Duitslands grootste elektronic dance music festival Parookaville was opnieuw een mega fantastische belevenis voor elke festivalliefhebber! Dagenlang hebben ook wij van festivallovers genoten. De DJ’s draaiden weer fantastische sets, namen de tijd voor een persoonlijk gesprek met ons en hadden allemaal één quote gemeen: ‘Spread the Love’. 

City of Madness

De 7e editie van opnieuw, een wekenlang van tevoren, uitverkocht festival telde ruim 225.000 bezoekers afkomstig uit meer dan 40 landen wereldwijd, en bood een stage aan meer dan 300 dj’s. Airport Weeze transformeerde voor een lang weekend in een fantastisch festivalterrein, ofwel de ‘City of Madness’. Een plaats waar iedereen gelijk is, waar je kunt zijn wie/wat je wilt en waar je kunt doen wat je wilt. Waar eenheid, passie voor muziek en liefde regeren. Je kon het zo gek niet bedenken of het was aanwezig: van verkooppunt voor merchandise tot zwembad, van loungebed tot oplaadpunt voor je telefoon en van bungeejump tot broodje döner.

Graag nemen we jullie in dit report mee naar onze belevenissen tussen de gigantische Jägermeisterfles, de Wodka Gorbatchow Icebreaker, de JBL lounge en nog vele andere fantastische plaatsen door. Via onze socials hebben we al diverse indrukken met jullie gedeeld. En hopelijk kunnen we ook nu weer met ons verhaal een beetje indruk geven hoe het was op Parookaville.

Parookaville 2023

Ruim op tijd vertrokken we vanuit ons hotel naar de parking die ons was toegewezen, van waaruit een transferbus ons naar het festivalterrein bracht. Onze toegangsbandjes en mediapassen hadden we tijdens onze aanwezigheid op vrijdag al geregeld en het was dus eenmaal bij het festivalterrein aangekomen makkelijk doorlopen. Wat dit jaar al meteen opviel was dat de parking voor crew en artiesten een andere locatie had, wat overigens naar onze mening een verbetering was ten opzichte van het afgelopen jaar. Verder was het stukken aangenamer weer dan de vorige editie.

Na de veiligheidscheck aan de poorten van het terrein liepen we meteen door naar één van de vele ING stations om via deze hoofdsponsor onszelf te voorzien van consumptiemunten. Ik meen mij te herinneren dat de stuksprijs afgelopen jaar €0,50 lager lag, en dat de kleur toen oranje was in plaats van de huidige blauw.  Als festivalliefhebber komt het je vast bekend voor dat er zo her en der bandjes, munten of tegoedkaarten al dan niet met nodige consumptietegoed, rondzwerven in huis, tas of jas. Een stille herinnering aan de geweldige uren die je had tijdens het festival. Onze toegang was dus geregeld, een hapje, drankje of andere diensten konden worden aangeschaft. Tijd dus voor een rondje over het immens grote festivalterrein.

Alles is prima geregeld

Voor wie zijn tas of andere kostbaarheden kwijt wilde, waren er ruim voldoende kluisjes aanwezig. Voor wie naar het toilet moest, of met een lege accu van zijn gsm rondliep, of merchandise wilde aanschaffen waren alle voorzieningen weer prima geregeld. Had je trek in wat te eten of drinken dan was er overal ruim aanbod voorzien. Pizza, ijs, friet, koffie, bier, cocktails, salades, steaks, gebakken champignons, poffertjes, er was voor elk wel iets. Ook wie vegan wilde eten, of wie met allergieën of intoleranties te kampt, had voldoende keus.

Op het gebied van vermaak had ook niemand iets te klagen. Zelf maakten we een ronde mee in het reuzenrad. We bekeken de tattoo’s die gezet konden worden, testten uit hoe er bloemendecoratie op je gezicht kon worden geplakt, raakten in gesprek met een festivalganger op een schommel en troffen een luid zingend groepje festivalgangers aan die een jarige in hun midden hadden.

De prachtige Parookaville stages

Na de eerste flinke ronde over het festivalterrein kwamen we tot de conclusie dat er deze editie wat kleine veranderingen waren, maar dat de grote opzet nog gebleven was zoals voorgaande jaren. Zo was er nog steeds het prachtige terrein bij de mainstage vanaf waar ook de vuurwerkshow te zien was. We bezochten zelf met plezier meermaals de Cloud Factory en de Power Plant en we hebben ook heel wat muziekuurtjes doorgemaakt bij de Bill’s Factory. Mainstage hebben we deze editie minder meegemaakt. Echter waren er ook nog stages als de Cupra Wacky Shack (1x raden wie één van de partners was van het festival). En we hebben kort nog wat meegeluisterd bij de Dessert Valley Stage en Casa Bacardi.

Drum & bass, techno, dubstep, trance, hardstyle, Kölsch, hip hop; er waren zo ontzettend veel genres vertegenwoordigd dat het als festivalbezoeker met een brede muzieksmaak bijna te lastig was om keuzes te maken. Gelukkig is er nog altijd de Parookaville app die ons daar doorheen hielp. Een plattegrond van zowel het festivalterrein en de campingsite, een handig overzicht met alle dj’s en tijdlijnen (met uiteraard een handig alarm voorafgaand) helpen de bezoeker een aardig handje om zo niets van het festival te hoeven missen.

Beste namen

Wij waren dit festivalweekend aanwezig bij optredens van Mike Williams, Act of Rage, Hedex,  Dan Lee, D-Block & S-te-Fan, Da Tweekaz, Kayzo, Hardwell, Sub Zero Project, Sefa en Scooter. Ook zaten we na hun optreden aan tafel met Jebroer,  Lucas & Steve en Kasalla voor een interview . De laatste groep moest, zoals jullie in ons eerder report kunnen lezen, tijdens de vorige editie hun optreden afbreken omdat de veiligheid niet langer gewaarborgd was. Dit jaar stonden ze op het prachtige podium van de Bill’s Factory. Over hun optreden tijdens Parookaville, maar ook over hun tour elders in Duitsland, schrijven we later meer.

Opvallend is dat ze net zo populair zijn als bijvoorbeeld Techno DJ’s die wereldwijd hun sets draaien, maar dat ze een compleet ander genre draaien: Kölsch, carnaval. En dat brengt ons weer terug bij het festivalgevoel. Is dat niet wat we na carnaval nog graag even vast houden? Het gevoel van verbondenheid, plezier en muziek samen beleven. Of je nu van dubstep houdt, een raver bent, of helemaal uit je dak gaat tijdens een optreden van Timmy Trumpet. Zoals elke artiest die we spraken onafhankelijk van elkaar zei: ‘Spread the Love’!

Over een aantal weken kun je weer genieten op Airport Weeze van San Hejmo, en voor volgende jaar kun je 19-21 juli alvast Parookavillie 2024 noteren. Zien we jullie daar? Voor wie benieuwd is naar de interviews met Jebroer, Lucas & Steve, Kasalla en meer: blijf ons volgen via onze Nederlandse en Duitse website en social media kanalen!!