In 2019 waren wij van Festival Lovers NL & DE aanwezig bij Parookaville en schreven wij een report over dit fantastische festival. Sinds de eerste editie in 2015 bleek het EDM Festival een succes en was het 5 edities lang een uitverkocht evenement dat een ieder zich nog jarenlang zal blijven herinneren. Nu in 2022 waren wij opnieuw aanwezig om voor jullie verslag uit te brengen en wat hebben we genoten!

Even terug naar de feiten en cijfers voor we onze belevenissen en ervaringen met jullie delen. Wisten jullie dat Parookaville inmiddels Duitslands grootste festival is in deze genre, electronic dance music!? Dit jaar was het grootser dan ooit. Waar de eerste editie in 2015 kon rekenen op ca. 25.000 bezoekers, en de laatste editie in 2019, 85.000 bezoekers trok, kwamen er nu maar liefst 225.000 bezoekers naar het festival. Parookaville is daarmee niet alleen het grootste festival van Duitsland in deze scene maar ook nog eens één van de grootste in Europa.

Parookaville is een stad die eens per jaar tot leven komt en is vernoemd naar de grondlegger en burgemeester van de stad. Een stad die zich kenmerkt door zijn unieke locatie, namelijk vliegveld Weeze, vlakbij het plaatsje Kevelaer. Een locatie dicht bij de Nederlands-Duitse grens. Centraal in de stad vind je het 7,20 meter hoge standbeeld van Bill Parooka.

Een aantal cijfers

Op donderdag 21 augustus 2022 kwamen de eerste bewoners van de stad al aan en op maandagmorgen werden zij geacht de stad weer te hebben verlaten. Verblijvend op één van de 42.000 campingplaatsen konden zij en alle dag bezoekers genieten van het dagelijks leven vol muziek en dans. Een heel weekend in de stad waar liefde, vrijheid en muziek regeren. Dagelijks verruilden nog eens zo’n 26.000 mensen hun woonplaats voor een plaatsje in Parookaville City. Bijna 5000 auto´s werden daarvoor dagelijks naar de daarvoor bestemde parkeerplaatsen gedirigeerd, om nog maar niet te spreken over
de talloze ritten die per bus en trein werden uitgevoerd. Waar in 2018 een pijnpunt zat bij de organisatie in het aan reizen. Waar in 2019 een agendapuntje de watervoorziening was. Valt er eigenlijk niets op te merken op deze editie. Logistiek, veiligheid, entertainment, watervoorziening, sanitaire voorzieningen, gelegenheden om te eten en te drinken, alles was tot in de puntjes geregeld.

[ux_gallery ids=”76024″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Maar liefst 6500 medewerkers waren 6 weken lang al druk bezig met de voorbereidingen en het opbouwen van de stad. Miljoenen biertjes en bijna een half
miljoen mini-pizza´s gingen als zoete broodjes over de toonbank. Vliegtuigen vlogen af en aan, naast de vele andere transportmiddelen om de artiesten op de juiste tijd op hun plaats van bestemming te brengen. On stage, daar waar zij meestal voor de duur van een uur hun publiek wisten te raken met hun muziek.

Het Festival PAROOKAVILLE

Een bonte verzameling van mensen. Duizenden bizarre, mooie, leuke, of zelfs weinig-om-het-lijf-hebbende outfits. Ruim 300 artiesten en 12 stages zorgden dat de stad tot leven kwam. En hoe!! Wij waren er bij, 2 dagen lang en hebben van begin tot het einde genoten. En ja, voor wie zich ons verslag van 2019 nog herinnert.. Dit keer waren we wel bij tijdens het persmoment.

Goed voorbereid vertrokken wij van huis. Dat hield in een bankpas om de nodige aankopen te kunnen doen, pen en papier om toestemming te kunnen regelen voor als wij iemand filmden en online het materiaal zouden willen delen, gehoorbescherming en jawel, een fles zonnebrandcrème. Onmisbaar op dagen waarbij de temperaturen onder de brandende zon tot bijna 30 graden Celsius oplopen. En laten wij bijna heel de stad zijn rondgelopen, maar nee… geen duik genomen in het verfrissende bad. Ook zijn we niet getrouwd in de kerk, of hebben we een tattoo laten zetten in de gevangenis. Maar wat deden we dan wel?

Eerlijk is eerlijk

Allereerst moesten we inchecken. Net als bij andere festivalbezoekers werd ook bij ons de identiteit en toegangsbewijs gecontroleerd. Op een andere plaats van de festivalbezoekers of campingbewoners moesten wij onze auto parkeren. Met een crew-bus werden wij naar het festivalterrein gebracht. Tot zover liep alles vlot en vol verwachting liepen we richting het festivalterrein. Daar waren een heleboel toegangspoorten voor de festivalbezoekers, en moesten wij aansluiten bij de het rijtje voor pers en crew. Zonder problemen werden we gecheckt en jawel.. Daar ging onze zonnebrandcrème. Oeps.. thuis de verkeerde meegepakt, vanwege de ontvlambaarheid mocht de onze het terrein niet op. De beveiliger was zo aardig om deze bij de entree weg te zetten. En zowaar aan het einde van de dag wist zijn collega ons er precies uit te pikken als de eigenaar van de zonnebrand.

Net als de andere festivalgangers waren we blij dat we alle controles achter ons hadden en huppelden we, nog net niet als een stel lammetjes in het voorjaar in de wei, het terrein op. We hadden er zin in en we waren er klaar voor. Twee dagen lang genieten van muziek, vermaak, zon en plezier met andere festivalgangers.

[ux_gallery ids=”76020″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Tranen van geluk

Omdat het onmogelijk was alle artiesten te bezoeken hadden we vooraf de handige app van Parookaville gedownload. Eenmaal in de pers tent, waar we onze mediapas op moesten halen, kwamen we erachter dat de favorietenlijst die we hadden aangemaakt deze ook automatisch op volgorde van tijd van optreden had gezet.Een reminder aan zetten in de app was alles wat nodig was. We woonden shows bij van onder andere Fedde le Grand, Armin van Buuren, Brennan Heart, Ran-D en, ook al hebben we ze vaker zien optreden, de show van Sefa zullen we nooit meer vergeten. De mega fantastische Parookaville Ceremonie met z´n lichtshows en al het vuurwerk bezorgde ons tranen in de ogen (van het vuurwerk) en kippenvel.

Het optreden van Kasalla was gepland in de stage ´Brainwash´. Daar eenmaal aangekomen was lopen of zelfs maar bewegen amper mogelijk. Beveiliging signaleerde onze mediapas en liet ons het terrein verlaten. Dit onverwachte gebeuren had ons wel even van de kaart gebracht en een beetje ontnuchterd stonden we daar. Wat nu. Al snel besloten we terug te gaan naar de perstent waar we zouden wachten op de bandleden van Kasalla aangezien we nog een interview met ze hadden gepland. Na een tijd te hebben gewacht zijn we maar verder gegaan. Aten en dronken we wat en genoten we weer volop van de shows en muziek van andere DJ´s.

Die houden jullie nog te goed

Na een paar uurtjes slapen en ons weer opgefrist te hebben vertrokken we opnieuw naar Weeze. Dit keer was het drukker op de route dan de vorige dag. Een beetje druk voelden we wel, want dit keer wilden we wel het persmoment bijwonen. Wat een geluk toen onderweg het bericht kwam dat dit een paar uur opgeschoven was. Alle tijd dus om te reizen en weer even bij te komen in de perstent. Daar was alles prima verzorgd, van de werkplekken tot de relaxhoek. Van de gezonde broodjes en het fruit tot het noodzakelijke gekoelde water. Wat de tent aan de overkant was voor artiesten en genodigden was de perstent voor ons. Een oase van rust, ruimte, werkend internet en stroom. O ja, en wat zijn we de medewerkers dankbaar voor de M&M´s die er lagen. Soms heeft een mens gewoonweg niet meer nodig.

Tijdens het persmoment werd duidelijk uitgelegd dat de veiligheid een risico was geworden tijdens het optreden van Kasalla. Nu hadden wij inmiddels al wel het een en ander vernomen. Maar het was fijn om toch nog alles eens rustig uitgelegd te krijgen. Nog fijner was dat 2 dagen later een mailtje van Kasalla zelf kwam. Bijzonder! En dat interview? Die houden jullie nog te goed.

Ook deze 2e dag genoten we volop van alles wat Parookaville City te bieden had. We gingen naar optredens van Ostblockschlampen, Alan Walker, beleefden mooie momenten bij Ferry Corsten en sloten ons weekend af bij Da Tweekaz. We maakten foto´s, video´s, lachten, zongen, dansten. En bedankt organisatie voor de fantastische onverwachte upgrade voor onze tour in het reuzenrad. Echt een aanrader als je het hele terrein wilt overzien en mooie beelden wilt kunnen maken vanuit de hoogte.

[ux_gallery ids=”76025″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Voor iedereen was er wel iets. Of je nu wilde bungeejumpen, in de achtbaan wilde, op hoogte in de ijsbreker een show bijwonen, dansen op het strand bij de Bacardi Bar of uit je dak gaan bij DJ MaRLo in de Cloud Factory. Of je nu yoghurtijs wilde eten in een hangmat in de schaduw, schommelen in de avondzon, stampen bij het optreden van Scooter, of alleen maar biertjes wilde drinken met je vrienden in de Desert. Het kon allemaal. Niks was te gek. Niemand vond iets raar. Nee, je was vrij. Vrij om te zijn, om te beleven en te genieten.

Zoals altijd, aan alles komt een eind. De show, de dag, het festival. Maar ook aan dit report. Lieve Festival Lovers, jullie waren te gek. Er zijn van jullie foto´s gemaakt. Er zijn voor jullie video´s gemaakt. Maar niets is goed genoeg om in beeld en woord te vertellen hoe fantastisch ons weekend in Weeze was. En voor wie niet aanwezig waren, dit willen jullie ook meemaken! Wees er tijdig bij want de kaartverkoop voor dit geliefde evenement gaat snel. Hou dus onze site in de gaten en die van Parookaville. Je vind dat alle info over de voorzieningen, de artiesten, de regels en ticketverkoop. En of je nu een dagje wilt genieten of het hele weekend. Je bent vrij!

Zet alvast maar in je agenda voor 2023! Als alles door kan gaan zien we jou graag in gezondheid terug van 21 tot en met 23 juli. Ontmoetingsplaats: luchthaven Weeze, Parookaville City!

Hieronder de aftermovie van onze Nederlandse held Mental Theo. [yotuwp type=”videos” id=”rVqDmf3Q0fA” ]