7 maanden, tientallen katers, honderden foto’s en een onbekend aantal biertjes geleden begon het outdoor festival seizoen van 2019.
Inmiddels zijn onze portemonee’s leeg, is onze dorst gestild (yeah right) en zijn we enigszins bijgekomen van de korte nachten in onze semi-waterdichte tentjes.
Aan al het goede komt helaas een eind, maar niet voordat we dit feestelijk gevierd hebben. Want elk jaar in oktober sluiten we samen het festival seizoen af met een knal op Festyland in Volkel. Ook dit jaar was Festivallovers daar natuurlijk weer bij voor Festyland 2019! Vandaag ga ik jullie daar alles over vertellen. 

Festyland 2019

Voor jong en (g)oud

Festyland begon jaren geleden als jubileumfeest voor het 15-jarig bestaan van de BZB. Niet veel later groeide dit ooit zo onschuldige feestje uit tot een volwaardig festival met 30.000 bezoekers verspreid over 2 dagen.
De minimum leeftijd ligt op 18 jaar, maar een maximum leeftijd bestaat er niet.
In de line-up is rekening gehouden met alle leeftijden: zo kon de jeugd losgaan op onder andere StukTV, Maan en Kraantje Pappie, kon je de ‘oude garde’ moshpits zien vormen bij tribute bands van Nirvana en de Rolling stones en gooide beide doelgroepen samen met bier tijdens optredens van Rowwen Hèze en de BZB. 

Om toch wat meer aandacht te besteden aan de jeugd werd er dit jaar grootst uitgepakt met area hostings door onder andere Smèrrig, Herrie met Gerrie, Snolly, Daisy en niemand minder dan Bram Krikke. Vooral die laatste heeft mij positief verrast. Zijn stage was gevuld met leuke artiesten die naast muzikale hoogstandjes natuurlijk ook nog een showtje weg konden geven. Ook Bram zelf en zijn grote vriend Yordi, je weet wel van ‘Bram uit de buurt’ ,hadden een plek gekregen in de programmering. Muzikaal, daar valt over te discussiëren, maar vermakelijk: 100%.

Net thuis komen

Festyland voelt voor mij als thuiskomen. Niet alleen omdat ik er vroeger al kwam, maar vanwege de sfeer die er heerst. Het terrein is niet te groot en overal waar je komt valt er iets te kijken: motor aangestuurd touwtje springen, een platen bus (erg open voor verzoekjes), een speciaal bier area en een food corner to die for. Mensen op Festyland komen maar voor een ding: gezelligheid en muziek. Oke, en misschien een beetje voor het bier. En alsof muziek van de goedgevulde line-up nog niet genoeg was, besloot Festyland ook aandacht te besteden aan alle podium beesten onder ons door het terrein te voorzien van een heus karaoke busje. Zelfs aan de volgende ochtend was gedacht, op het terrein kon je namelijk een ‘anti-kater medicijn’ kopen. 

Hoogtepunten

Zoals ik al eerder zei was het optreden van Bram Krikke voor mij een echte verassing en zeker een hoogtepunt van Festyland 2019. Maar gelukkig stond er nog meer op de zaterdag line-up.
Het eerste optreden van de dag werd verzorgd door niemand minder dan Maan. De afgelopen tijd kon je al niet onder haar muziek uit, maar hier op Festyland was ik al helemaal verbaasd. Wat een stem heeft die meid. Alles zuiver en ritmisch, om nog maar te zwijgen over het onophoudelijke enthousiasme dat ze on-stage uitstraalt. Gedurende haar optreden heeft ze geen seconde stil gestaan, maar ondanks het heftige bewegen mistte ze geen noot. Naar mijn mening een echte artiest. 

Na Maan wilde ik graag naar Snelle, een artiest waar ik de laatste tijd ook veel over hoor. Ik had hem tot voor kort nog nooit live gezien. En ook hier was ik blij verrast. Ondanks het feit dat zijn muziek misschien niet helemaal mijn smaak is, weet hij wel als geen ander hoe hij het publiek aan het bewegen moet krijgen. En dankzij de radio die 8 uur per dag aanstaat op mijn werk wist ik ook een meerendeel van alle nummers mee te zingen. 

Altijd wel wat te doen

Tussen verschillende optredens door vielen er voor mij af en toe wat gaten waarin ik niet specifiek iemand wilde zien. Zonde zou je zeggen, maar gelukkig leende deze ‘gaten in het rooster’ zich prima voor een eet-pauze of een rondje over het terrein. Tijdens een van deze rondjes kwam ik voorbij een wel heel bijzondere ‘stand’. Op de hoek van het terrein stond een klein hutje met een groot raam aan de voorkant waar een roterende motortje op gemonteerd was. Aan deze motor was een touw vast gemaakt, dat 10 meter verder weer aan een paal zat vastgebonden. Ideaal voor touwtje springen, al helemaal met een paar bier achter je kiezen. Hier heb ik zeker een kwartier met de slappe lach naar staan kijken, tot het weer tijd was om door te gaan naar het volgende optreden. 

Platenbus

Een aantal van de laatste optredens van mijn avond waren van niemand minder dan StukTV en Rowwen Hèze.
Twee uiterste zou je zeggen, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Ja, het zijn andere genres, en de echte Rowwen Hèze fans zullen me vervloeken voor deze uitspraak, maar ze weten allebei als geen ander hoe ze een feestje moeten bouwen. StukTV wist de Bram Krikke hosting stage volledig omver te knallen.
Niet alleen met hun muziek, maar ook middels een verassingsoptreden van niemand minder dan DJ Hardwell. Totaal onverwachts, maar ontzettend gewaardeerd. Bij Rowwen Hèze heb ik even getwijfeld om op de MainStage iets verder naar voren te lopen… Ik had het de hele dag gered zonder een glas bier in mijn nek te krijgen en wilde proberen dat zo te houden (haha). Gelukkig viel er van wat verder achter in de tent ook genoeg te genieten. Wat een performance zetten die mannen neer op Festyland 2019.

Final verdict

Wat Festyland voor mij speciaal maakt is de diversiteit. Er staat niet maar een genre, en het festival is ook zeker niet bedoeld voor een specifieke doelgroep. Jong en oud komen er samen en of je nou van nederlandstalig, feestmuziek, urban of hardstyle houdt… Je vindt het op Festyland 2019 allemaal. Het is een festival dat catert voor iedereen, zonder uitzonderingen. En in mijn optiek is daar waar muziek om draait. Dus mocht je volgend jaar tegen het eind van het festival seizoen nog een paar euro overhebben in je portemonnee, geef Festyland dan zeker een kans. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!