Bij Oktoberfeest denken de meeste mensen alleen maar aan pullen bier, ongegeneerd zuipen en dronken mensen. Maar dat is niet waar het allemaal om draait! Ik was naar Oktoberfeest Sittard en neem jullie mee!

In Sittard hebben we een Oktoberfeest wat 6 dagen lang duurt. Maar in plaats van 6 dagen alleen maar dronken zijn, gaat het Oktoberfeest Sittard, wat het grootste najaarsfeest van het zuiden is, om zoveel meer. Het is een feest waar iedereen met iedereen om kan gaan. Het is een feest van liefde, saamhorigheid en klederdrachten.

Oktoberfeest
In trachten (dirndl’s)

Het is een feest wat voor ieder wat wils heeft, of je nu naar de kermis wilt (en die is groot genoeg), naar een urban night, die echte Schurzenjager zien. Er is voor iedereen wel genoeg te doen.

Sinds dat ik 6 jaar geleden voor het eerst naar het Brand Weizen paviljoen ben geweest, was ik verkocht. Sindsdien is het Oktoberfeest alleen nog maar Duitse artiesten. Duitse artiesten luister ik sindsdien het hele jaar door! De Brand Weizen is dan ook het paviljoen, waar het echte Oktoberfeest wordt gevierd.

Oktoberfeest Sittard
De wachtrij voor Rimpelpop 1 uur voor aanvang

Tuurlijk er zijn andere paviljoens, voor oud en jong. Er wordt zelfs een hele middag voor de kleintjes (Lollipop) en voor de ouderen (Rimpelpop). Het evenement is aangepast op iedere leeftijd. Dit is ook een van de redenen waarom Oktoberfeest het grootste najaarsfeest van het zuiden wordt genoemd.

Het wordt dan, zoals ik net zei het grootste najaarsfeest van het zuiden genoemd, echter komen er steeds vaker mensen van boven de rivieren in het weekend om Oktoberfeest in Sittard te komen vieren. Vaak komen er zelfs mensen uit Duitsland om hier Oktoberfeest te vieren.

Ook is de echte kleding trachten overgenomen vanuit Duitsland. Met Oktoberfeest verkleed je je niet, maar kleed je je. De mannen in Lederhosen en de dames in Dirndl’s. Dan is kun je aan de manier hoe je je schort strikt zien wat de status van de dame is. Als je hem links (voor de kijker rechts) strikt: Single, als je hem rechts (voor de kijker links) strikt: Bezet, als je hem in het midden voor strikt: Maagd en als je hem achter midden strikt: Weduwe of Serveerster.

Oktoberfest
Bij mij zit de strik hier aan de rechterkant: Single
Fotograaf: Niels Janssen

Ik heb een kleine video gemaakt voor een kleine sfeerimpressie! Zie hieronder!

Sfeerimpressie Oktoberfeest Sittard 2019

Veel Liefs,

Dion