Je kunt er niet aan ontkomen; het festivalseizoen 2019 staat voor alle festivallovers uit Nederland en België weer hoog op de agenda. Welke early birds moet ik gaan aanschaffen, wordt het net zo’n hot seizoen als dat van 2018? Als ervaren festivalbezoeker geef ik je mijn tips en beeld van het voor mij ideale festival 2019.

Probeer eens wat nieuws

Op de automatische piloot feesten met al die bekenden mensen op bekende feesten is natuurlijk chill. Echter jezelf verrassen met iets nieuws dat je uit je comfortzone haalt en prikkelt minstens zo fijn. Zo ging ik zelf ooit een zomer lang feesten over de grens in Duitsland en kwam daar de meest chille en ‘nieuwe’ vibe tegen. Het was niet beter ofzo, maar het was verfrissend wat ik daar zag aan locaties, sfeer, mensen en muziek.

Wat dan?

Ben je net als ik een liefhebber van techno en deephouse? Dan is misschien de vraag: Wat heb jij nog niet gedaan? En wil je wat nieuws? Enkele voorbeelden: je woont in een housestad pur sang genaamd Rotterdam, waar je geniet van de ene na de andere parel. Bijvoorbeeld het heerlijk te versmaden Toffler festival en het leuke Blijdorp festival. Gewoon naar toe blijven gaan Rotterdammert. Maar overweeg ook gewoon eens een bezoek aan het Free Your Mind festival in Arnhem. Waarom? Omdat je hier ook weer ontzettende leuke (nieuwe) mensen ontmoet, een karrenvracht aan topartiesten tegenkomt en je altijd weer nieuwe prikkels ervaart. Je moet niks, alles mag. Ja toch, niet don.

Andersom idem dito. Inwoners van het oosten(zoals ik zelf) van Nederland worden anno 2019 verwend met leuke festivals als FYM, Drift en Onder de Radar en ga zo maar door. In het verleden ging deze man ook vaker naar Utrecht en Amsterdam. Maar juist in Rotterdam en Den Haag bruist het ook enorm. Neem nou die parel van een Now & Wow die blinkt wekelijks als nooit tevoren. Rotterdam heeft het, maar loopt er misschien wat minder mee te koop. Wij hebben alleen in ons land al zoveel heerlijke techno festivals in de meest kleurrijke toffe steden. Probeer eens wat nieuws en blijf natuurlijk ook gewoon genieten van het bestaande dat wat je lekker vindt.

Een eigen top 5 to do techno en deephouse festivals 2019

  1. Toffler festival – Rotterdam
  2. Geheime Liefde – Bunnink (11 mei 2019)
  3. Parookaville – (airport) Weeze (19 tot en met 22 juli 2019)
  4. Nazomeren – Groningen
  5. In-Retraite Festival – Ottersum (5 tot en met 8 juli 2019)

Het ideale festival. Bestaat dat?

Voor mij persoonlijk is het ideale festival een festival dat in beweging blijft. Het blijft in beweging door te luisteren naar wat de festivallover leuk en interessant vindt, maar vaart ook een eigen(wijze) koers. Mooie voorbeelden vind ik Ruhr in Love (Duitsland), Zeezout festival en Soenda festival. Alle drie op hun eigen manier bouwen ze aan kwalitatieve community voor de liefhebbers van techno en house, én ieder alleen op een andere manier op een andere plek.

Ruhr in Love, begonnen als ‘braderie festival’ waar de bekende en onbekende labels ala love parade op één plek bij elkaar kwamen in alle eenvoud. Ieder label een kraampje, soms zelfs letterlijk een partytent met djś (meer niet). De mensen vonden het verfrissend, terug naar de puurheid van house en dancemuziek. Geslaagd en still going strong.

Zeezout en Soenda, ieder in haar eigen genre, gestaag gegroeid tot kwalitatieve festivals met naam en faam in Nederland en ver daarbuiten. Wie aan Soenda denkt, denkt aan de beste (on)bekende techno uit binnen- en buitenland op één festival. De ene set nog beter dan de andere, heerlijke sfeer en tinteling door al je dansvoetjes. Soenda is die techno, met Indonesisch flow. Je wilt meer meer meer.

Zeezout staat garant voor een verrassend festival (en toffe feesten door inmiddels heel dansend Nederland), met muziek uit onontdekte gebieden, op een nieuwe manier waar geen ontkomen aan is. Je houdt van Zeezout zoals je van het eerste zomerbriesje in de lente houdt, het verrast je telkens weer op een welkome nieuwe manier. Zeezout is een blijver. Probeer het eens!