Soms heb je wel eens van die festivals waar je echt een keer geweest moet zijn, zelfs als de gedraaide muziekstijlen niet echt in je straatje liggen. Puur vanwege de gezelligheid, de vibes, de positieve verhalen van vrienden over het festival én ook omdat het een ‘thuisfeestje’ is. Ik woon alweer 5 jaar in Breda en als je hier ook vandaan komt, dan weet je dat Ploegendienst Festival een begrip is in de regio. Toch was ik er nog nooit geweest, tot aan afgelopen zondag. Voor alles moet een eerste keer zijn.

Want wat is er nou lekkerder dan op een zonnige dag lekker op de fiets naar een festival te gaan?

Een duurzaam festival midden in de natuur

Ik had geen idee wat ik moest verwachten toen ik ’s middags op de fiets stapte. Op ROD, Daisy en De Lievelings DJ’s van Je Zusje na kende ik niemand uit de line-up. Het voordeel hiervan is dat je niet heen en weer hoeft te lopen om je favoriete artiesten te zien. Ik liet me dan ook verrassen, want het maakt geen drol uit wie er draait als je komt voor fissa.

Na een fietstocht van een half uur kwamen we aan bij de Galderse Meren in Breda, in de volksmond ook wel bekend als Playa del Galder. Een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda, wat vooral tijdens warme zomerdagen een populaire plek is om lekker af te koelen. Nu was het volledig omgebouwd tot festivalterrein, eentje met ontelbaar veel fietsenrekken bij de ingang. Gelukkig kun je met Google Maps een speld plaatsen op de plek waar je parkeert, ook als je met de fiets bent.

Een festival in de natuur, dat zijn de mooiste feestjes. Enorme spijt dat ik eerder dit jaar op de lokale Partij voor de Dieren had gestemd, want ik kan er met mijn pet niet naar dat je loopt te zeiken over een festival op deze locatie. Ik hou van natuur en hou van festivals, dus een combinatie hiervan voelt als een geschenk uit de hemel. Ploegendienst heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en dat bleek al bij binnenkomst, toen ik een recycle coin kreeg.

Verder lag er een doosje met oordopjes klaar in mijn kluisje en ook kon je een naambadge invullen waarop je kon schrijven wat je droomberoep is. Ook kregen we een ‘broekzak asbakje’, een reageerbuis waar je al je restjes peuken in kunt bewaren. Handig voor rokers, maar ook voor feestbeesten die wellicht stiekem iets anders hebben meegenomen naar het festival.

Creativiteit is het toverwoord

Mijn eerste indruk op het festivalterrein was dat Ploegendienst Festival een aaneenschakeling is van creativiteit en gekkigheid. Het thema was overal op het terrein terug te zien, tot aan de menukaart bij zowel het eten als het drinken. Op het dak van de muntjeskassa zaten twee dames verkleed als bouwvakker de ‘harde werkers’ in de rij toe te schreeuwen met kreten als ‘lekker gewerkt pik’ en ‘nog ff doorbijten’. Niet iedereen leek dat te waarderen, maar ik ging helemaal stuk. Ook op andere plekken zag ik ‘bouwvakkers’ die vol passie aan het ploeteren waren. Zo stond er een bouwvakker op een hoge toren een vuurtje aan te steken door kolen op het vuur te gooien. Geen idee of dit een animatieteam was, maar het was zeer vermakelijk.

Volgens de timetable waren er 7 stages (De Bouwplaats, De Haven, De Zagerij, De Twerkplaats, Het Boorplatform, De Energiecentrale en De Schaftketen) maar voor mijn gevoel waren het er meer. Zo zag ik ook hele kleine stages, waaronder een stage verstopt tussen de toiletten. Hier stond een lange rij, dus helaas heb ik deze ‘pleerave’ niet bezocht. Verder was er een ‘bouwmarkt’, waar je festival goodies en merchandise kon kopen. Een stuk kleiner dan de Praxis, maar veel gezelliger. Ook stond er een kraampje waar je seksuele voorlichting kreeg en mee kon doen aan een seksquiz. Je kon ook ansichtkaarten meenemen met allerlei seks quotes, een beetje jammer was het wel dat de kaart met ‘Damn Horny’ als enige niet meer te krijgen was. Alle Gretige Gerda’s op Ploegendienst waren er dus vroeg bij.

Het was heerlie de peerlie om lekker in het zonnetje rondjes te lopen over het festivalterrein. Midden op het water zag ik een stage op een soort van drijvend vlot, waarop honderden mensen uit hun plaat stonden te gaan. Ondertussen zag ik op het water een aantal waaghalzen voorbij ‘suppen’, terwijl de reddingsbrigade een oogje in het zeil hield. Qua aankleding en decor hadden de stages een industriële uitstraling, wat goed past bij zo’n festival.

Meer muzikale variatie dan je zou denken

Hoewel er voor mij als hardere stijlen fanaat op muzikaal gebied weinig te beleven was, moet ik toegeven dat ik enorm genoten heb van de muziek. Zo draaide Benny Rodrigues onder zijn alias ROD een heerlijke set op De Bouwplaats. Ik had niets anders verwacht, want voor mij is hij een legende. Ook de set van Oscar Mulero was erg lekker om te horen. Er zat wat meer pit in, wat terug te zien was aan de energie van het publiek. Het was ook gezellig bij De Twerkplaats, waar het leek alsof ik op een reguliere stapavond was maar dan buiten in het zonnetje. Van moombahton tot aan hitjes, alles kwam voorbij en er was genoeg om mee te zingen.

Verder was er een kleine stage aan het water – De Schaftketen – waar ik een aantal oldschool hardcore deuntjes voorbij hoorde komen. Geen idee wie er op dat moment aan het draaien was, maar ik had mijn duim omhoog gestoken in de hoop dat de dj niet meer zou stoppen met het draaien van deze heerlijke platen. Zoals ik al eerder zei, kwam ik niet echt voor de line-up. Maar toch was het genieten geblazen, deels te danken aan de goede vibes en de sfeervolle elementen die Ploegendienst net iets specialer maakten dan andere vergelijkbare festivals.

Voor herhaling vatbaar

Ik moest maandagochtend weer fris en fruitig aan het werk, dus ik ben helaas niet tot het einde gebleven. Maar op Ploegendienst kreeg ik toch het gevoel alsof ik ook aan het werk was. Ik wist dat Kairos Events bekend stond succesvolle evenementen hier in de regio, maar Ploegendienst gaf me niet het gevoel dat het ‘zomaar een lokaal feestje’ was. Het was een festival met alle toeters en bellen, helemaal top dus.

Mocht je na mijn party report uitkijken naar de volgende editie, dan kun je nu alvast in je agenda zetten dat je op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli 2023 twee dagen gaat werken op één van de gezelligste festivals van Breda en omstreken.

Lekker gewerkt pik, tot de volgende!