de andere geweldige DJ set te springen..Volgens mijn stappenteller had ik deze nacht meer dan 25.000 stappen gezet en 15+ km afgelegd. Feesten is mijn workout! 😉

 

Locatie

Ook dit jaar werd MOH in de Brabanthallen in Den Bosch gehouden; maar dit jaar was het beter geregeld dan vorig jaar! Waar ik vorig jaar uren in de file en in de rij had gestaan om binnen te komen, kon ik nu in één keer doorrijden, parkeren en binnen wandelen. Er waren dit keer twee ingangen; één voor de VIP en één voor de Regular Tickets.Hierdoor was de doorloop bij de ingang veel sneller. De hallen waren bovendien zo ingedeeld dat je vanuit de hoofdingang in één keer kon doorlopen naar alle verschillende stages. Erg praktisch als je – net zoals ik – het richtingsgevoel hebt van de doorgedraaide wijzer van een kapot kompas… 😐 Je loopt namelijk gewoon een willekeurige richting uit en dan kom je vanzelf bij één van de zes stages terecht :p

Stages

Met zes verschillende stages, met elk een eigen thema-naam, was er bovendien voor ieder wat wils: Hardcore, Early hardcore, Industrial, Uptempo, Frenchcore en Rawstyle.

Op de main stage werden de grootste battles tussen de titanen uitgevoerd. Zo battelden DJ Korsakoff tegen Never Surrender, DJ Maddog tegen DJ Tha Playah, Nosferatu tegen DJ Furyan, Miss K8 tegen Destructive Tendencies en tot slot Partyraiser tegen Dr. Peacock. Dit leidde tot snoeihard knallende battles die vergezeld werden door op de beats oogverblindende kleuren-lasershows.

  

Vervolgens had je de Raw stage waar Act of Rage, Gunz for Hire, Radical Redemption, Warface, Delete en Regain hun beste beats de zaal in konden knallen. Deze stage was in het teken van het thema van dit jaar aangekleed; de kenmerkende skull van MOH was gekleed in een boksmantel. Rondom de stage verlichtten flikkerende lichtschermen de zaal van voor tot middenin de zaal.

  

Verder had je de Uptempo stage waar onder andere DJ Bulletproof feat. Fnoize en DRS keiharde uptempo kicks draaiden. Ook deze stage was prachtig ingericht op het MOH thema en logo. Ondanks de enorme drukte en mijn (korte) lengte kon ik prima tot de voorste rij bij de stage te komen. Ik had DJ Bulletproof beloofd om vooraan te staan voor support, dus stond ik zwaaiend naar haar vooraan.

Verder was er nog de early Stage, waar bijvoorbeeld DJ Paul Elstak en Mental Theo te vinden waren. En tot slot was er nog de Industrial stage en de frenchcore stage, waar ik zelf niet eens de kans voor heb gehad om langs te gaan.

  

The MOH 2018 Anthem: Tournament of Tyrants

Op de mainstage voerde Angerfist live de Anthem van dit jaar op: Tournament of Tyrants. Om 00.00 uur precies begon zijn set. Dit was een geweldig kippenvel moment; iedereen wist het; dit is de Masters 2018 Anthem! Bijna 10.000 man brulde tijdens het nummer als één stem: MASTERS…OF HARD.CORE! en TOURNAMENT OF TYRANTS! 

De oorverdovende, typische Angerfist beat knalde door de zaal en de lasers vlogen ons ritmisch langs de oren. On stage en aan de ophanging aan het plafond werd siervuurwerk afgestoken op het hoogtepunt van de Anthem. Dit was gewoonweg KIPPENVEL!

Voor een impressie van de live Angerfist set en de Anthem van MOH 2018 (eerste zes minuten), kun je het volgende filmpje bekijken. Een filmpje kan helaas de sfeer en de energie die er op dat moment hangt, niet evenaren. Maar toch wil ik mijn kippenvel moment graag met jullie delen:

De Afsluiting

De eind-act werd opgevoerd door niemand anders dan DJ Partyraiser vs. Dr Peacock.

Deze wereldwijd bekende DJ’s namen het tegen elkaar op in de ring on stage. Tracks als Ode to the Godfather dreunde door de zaal; wederom weer dat kippenvel moment: “DJ PAUL MAKE IT F*CKING LOUDER!”

Ook nieuwere tracks als Monster, Naarayanaa en tot slot hun nieuwe collaboration track Ik hou van Holland zorgden ervoor dat het publiek tijdens deze eind-act nog even een uurtje keihard uit zijn dak kon gaan. Met de Uptempo en Frenchcore beats zorgden Partyraiser en Dr. Peacock voor één laatste stuiterbal opleving in de zaal. Het publiek stampte letterlijk hun laatste beetjes energie eruit.

Partyraiser en Dr. Peacock, jullie zijn legendes en hebben ook dit jaar weer gezorgd voor een prachtige eindshow. Ik vind dat met recht gezegd mag worden: Save the best for last!

 

MASTERS OF HARDCORE 2019 – COUNT ME IN!

Masters of Hardcore draagt niet voor niets al 23 jaar deze naam en mag zich met recht het beste indoor Hardcore feest ter wereld noemen! De stages waartussen je kan verdwalen, de lasershows, de geweldige geluidskwaliteit, alle grote namen en de totale sfeer die er hangt maken deze ervaring perfect. Dit feest hoort inmiddels bij mijn jaarlijkse vaste routine, want dit had ik voor geen goud willen missen!

MASTERS OF HARDCORE 2019 – COUNT ME IN!

Wil je meer te weten komen over hardere stijlen of wil jij een impressie krijgen van hoe een hardere stijlen feest of festival is? Volg me hier gerust op Instagram en volg mijn posts! Of spreek me persoonlijk aan op een van de volgende festivals waar ik te vinden ben: Supersized Kingsday en Dominator Festival.

Uiteraard hoor ik graag hoe jij MOH hebt gevonden EN wat je van mijn blog vindt!
Voel je dus vrij om onder deze blog je comment te posten en mij te volgen op Instagram! 😉

Veel liefs,

Ginny Abbink
Blogger voor Festival Lovers