Na twee jaar lockdown was het afgelopen weekend eindelijk zover! Het vijfjarig jubileum van Oh My festival. Oh My is de grootste in zijn soort in Europa en biedt een podium voor hiphop, R&B en Afrobeats. De eerste editie was in 2018 en de headliners waren grote namen zoals Wiz Khalifa, French Montana, Young Thug en Big Sean. Het jaar daarop werden de fans weer eens verwend met grote internationale namen zoals Meek Mill, Lil baby, Tory Lanez en Trey Songz. De line-up bestaat niet alleen uit internationale namen, want ook talenten van Nederlandse bodem zijn aanwezig op Oh My Festival, denk aan namen zoals Broederliefde, Frenna, Ronnie Flex en Yade Lauren. Dit jaar was het festival voor het eerst in Rotterdam in de Kuip, en de line-up was weer eens magistraal.

Vier Stages

Het terrein van de Kuip was verdeeld in vier stages: Boohooman mainstage (in de Kuip zelf), en de andere drie stages waren rondom de Kuip opgebouwd: Urban Elite stage, La Foux stage en Favela stage. Op deze laatste drie stages stonden voornamelijk grote nationale namen, maar ook opkomende artiesten. Elke stage had een andere soort vibe, en voor ieder wat wils. Favela stage gaf je het gevoel alsof je ergens op een feestje stond in Rio de Janeiro stond. De Urban Elite stage was meer urban gefocust en de perfecte stage als je houdt van vunzige deuntjes. La Foux stage, wat ook de naam is van het bekende artiestenmanagement van grote nationale rappers zoals Josylvio, Kevin en Lijpe, was de stage waar alle hiphop artiesten gingen optreden. Voor Rotterdamse rappers was het een thuiswedstrijd; Broederliefde, Idaly, Ronnie Flex, Hef en Kevin komen allemaal uit Rotterdam. De leukste show was van Mula B die heel veel energie bracht op stage, en zijn aanstekelijke enthousiasme sloeg over op het publiek dat met elk nummer mee danste of mee ging rappen. De sterkste nieuwkomer was Eves Laurent, die met zijn storytelling en geloofwaardigheid het publiek voor zich had gewonnen.

[yotuwp type=”videos” id=”jwsyU3TgcaI” ]

Geweldig

De mainstage was ongelooflijk vanwege de bijzondere locatie, want je staat op een voetbalveld, en ook door de grote namen. Op zaterdag waren het Rick Ross, Tory Lanez, Ty Dolla sign, Tyga en Wizkid die het vijfjarig jubileum van Oh My Festival extra speciaal maakten. De meest spraakmakende show was van Tory Lanez die 90% van zijn show midden in het publiek stond of aan het crowdsurfen was. Hoewel je het niet zou verwachten, was Tory voornamelijk bezig om het iedereen naar de zin te maken en iedereen mee te nemen in zijn energie. De snoeiharde beats, en teksten waren sowieso al geweldig om naar te luisteren, maar zijn persoonlijkheid en unieke manier van een show neerzetten maakte het optreden in een woord: geweldig. Een andere grote naam die mij positief had verrast was Rick Ross. Rick, of beter bekend als Rooooozay, is 46 lentes jong maar treedt op alsof hij 20 jaar. Ondanks zijn leeftijd, en omvang, maakt Rick Ross volledig gebruik van de stage en geeft veel energie aan het publiek. De tent werd letterlijk afgebroken bij zijn track Purple Lamborghini en Hustlin’. Ik durf te zeggen dat dit een van de beste hiphop shows is die je kan zien, want Rick Ross maakt er echt een feestje van.

[yotuwp type=”videos” id=”ytz1pWp9FOY” ]

Easy Sunday

De line-up op zondag was alles behalve an easy Sunday, want hoewel meeste artiestennamen beginnen met ‘’lil’’, waren het grote Amerikaanse rappers op de mainstage: Lil Durk, Lil Tjay, Lil Baby en Dababy. Wat opvalt is dat deze Amerikaanse rappers echt heel hard hun best doen, en letterlijk werken voor hun geld. De artiesten betrekken het publiek bij hun show door te crowdsurfen, dingen af te stemmen met het publiek of moshpits te organiseren.

Noemenswaardig was ook Tion Wayne uit Londen die echt een goede show had neergezet en ook zijn crew op stage had tijdens een aantal nummers. Het hele optreden had iets weg van een goed feestje met je vrienden en Tion is een rapper zonder poespas en ijzersterke lyrics.

Al met al heerste er een goede sfeer op het Oh My terrein; het publiek had mooie kleurrijke outfits aan, er was genoeg lekker eten te krijgen en zelfs toen het even regende op zaterdag bleef iedereen vrolijk dansen in zijn poncho. Er waren ook photobooths, karaoke booths en andere leuke dingen te doen als je tussen de optredens door wat afwisseling wilde en daarin biedt Oh My Festival zijn festivalgangers een unieke ervaring.

[ux_gallery ids=”75267,75262,75263,75264,75261,75266,75265″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]