Muziekfestivals gaan niet langer alleen over muziek, ze hebben een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Tegenwoordig bieden ze de mogelijkheid om een utopische wereld binnen te stappen. Een wereld die kunst, cultuur en eindeloze avonturen vol zelfontwikkeling combineert. Er zijn zoveel bijzondere festivals en evenementen over de hele wereld om uit te kiezen, dus hebben we een lijst gemaakt van 5 unieke festivals die nét even een beetje anders zijn. 

Sauti Safari – Entebbe, Uganda

Kun je je een avontuur van een week voorstellen waarbij wilde safaritochten in Afrika gecombineerd worden met geweldige dansfeesten onder de sterrenhemel? Sauti Safari is een werkelijke once-in-a-lifetime ervaring!

Verwacht begeleide excursies door de adembenemende landschappen van Uganda en geniet van de aanwezigheid van gorilla’s, chimpansees, neushoorns en allerlei soorten wildlife.

Deze wilde avonturen worden in balans gebracht met culturele activiteiten en gastronomische diners, evenals ontspannen momenten in luxe accommodaties en wervelende muziek line-ups tijdens de feestavonden. Absoluut alles wordt voor je geregeld tijdens deze all-inclusive reis, dus geniet gewoon en connect met de groep mede-ontdekkingsreizigers.

Voor de aankomende editie in oktober 2023 staat een Sol Selectas music showcase met Sabo op de agenda, alsook twee feestavonden met artiesten zoals Amine K, Peter Farris, BoomBoom, R3in Drops en meer.

Pssssht! – Als je altijd al op safari hebt willen gaan en van feesten houdt, is Sauti Safari jouw ultieme bucketlist event. 2023 zal de eerste editie zijn, maar met La Karavane, Maev Event, en Nomads Wild achter de schermen weet je dat het geweldig zal zijn!

Bucht der Träumer – Berlijn, Duitsland

Gelegen aan de idyllische oevers van de Krumme Lanke in Berlijn, is Bucht der Träumer (Baai der Dromers) een underground elektronisch muziekfestival dat de grenzen van conventionele muziekevenementen verlegt. Het thema van het festival draait om vrijheid, creativiteit en de samensmelting van natuur en technologie.

Met een focus op genres zoals Deep House, Techno, Minimal, Indie House en Electronica, trekt het festival zowel gevestigde als opkomende artiesten uit de wereldwijde elektronische muziekscene aan. Mensen beschrijven de sfeer vaak als intiem en gastvrij, wat een gevoel van gemeenschap onder de bezoekers bevordert.


Benieuwd naar de line-up? Enkele namen die geboekt waren voor eerdere edities zijn onder andere: Britta Arnold, The Knife, Stavroz, Caleesi, Be Svendsen, Monolink en Kerala Dust.

Pssssht! – We horen vaak ervaren festivalgangers Bucht der Träumer aanbevelen als een goed alternatief voor mensen die al vaak naar Garbicz Festival zijn geweest en iets anders willen proberen.

 

Echoes from Agartha – Cappadocië, Turkije 

Verscholen in de bergen van Cappadocië, Turkije, is Echoes from Agartha een sfeervol muziekfestival dat deelnemers meeneemt op een spirituele reis. Geïnspireerd door de mythische ondergrondse stad Agartha, straalt het festival een haast buitenaardse sfeer uit. Vooral omdat het plaatsvindt in het midden van een Unesco Werelderfgoedlocatie.

De muziekstijl draait om genres als Deep House, Ambient en Downtempo, wat een hypnotische en introspectieve sfeer creëert. De line-ups zijn altijd wervelend, met vorige edities die artiesten zoals Lee Burridge, Mind Against, Seth Troxler, WhoMadeWho, Chaim, Jenia Tarsol en Elif verwelkomden.

Naast de muziek biedt Echoes from Agartha ook verschillende activiteiten voor spiritueel welzijn. Deelnemers kunnen mee doen aan yoga en meditatiesessies, evenals een breed scala aan culturele activiteiten, excursies en workshops.

Pssssht! – Hoewel de prachtige locatie en het ongeëvenaarde programma van dit evenement elke cent waard zijn, trekt het hogere prijspunt natuurlijk een meer “welgesteld” publiek aan.

Dekmantel Festival – Amsterdam, Nederland

Ok, voor Nederlanders zal Dekmantel Festival niet onbekend in de oren klinken. Maar voor wie normaal gesproken naar mainstream festivals gaat zal dit een uniek alternatief kunnen zijn. Dekmantel is een mekka voor ware liefhebbers van elektronische muziek, bekend om de vooruitstrevende programmering. Het thema van het festival omvat innovatie, inclusiviteit en een diepgewortelde waardering voor de geschiedenis en evolutie van elektronische muziek.

Dat de focus op de muziek ligt is meteen duidelijk. De productie is bewust bescheiden, zonder al teveel decoratie. Er wordt meer moeite gedaan om een kwaliteitservaring te creëren. Bijvoorbeeld door wachtrijen te minimaliseren, looprichtingen te beheren en ruimte te garanderen om vrij op de dansvloer te bewegen.

Met de nadruk op genres zoals Techno, House, Electro en meer experimentele en eclectische stijlen, trekt Dekmantel underground iconen, opkomende sterren en pioniers van de industrie aan. Eerdere line-ups bevatten namen als Roisin Murphy, Ben UFO, Jeff Mills, Four Tet, Cinnaman, Carista, Palms Trax, Motor City Drum Ensemble en VTSS.

Pssssht! – Laat je glitter en boho-outfit thuis. Draag gewoon iets comfortabels en geniet van de klanken. Men zegt dat de onbekende namen op Dekmantel vaak 5 jaar later op de line-up staan van populaire mainstream festivals.

Hedoné Seminar – Provence, Frankrijk / Berlijn, Duitsland

Hedoné Seminar, gelegen in de betoverende Provence-regio van Frankrijk, biedt een unieke mix van muziek en intieme mindfulness. In de afgelopen jaren wordt er ook een tweede jaarlijkse editie gehouden nabij Berlijn. Het decor van het festival geeft je het gevoel dat je in een sprookje bent beland, terwijl het thema draait om zelfontdekking en het verkennen van intimiteit op een bewuste manier.

De muzikale line-up omvat genres als Deep House, Downtempo, World Fusion en Electronic. Echter wordt het programma van activiteiten vaak belangrijker gevonden. Bezoekers kunnen transformerende kunstvoorstellingen bijwonen en deelnemen aan workshops die persoonlijke groei en zelfexpressie stimuleren. Dit alles terwijl ze gekleed zijn in haast etherische outfits.

Vorige line-ups omvatten namen als Birds of Mind, Deer Jade, José Noventa, Martin Fuego en Lemurian. Populaire activiteiten zoals “The Naked Tea Party” (het is precies wat het heet) zorgen ervoor dat Hedoné echt op deze lijst van 5 unieke festivals thuis hoort.

Pssssht! – Ja, dit is een sekspositief festival. Je krijgt voorafgaand aan iedere workshop duidelijke uitleg om verwachtingen te beheren. Je zal dus nooit voor verrassingen komen te staan. Verder zijn jouw grenzen heilig en consent geven de hoogste deugd.

Hopelijk inspireren deze 5 unieke festivals jou om je festival-horizon te verbreden.
Heb je nog andere aanraders voor bijzondere festivals of events? Laat het ons per mail weten!