Ploegendienst Festival 2018 – Lekker gewerkt, pik!

Vroeger, die goeie ouwe tijd, toen ik nog jong en onbezonnen was, keek ik het hele jaar uit naar het huisfeest van mijn studentenhuis. Ieder jaar in juni werd onze tuin (en later: tuinen) omgetoverd tot waar festivalterrein, tot grote ergernis van de buurt. Maanden van te voren begonnen we al met de organisatie, DJ’s werden uitgezocht, personeel ingehuurd, aankleding gekocht en natuurlijk een thema bedacht. Want wat is een huisfeest zonder thema? 

Het lijkt wel of Ploegendienst Festival deze huisfeest mentaliteit tot een hoger plan getrokken heeft. Door de relatief kleine locatie waande ik me bijna in een achtertuin. Klein, intiem, sfeervol. In dit blog neem ik je mee het festivalterrein op. 

Duurzaam 

Ik ben zo’n type dat m’n eigen hard plastic bekers meeneemt naar festivals, omdat ik een gruwelijke hekel heb aan single-use plastic. Of het door mijn voorliefde voor Doppers komt of door het filmpje wat ik ooit zag van een schildpad met een rietje in z’n neus, ik weet het niet. Wat een verademing was het dan ook dat Ploegendienst Festival één van de meest duurzame festivals bleek te zijn waar ik ooit ben geweest. 

Niet alleen schonken ze alle drank in hard-cups (mét handig lipje waardoor je dus meer bekers in een keer mee kunt nemen en geen kartonnetje nodig hebt), er werden ook broekzakasbakken uitgedeeld en voor de schaft was er een goed aanbod tussen vlees en vegetarisch. Al denk ik dat niet veel mensen een hap door hun keel konden krijgen deze druilerige zaterdag ;). 

+1

Ploegendienst

Voor Ploegendienst Festival koop je geen kaartje, je solliciteert. Er is geen timetable, er is een werkrooster. Food area? Nee joh! Schaften zul je! Dansen doe je niet op de main, maar bij het Pompstation of Haveneiland. 

Het eerste festival dat zijn naam letterlijk eer aan doet. 

Het begint eigenlijk al zodra je door de beveiliging van top tot teen bent betast. Je krijgt een naamkaartje toegestopt waarop je je naam (duh) en je droombaan mag vermelden. Miljonair, in mijn geval. (Mocht je nou willen doneren aan dit doel, dat kan! Stuur even een mailtje naar info@festivallovers.nl onder vermelding van “Femke in de Quote”.) 

+1 thema #onpoint (dat is hoe de jeugd het zegt, toch?)

Parasahara, solliciteren om naar de tering te gaan

Het doel:  Mensen in 20 minuten “helemaal naar de sollicitering” laten gaan!  Mensen een andere beleving bieden dan op een ‘standaard stage’ op een festival. Bij de Parasahara (Secret) stage was je letterlijk even weg van alles en iedereen. Intiem, extase en verrassend dat onderga je als in de woestijn, die er uitzag als een ouderwetse stormbaan, je voeten eraf danst op de dikste house en techno. Origineel, uitdagend, een concept met typische Rotterdamse humor én zelfs gezond 😉

Geschikt/ongeschikt

Altijd al interesse gehad in een carrière bij het leger? Dan ben je dus op Ploegendienst bij de Parasahara stage (helemaal naar de sollicitering) op het juiste adres. Lichtelijk geheimzinnig sta je dus in die rij, waarna je twintig minuten compleet uit je dak mag gaan. Mannen en vrouwen in camouflage outfits houden je nauwlettend in de gaten.  In de wachttent liet de Drillsergeant de sollicitanten, fysieke opdrachten uitvoeren zoals fietsen op een hometrainer en werden de onderstaande regels op militaire wijze bijgebracht. Na 20 minuten wordt je echter weer eruit gebonjourd, de volgende lichting rekruten is aan de beurt.

RULE 1   No way back for 20 minutes!
RULE 2   Beast mode on!
RULE 3   Make love not war!
RULE 4   Always listen to the Drill Sergeant!

  • 1 – nice touch
  • 0.5 – 20 minuten is echt te kort 😉
Het advies om een kijkje te gaan nemen bij de secret area werd dan ook als een lopend vuurtje verspreid door de bezoekers over het festivalterrein. Parasahara is een ‘beastachtige’ toevoeging aan Ploegendienst Festival. Volgend jaar weer de stormbaan op en de hot house Sahara in.

 

Harde techno

En nog hardere techno. Dit festival is niet voor mensen die bang zijn voor een beetje bas, of hun oordopjes vergeten zijn (deze kon je overigens gewoon kopen op het terrein). En met namen als Ansome en Amotik kun je natuurlijk ook niks fout doen. Die harde techno toch zat? Dan kun je jezelf ook vermaken met hitjes, De Sluwe Vos (want waar is die man niet?) en disco! Voor ieder wat wils dus. 

+ 1 – Oren piepen nog 

Tot slot

Mocht je volgend jaar nog op zoek zijn naar een tof festival om je op vrijdag of zaterdag te misdragen, overweeg dan zeker Ploegendienst. Ook leuk voor de afwisseling, eens een keer niet in Amsterdam, maar in Breda. Hou er dan wel rekening mee dat je nog een half uur (!) in de pendelbus zit. Geen wonder dat je daar een tientje voor moest lappen. Het weer viel gruwelijk tegen, maar dat mocht de pret niet drukken. 

Al met al: lekker gewerkt, pik! 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial