Op 11 augustus was het eindelijk zover, Onder de radar het eerste technofestival in Twente vond plaats op een waanzinnige locatie, Vliegveld Twenthe. Samen met zo’n 4.000 andere bezoekers mocht ik deze gebeurtenis meemaken.

Een thuiswedstrijd, eindelijk!

Als technoliefhebber in Twente raak je aan het feit gewend dat je redelijk wat kilometers moet afleggen tijdens het festivalseizoen als je leuke raves wilt meemaken. Natuurlijk zijn er een aantal locale festivals waar elektronische muziek wordt gedraaid, maar over het algemeen rijd je richting het midden of westen van het land voor een ‘full pull’ techno festival. Toen ik hoorde dat Basic Grooves het eerste volledige techno festival van Twente ging organiseren bij de Vliegbasis Twenthe kreeg ik dus wel kippenvel. Eindelijk een keertje een thuiswedstrijd voor de verandering, Onder de radar kon beginnen!

Waanzinnige locatie: Vliegbasis Twenthe

Met bunkers en shelters om F-16’s te verbergen is deze verlaten militaire vliegbasis een geweldige locatie voor een techno festival. De naam van het festival ontleent zich aan de radar installatie die op de basis te vinden is. Hoewel de Nederlandse luchtmacht geen gebruik meer maakt van het terrein is de radar installatie nog wel actief. Er waren in totaal 4 stages, 2 bij de hangaars, 1 bij de oude kazerne en de main stage die zich letterlijk onder de radarinstallatie bevond.

Het festival zelf

In tegenstelling tot andere festivals heb ik deze keer zeeën van tijd voor de voorbereidingen dus komen we redelijk vroeg aan op het terrein van Onder de radar. Dit is wel iets waar ik aan zou kunnen wennen! We beginnen de dag bij de main aangezien het zonnetje nog schijnt en dit de enige open lucht stage is. De Sluwe Vos en Sandrien draaiden lekkere setjes om de kop eraf te bijten. Hierna hadden we de behoefte om te ‘vuistpompen’ en lekker te beuken en dankzij Function, Clouds en ROD is dit goed gelukt ook! Sfeertje zat er goed in, vooral toen het wat donkerder begon te worden.

Om de boel af te sluiten pakten we nog wat mee van de set van Derrick May, maar waar we vooral naar uitkeken was Robert Hood. Kerel, wat draait hij op een bijzondere manier. Hij kan als geen ander old skool Detroit stijl mixen met wat harde uptempo beats. Op een gegeven moment tovert het publiek allemaal vlaggen tevoorschijn, komen er fakkels bij kijken en iets wat op vuurwerk lijkt. Op dit punt was ik goed bezweet, maar voornamelijk voldaan. Het is ze gelukt hoor, petje af voor Basic Groves voor deze geweldige rave! Volgend jaar absoluut weer Onder de radar!

Met dank aan gastreporter Alexander Boer en Onder de radar voor een deel van de foto’s én samenwerking.