Afgelopen vrijdag 11 mei 2018 was het tijd voor de allereerste editie van Nachtvlinder 2018, een techno en deep house festival dat wordt georganiseerd op het terrein van Fort Vechten vlakbij Utrecht. En ik, Maud Stubbe, mocht namens Festival Lovers een allereerste kijkje gaan nemen! Super spannend aangezien het ook echt mijn allereerste techno feestje zou zijn.

Organisatie & eerste indruk

Nachtvlinder is een concept van evenementenbureau’s XSense en The Zoo, die onder andere ook de drive zijn achter grote festivals zoals Geheime Liefde, World of Pleasure, Mumbai Color Festival, Lief festival en Sneeuwbal festival (om er maar een paar te noemen). Hierin speelt ook de locatie Fort Vechten vaak een grote rol. Zo werd bijvoorbeeld in het zelfde weekend van Nachtvlinder ook Geheime Liefde georganiseerd en heb ik me door een aantal bezoekers laten vertellen dat zij al vaker Fort Vechten hadden bezocht voor meerdere toffe feestjes.

Met het OV vlinderen

Het festival terrein is makkelijk te bereiken, tenminste als je niet net als ik 6 haltes te laat uitstapt, maar dat is een verhaal voor later. Vanuit Utrecht centraal reden er pendelbussen waar je voor 5 euro per persoon een retour ticket kon kopen. Voor mij was het echter slimmer om de gewone lijn bus te nemen aangezien ik gewoon een studenten week ov heb. Vanaf de bushalte loop je direct het dorpje vechten in, onder een viaduct door en zo kom je recht voor de ingang uit. Alles bij elkaar is het vanaf Utrecht centraal een reis van 15-20 minuten, waarvan je maximaal 10 minuten moet lopen.

Entree entree

Bij de entree van het terrein stond geen rij en zo konden we samen met wat andere meteen doorlopen, super fijn! Ik heb nog nooit een festival meegemaakt waarbij ik vrijwel de hele avond geen rijen tegen ben gekomen. Vanuit de entree liep je recht op een hele lange brug af vanwaar je aan beide kanten een super mooi uitzicht had over het natuurgebied van Fort Vechten.

Een vriendinnetje van mij Iris, die zo aardig was om met dit festival mijn plus one te zijn, merkte heel terecht op dat het terrein haar deed denken aan de sfeer van Into The Woods. Een beetje sprookjesachtig met een super chille sfeer. Toen we de rest van het terrein gingen bekijken merkte we op dat een hele hoop stages gesloten waren. We kwamen er later dus achter dat deze helemaal niet bedoeld waren voor Nachtvlinder maar voor Geheime Liefde wat de dag erna georganiseerd zou worden.

Chille vibes in de vlindertuin

Voor een uitverkochte editie vonden wij het super chill. Het was lekker druk maar toch kon je overal makkelijk doorheen lopen en waren er zoals ik al eerder zijn nergens rijen. Het festival telde twee area’s. De eerste area, die je tegen kwam zodra je het terrein op liep was ‘De Cocoon’ waar Mucho en Tom’E de avond aan elkaar draaide.

De tweede area kon je alleen bereiken door de gangen van het fort te bewandelen. Via deze met kaarslicht verlichte gangen kwam je in ‘de Vlindertuin’. Een overdekte area met een aangrenzende tuin waar je met super chille muziek op de achtergrond kon genieten van het uitzicht. In de vlindertuin kon je luisteren naar niemand minder dan Tsepo, Nachtbraker, Relativ, Wouter S en Secret Cinema. Overal op het terrein liepen mensen rond met kleurrijke maskers op. Deze kon je ook krijgen in de gangen van het fort. Rood voor een vurig avontuur, zwart voor als je op zoek was naar een vleugje spanning en geel als je enkel verlangde naar oor strelende muziek.

Eindoordeel

Nachtvlinder was voor mij niet alleen top, maar ook eye-opening. Nog nooit ben ik op een feest of festival geweest waar de sfeer zo chill was als op Nachtvlinder. Niemand had moeite met elkaar, iedereen deed vrolijk en aardig. Dit heeft zeker bijgedragen aan mijn complete festival ervaring. Ik hoop alleen wel dat er voor volgend jaar wat meer area’s bijkomen. Er zijn zoveel delen van het fort die nu buiten gebruik bleven en daar is de locatie echt te mooi voor. Dus zou ik Nachtvlinder aanraden bij mijn vrienden en familie? Ja, 100%!

Voor de volledige ervaring met beeld kun je onderstaande video bekijken. Ik heb de hele avond een vlog bijgehouden ter ondersteuning van deze blog! En als je benieuwd bent naar meer foto’s of gewoon naar mij? Volg me dan op instagram.

* Een enkeling van deze foto’s, herkenbaar aan het nachtvlinder logo, zijn afkomstig van de organisatie. Je kunt deze terugvinden op de Facebook pagina van Nachtvlinder zelf. Wij verlenen geen rechten aan deze foto’s.