Zaterdag 26 augustus was het tijd voor de 4e editie van Onder De Radar Festival op Vliegbasis Twente. 6 area’s met de fijnste house- en techno beats dreunden over de verlaten militaire Vliegbasis Twente.

Vliegveldweg 345

Vanuit Lochem City is Enschede nog geen uurtje rijden en dus prima te doen om te gaan buurten bij het festival. Als festivallover heb ik vaak de mogelijkheid om even mijn gezicht te laten zien en wat sfeer te proeven. Later meer!

Voor mij was dit de tweede keer Onder de Radar Festival, de eerste was in 2018. Ik was dus benieuwd of ik weer zo enthousiast was als toen. Op die dag waren er zo’n 4000 bezoekers en nu ruim 20K. Het festival is dus enorm gegroeid de afgelopen jaren.

Kilometers asfalt

Een vliegveld associeer je met kilometers lopen om op de plaats van bestemming te komen, nou dat is bij Onder De Radar niet het geval. Binnen 10 minuten sta je tussen barakken en bunkers en geen douane gelukkig, want met al die Duitse techno liefhebbers sta je dan wel in de rij te wachten. Het is trouwens alsof de tijd heeft stil gestaan op de oude legerbasis, maar bij het zien van de bezoekers was stilstaan s ’middags al geen optie meer.


De waanzinnige locatie Onder De Radar Festival

Deze verlaten militaire vliegbasis is een perfecte locatie voor een techno festival, met bunkers en shelters om F-16’s te verbergen. Het festival is vernoemd naar de actieve radarinstallatie op de basis. Hoewel de Nederlandse luchtmacht het terrein niet meer gebruikt, is de radarinstallatie nog steeds operationeel. Het festival had in totaal zes podia, waaronder twee bij de hangars, één bij de oude kazerne en de hoofdpodia letterlijk onder de radarinstallatie. Drie stages waren overdekt.

 

Een volle bezetting met 20.000 liefhebbers

Met 20K bezoekers denk je een super groot festival binnen te stappen, maar niets is minder waar. Onder De Radar 2023 is overzichtelijk, duidelijk en vooral logisch in elkaar verweven. Even iets over de mensen: een heerlijke vibe en leuke groepjes. Ik heb gesproken met mensen uit Den Helder, Vlissingen en zelfs Maastricht. Reden was dat de meesten toe waren een goed techno feestje met een waanzinnige line up en setting. Ergens was ik niet verbaasd over de gesprekken die ik had. Qua leeftijd was het zeer gevarieerd, ik denk 20 t/m 50 jaar en iedereen had plezier. Een volle bezetting.

Brandstof voor het zware werk

Tijd voor wat brandstof, want de avond brak langzaam aan en op een lege maag kan ik niet werken. Even zoeken naar een foodtruck. Als je opzoek bent naar een korpsdiner op een festival hoef je niet lang te zoeken, want je schuift bij iemand aan met je eten en samen eten is olie voor de vriendschap. Ik deelde mijn pizza en nieuwe vrienden maken was nog nooit zo makkelijk. Klaar en door want de tijd vloog voorbij.

Line-up met tientallen bommen

Wat Basic Grooves goed heeft gezien is de opbouw van een mooie line-up. Peggy Gou, daarna KI/KI en als afsluiter (9×9) 999999999. Een mooie fraaie overloop. De Onder De Radar stage stond aan en hier was ik dan ook vaak te vinden. De Reactie stage paste voor mij in hetzelfde rijtje, omdat I Hate Models, Parfait en Cera Khin dezelfde vibe en muziek maken. Helaas had Cera haar show gecanceld en kwam onze vriend AnD Techno die zoals altijd een dikke techno set neerzetten.

Er was een goede verdeling over de diverse stages. Zo had je nog De Doofpot waar natuurlijk De Sluwe Vos zijn parels draaide. In totaal een line up met 36 artiesten die samen tientallen bommen/beats dropten.

Eindcijfer en conclusie

Shout out naar Onder De Radar Festival, want het was een zeer geslaagde dag. Vanaf de eerste stap op Vliegveld Twente voelde ik een goed georganiseerd festival met alleen maar genieters. Mensen omhelsden en kusten elkaar maar vooral de vele dansmoves en knipoogjes deden het goed. Techno is liefde en bij Basic Grooves weten ze dat. See you next year! #ODR24

Op 31 augustus 2024 is Onder De Radar Festival terug dus check de pre-sale!

Wist je trouwens dat Onder De Radar het eerste technofestival van Twente was?